Valtr Komárek ohromil vzkazem Klausovi: Prosím tě, nebuď tak moc pracovitý

30.07.2012 12:24

Profesor Valtr Komárek ve čtvrtek pro ParlamentníListy.cz řekl, že lidem kvůli přílišné frustraci z neustálého „žvanění“ o korupci unikají podstatné věci. Politik, který je čestným předsedou ČSSD a jednou z ikon Sametové revoluce, se v druhé polovině rozhovoru vyjádřil též k přímé volbě prezidenta. Od té očekává, že vygeneruje hlavu státu "masarykovského formátu".

Valtr Komárek ohromil vzkazem Klausovi: Prosím tě, nebuď tak moc pracovitý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Protože jsou prezidentské pravomoci vcelku omezené, měl by podle Komárka prezident vystupovat spíše jako morální autorita, což by mělo nesmírný význam. „Fungování naší současné společnosti je hluboce morálně narušené, proto bychom tu morální autoritu potřebovali. Nechci hodnotit ani minulého ani současného prezidenta, ovšem tady by jako nový prvek měla vystoupit ta tíha odpovědnosti,“ míní čestný předseda ČSSD.

Novoroční řeči a společenská demoralizace

„Myslím si, že zatím naši prezidenti hráli velmi emocionálně živě, citlivě a působivě, ale jako hráči současnosti, než aby se spíše dostali nad ní a vzali si tíhu kritické sebereflexe. Jenže problém je v tom, že kdokoliv je spjatý s tím vývojem a když to každý z nich dělá deset let, tak inklinuje k tomu, co slyšíme denně a co jsme poslouchali i ta uplynulá léta, jak vždycky ‚za našeho vedení, za mého vedení zase za ten rok došlo k velkému pokroku‘ a tak podobně,“ popisuje aktuálně vžitou úlohu hlavy státu.

Prý se tu jen pořád bilancuje a vedou ty novoroční „řeči“. „To je takový stereotyp, ale to uprostřed té řítící se laviny demoralizace, tam je to velice nedostatečné, čili teď by to chtělo, a já netvrdím, že je něco takového možné, ale chtělo by to masarykovskou autoritu. To by byla skutečně váha a zároveň i úloha současného prezidenta, protože by to byl jeden ze směrů, jak tu potřebnou diskusi orientovat,“ vysvětluje Valtr Komárek.

Václav Klaus je prý až příliš pracovitý

Ten již nedávno redakci ParlamentníchListů.cz uvedl, že naše země potřebuje především hlubokou a vážnou politickou a společenskou diskusi, která tu naprosto chybí.

„Já když jsem měl třeba snahu o přátelskou diskusi s Klausem, tak já mu říkám ‚prosím tě, na tom Hradě to nemá smysl furt takhle prezidentovat‘. Protože o něm je známo, že velmi tvrdě pracuje, chodí tam velmi brzy ráno, on chce přečíst všechny ty milosti, je skutečně důkladný,“ popisuje pracovní nasazení Václava Klause, svého bývalého podřízeného z Prognostického ústavu.

Prezidentu Klausovi prý Komárek také řekl, že tady nejde o prezidentování jako takové, tedy výkon úřadu, ale jde o obnovení morální autority toho státu, jehož je představitelem. „Tedy mimo jiné klidně si na ten Hrad zvát novodobé formy Pátečníků (pravidelná páteční setkání osobností politického a kulturního života s prezidentem T. G. Masarykem – pozn.red.), špiček odborníků na různé reformy, diskutovat s těmi profesory a podobně,“ navrhuje.

Je tu objednávka na moderního Masaryka

„Jenže na tohle dnes ti lidé nemají vůbec čas, oni se takhle scházejí jen v rámci nějakých oslav, oni dělají, jakoby pořád museli být někde mezi lidem na nějakých posvíceních a ukázat se. No, asi to k tomu také patří, ale myslím, že je tu aktuální historická objednávka na moderního Masaryka a to bych viděl jako kritérium vůči těm dnešním prezidentským kandidátům,“ opakuje svoji představu uznávaný profesor.

Skutečnost, že dnes je těch prezidentských kandidátů třináct, je podle jeho slov z principu devalvací té historické objednávky. „Ano, jsme demokratický stát a prezidentem tu přece může být každý. Divím se, že těch kandidátů není už třicet. I když k tomu možná ještě dojde, to je přece takové zajímavé být prezidentským kandidátem. Z toho všeho pak ale zákonitě vyplývají šance těch lidí. Ať se nikdo nediví, že se v těch průzkumech možná brzo dostane na první místo Zeman, a že už se tam dlouho, dlouho udrží,“ důvěřuje v úspěch Miloše Zemana.

„Já nechci vůbec hodnotit, jestli odpovídá té náročné představě, kterou jsem přednesl, nebo ne, to ať si každý odpoví sám. Alespoň je ale trochu známý, lidi o něm ví, k něčemu se už vyjadřoval jako myslící člověk, tak v téhle sérii uchazečů má podle mě daleko větší šanci, než ten kandidát sociální demokracie,“ říká čestný předseda ČSSD a ve „své“ straně není jediný, kdo veřejně přiznává podporu spíše právě expremiéru Zemanovi.

Zeman má největší šance, lidé ho znají 20 let

Jiří Dienstbier je podle Komárka velmi inteligentní a velmi dobře připravený člověk, ale myslí si, že s postupujícím časem se „vyloupnou“ takoví dva tři kandidáti, kteří jsou obecně velmi dobře známí a mají poměrně dobrou pověst.

„A lidi to pak už vybírají podle toho, ne co je na té pověsti dobrého a špatného, ale že o nich vědí a něco jim to říká. Takže když budou pomyslně třeba na pouti na Velehradě, tak pravděpodobně toho Zemana obstoupí víc obyčejných lidí a on tam bude něco improvizovaně chytrého říkat a je to takové komunikace, která se bude prosazovat a bude mu přinášet větší body,“ předpovídá Komárek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz

Aniž by prý chtěl být prorokem, je přesvědčen, že pokud se do prezidentské volby nevloží velké vášně, peníze a skryté síly, tak tendence míří k Miloši Zemanovi. „Fischer se sice za ten rok také zapsal do paměti lidí celkem sympaticky, ale rok je rok a Zeman se tu zapisuje patnáct, dvacet let. S velkou zdrženlivostí bych řekl, že pokud se neobjeví nějaký objev roku, tak největší šance má Zeman,“ doplňuje profesor Valtr Komárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…