Veronika Žilková, manželka ministra Stropnického, jde do voleb. Čtěte politický rozhovor se známou herečkou

04.09.2014 15:22

Herečka Veronika Žilková v rozhovoru ParlamentníchListů.cz vysvětlila, proč kandiduje za hnutí ANO v komunálních volbách, jaký má vztah k ministrovi financí a lídrovi ANO Andreji Babišovi a jak se jí změnil život poté, co se její manžel stal ministrem obrany. „Šokuje mě jeho odvaha postavit se komukoliv a čemukoliv a schopnost přes noc se naučit cokoliv. Od portugalštiny po řízení Ministerstva obrany,“ uvedla kromě jiného na konto svého muže.

Veronika Žilková, manželka ministra Stropnického, jde do voleb. Čtěte politický rozhovor se známou herečkou
Foto: Hnutí ANO
Popisek: Herečka Veronika Žilková s dalšími členy suchdolské organizace hnutí ANO

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Médii se nedávno rozlétla zpráva, že kandidujete do místního zastupitelstva v Praze - Suchdole. Rozhodnutí jít do politiky u vás zrálo dlouho, nebo co bylo tím impulsem?

V komunálních volbách jsem úspěšně kandidovala již v devadesátých letech jako nezávislá kandidátka za ekologické hnuti Praha Pražanům. Za stejné hnutí působila na magistrátě i zesnulá režisérka Věra Chytilová. Obě - jako obyvatelky pravého a levého břehu Vltavy - jsme úspěšně protestovaly proti povrchovému vedeni Pražského okruhu přes státní přírodní rezervace.

Máte nějaké cíle? Co byste ráda v tomto obvodu změnila?

Jistě! Suchdol je univerzitní městečko (ČZU) nedaleko lesa i metra. Je to ojedinělá oáza městského bydlení s venkovskými prvky bez anonymity sousedských vztahů. Program je jednoduchý. Například doprava, neboť denně se tísníte s desítkami studentů „tělo na tělo" v MHD, Suchdol se stává navíc neřešeným záchytným parkovištěm satelitních městeček i studentů. Co se týče bezpečnosti, tak nemáme ani vlastní policejní služebnu a kvůli stresu z nevyřešeného budování Pražského okruhu zahrádkáři opustili své kolonie a usídlili se zde nepřizpůsobiví občané, kteří zvedli kriminalitu i strach rodičů pouštět své děti na kole do přírody. Posledním bodem je zvýšení práv občanů, aby si o důležitých sporných bodech, jako je zavedení tramvajové dopravy či vpuštění obchodních řetězců mezi místní podnikatele, sami rozhodli „místním referendem".

Když jsem vám volala, tak jste zrovna řešila letáčky pro kampaň... Co všechno musíte kvůli své kandidatuře řešit? Změnil se vám kvůli volební kampani život nějak zásadně a co jste kvůli tomu musela oželet?

Andrej Babiš vydal moudře pokyn, aby si každá organizace samofinancovala předvolební kampaň. Kdyz máte dát ze svého na promoletáčky či předměty, vážíte každou korunu. Nás 15 kandidátů vybralo mezi sebou 500 korun a z toho kompletně zaplatíme předvolební kampaň. Musíme ale zvažovat efektivně a úsporně. Ovšem výhodou je svoboda, že nemusíte žádnému sponzorovi být po volbách zavázán a tak vám zůstanou volné ruce na čestné jednání - a to je moc důležité. Svoboda a možnost říct svůj názor.

Naše čtenáře by jistě zajímalo, zda jste prošla nějakým školením, třeba „jak vyhrát komunální volby“. Anebo sázíte na to, že jste známá osobnost a to stačí?

Ne. U nás na vsi se všichni znají. Naše předvolební kampaň začala u každého z nás už na základce. Když jste obecně známý jako čestný občan, který komunikuje, nemá nepořádek kolem bydliště a vaše děti zdraví, tak máte dvě třetiny agitace svým celoživotním postojem za sebou. V anonymní Praze je těžší se prosadit a lehčí ukrýt své pravé „já". U nás na vsi ale nikoho neoblafnete.

Anketa

Bude koncem roku 2017 Andrej Babiš ještě v politice?

hlasovalo: 6417 lidí

Váš manžel je ministrem obrany a taková funkce spolkne“ hromadu času. Jak jste jeho novou „práci“ strávila? Váš muž třeba pro jeden z bulvárních deníků letos na jaře řekl, že mu prý zajišťujete veškerý komfort - více vaříte, perete a máte pro něj velké pochopení, ovšem jako paní ministrová se vůbec údajně necítíte, neboť to prý není nic výrazně společensky lesklého... Můžete prozradit, jak je to s tím společenským životem paní ministrové?

Můj společenský život je nulový, jezdím metrem a starám se o rodinu jako dřív. Žádné pozitivum mně, jako manželce ministra, nepřibylo, spíš ubylo.

Co říkáte na „kulturu“ v dolní komoře Parlamentu? Váš manžel tam nyní tráví dlouhé hodiny, takže se jistě i k vašemu uchu dostaly nějaké informace o nedávné sněmovní při koalice s opozicí ohledně služebního zákona...

Nic o tom nevím, natáčím hlavní roli v seriálu a jsem ráda, když si utrhnu čas na memorování textu. Politiku opravdu nemám čas sledovat.

V těchto komunálních volbách kandidujete za hnutí ANO Andreje Babiše a od ANO se očekává, že bude mít slušné výsledky. Myslíte si, že to je kvůli lídrovi Andreji Babišovi? Čím podle vás u lidí právě on tak „boduje“?

Pan Andrej Babiš má velké charisma a velké srdce. Oblíbenost reklamou nedocílíte, lidé si oblibují politiky instinktivně a instinkt nelže. I já ho velmi obdivuji.

Je někdo z politiků, který ve vás za těch pětadvacet let zanechal nějaké výrazné stopy, koho jste si vážila?

Kdo mi imponuje? Můj manžel! Šokuje mě jeho odvaha postavit se komukoliv a čemukoliv a schopnost přes noc se naučit cokoliv. Od portugalštiny po řízení Ministerstva obrany.

Sledujete dění na Ukrajině? Jaké pocity ve vás vzbuzují dohady ohledně sankcí proti Rusku?

Nerozumím tomu. Ale věřím své vládě, že oni rozumí.

Myslíte si, že v celé ukrajinské krizi je tím nejhlavnějším viníkem Vladimir Putin, nebo jak to vnímáte?

Viz má předchozí odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…