Vondra a bohatství Řebíčka. To dráždí oranžové a chtějí schůzi

08.09.2011 20:13

Nejsilnější opoziční strana ve sněmovně chce grilovat vládu Petra nečase kvůli jejím kauzám. Bohuslav Sobotka žádá mimořádnou schůzi sněmovny.

Vondra a bohatství Řebíčka. To dráždí oranžové a chtějí schůzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas a Alexandr Vondra ve sněmovně

Poslanecký klub ČSSD požádá příští týden o mimořádnou schůzi sněmovny. Sociální demokraté na ní chtějí řešit okolnosti nákupu transportních letounů CASA pro armádu, zakázku Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na vymáhání jejích pohledávek nebo to, že premiér Petr Nečas dosud nevyhověl červnové žádosti sněmovny o odvolání Alexandra Vondry (oba ODS) z ministerské funkce kvůli kauze Promopro.

Sledujeme kauzu Vondra

"Poslanecká sněmovna má právo na kontrolu plnění tohoto usnesení ze strany pana premiéra, byť toto usnesení není z ústavy závazné," oznámil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle sociálních demokratů ale není možné, aby Nečas výzvu sněmovny "přecházel mlčením" a ministr obrany Vondra se tvářil, jakoby žádná výzva nezazněla.

Nečas: jen kolorit

Sněmovna žádost o odvolání Vondry kvůli údajně předražené zakázce pro firmu Promopro při českém předsednictví EU schválila hlasy levicové opozice, tedy ČSSD a KSČM, neboť poslanci koalice se hlasování nezúčastnili. Nečas poté výzvu označil za součást parlamentního koloritu a uvedl, že kvůli ní návrh na Vondrovo odvolání na Hrad nedodá.

Za předražený je označován i nákup čtyř dopravních letounů CASA C-295. Jejich cena - 132 milionů eur (kolem 3,5 miliardy korun) - byla podle médií výrazně vyšší než při prořízení jinými zeměmi. Letouny navíc nesplňovaly požadavky na dostatečnou ochranu. Ministerstvo obrany se kvůli rozhodlo uplatňovat smluvní sankce za prodlení a stále zvažuje i možnost úplného odstoupení od kontraktu.

Bohuslav Sobotka exkluzivně pro ParlamentníListy.cz:
Sobotka: Poctivec Kalousek. Zalepil díry zvýšením daní

Dalším bodem programu by měla být sporná zakázka VZP za 108 milionů korun na dodání počítačového programu na odhalování dlužníků. Tendr, který kritizovali nezávislí auditoři, vyhrála advokátní kancelář, v níž má podíl bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. Sociální demokraté chtějí na schůzi řešit také údajně podivné zbohatnutí někdejšího ministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS). Exministr spoluvlastnil firmu Viamont, která podle ČSSD během Řebíčkova působení ve vládě Mirka Topolánka (ODS) získala od státu miliardové zakázky.

Mimořádnou schůzi musí předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) svolat do deseti dnů od podání žádosti. Mohla by se tak uskutečnit přespříští týden, na kdy je svoláno také řádné zasedání sněmovny. Schůze na popud ČSSD ale možná podobně jako v minulosti skončí tím, že koalice nepodpoří její program. 

Psali jsme:
Sobotka chce majetková přiznání. A daň z nelegálních příjmů až 76 procent
 

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…