Víme, co za zavřenými dveřmi říkali Kalousek a kníže. Zaznělo i slovo „Babiš“

19.03.2014 12:56

Na pondělním krajském výboru pražské TOP 09 získal nynější primátor Tomáš Hudeček těsně nominaci na kandidáta na primátora v komunálních volbách. Přinášíme informace se zákulisí, co se dělo za zavřenými dveřmi, kde byli přítomni i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a první místopředseda strany a šéf poslaneckého klubu Miroslav Kalousek.

Víme, co za zavřenými dveřmi říkali Kalousek a kníže. Zaznělo i slovo „Babiš“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Hudeček získal 19 hlasů, první náměstek primátora Jiří Vávra 16 hlasů a náměstek primátora Jiří Nouza jeden hlas. Hudeček tedy nemá mandát příliš silný, neboť krajský výbor Prahy má 42 členů. Podobně dle posledního hlasování zastupitelského klubu má Hudeček podporu sotva půlky klubu.

Co se bude dít, když padne obžaloba Opencard?

ParlamentníListy.cz již informovaly, že v TOP 09 se zvažovalo, že by na pražského primátora kandidoval Karel Schwarzenberg, který je v Praze velmi populární. To však má jeden zásadní háček – že on sám nechce. A zároveň dlouhodobě podporuje Hudečka. Schwarzenberg odmítnutí své kandidatury vysvětloval s tím, že městské politice nerozumí a že se jí nevěnoval.

Několik hodin se poměrně v klidu debatovalo a vznášely se argumenty pro Hudečka i pro Vávru. Zazněly výhrady, že Hudeček lidi nesjednocuje, ale rozděluje. Člen výboru a zastupitel Jiří Liška kritizoval Hudečka kvůli tomu, že chce kandidovat i přes hrozbu obžaloby v kauze Opencard. Ptal se, co TOP 09 udělá, když bude Hudeček obžalovaný. Na to nebyli Hudeček ani Schwarzenberg schopni odpovědět.

Babiš prý Kasla stejně odstaví

Hudeček byl také obviňován, že „peče“ s Janem Kaslem, kandidátem ANO na pražského primátora, který je spojen s různými developery. Svou spolupráci s Kaslem Hudeček ani nijak nevyvracel. „Hudeček akorát říkal, že Andrej Babiš Kasla stejně, hned jak bude moci, odstaví, a své vazby na Kasla ani nijak nevyvracel,“ řekl naší redakci zdroj z jednání.

Miroslav Kalousek na jednání zdůraznil, že při nominaci kandidáta přece nejde o to, zda zda někdo zvítězí o pár hlasů, ale zda má širokou podporu a širokou neformální autoritu. Kalousek Hudečka nepodporuje a má blíže Vávrovi.

Rozhodne celostátní vedení. Kalousek Hudečkovi nefandí

„Kandidáta musí schválit celostátní vedení TOP 09. Jak víme, Kalousek Hudečka nemusí, ačkoli ho podporuje Schwarzenberg. Víme, že na celostátním sněmu TOP 09 Kalouskovi lidé Hudečka zařízli a ten nebyl zvolen místopředsedou TOP 09, ačkoli si to Schwarzenberg přál. V celostátním vedení mají převahu Kalouskovi lidé, ale něco jiného je tajné hlasování na sněmu a něco jiného veřejná debata, byť v uzavřeném vedení. Také by musel mít Kalousek nějakou alternativu. Každopádně definitivně rozhodne celostátní vedení,“ řekl redakci člen vedení pražské TOP 09.

TOP 09 v metropoli očekává souboj především s hnutím ANO, které chce za lídra kandidátky exprimátora Jana Kasla, který byl dříve členem ODS a později Evropských demokratů. TOP 09 v roce 2010 v Praze pod vedením někdejšího guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy zvítězila. Koalici ale nakonec uzavřela ČSSD a ODS. TOP 09 se k vládě dostala až po rozpadu původní koalice v listopadu 2011. Tehdy se dohodla s ODS. Spolupráce ale vydržela jen do konce května 2013. Od té doby vládne sama TOP 09 s podporou ČSSD.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…