Vše může být jinak. Sociolog prozradil, kdo rozhodne předčasné volby

09.10.2013 20:35

Mnoho voličů se stále nerozhodlo, koho a zda vůbec půjdou volit. Může se stát i to, že se budou lidé rozhodovat až ve volebních místnostech nebo odjedou někam pryč v rámci prodlouženého víkendu. Také chybí euforie, která byla patrná v posledních sněmovních volbách či ve volbách prezidentských. Z těchto i několika dalších důvodů nelze podle ředitele společnosti SANEP v tuto chvíli přesně odhadnout volební výsledek.

Vše může být jinak. Sociolog prozradil, kdo rozhodne předčasné volby
Foto: Archiv OZ
Popisek: Oldřich Zajíc

Až do poslední chvíle nebude jasné, jak volby skončí. Jedním z mnoha faktorů, který volby rozhodne, bude, jak se zachovají váhající voliči, kterých je asi třetina. Navíc samotný termín voleb (25. a 26. 10.) připadá i na prodloužený víkend, v pondělí 28. října se slaví Den vzniku samostatného československého státu a poté ještě v úterý a středu budou podzimní prázdniny, což znamená, že řada občanů ještě může někam odcestovat.

Zásadní bude, jak se rozhodnou váhající voliči

„Bude skutečně záležet na mnoha faktorech a jedním z těch zásadních bude, jak se rozhodnou váhající voliči. Těch je nejvíce u ANO, hnutí Úsvit přímé demokracie, ale i Hlavu vzhůru!,“ řekl ParlamentnímListům.cz sociolog Oldřich Zajíc, který působí jako ředitel a jednatel společnosti SANEP, zabývající se průzkumy veřejného mínění.

Skepse z toho, že není koho volit

Podle něj také mezi lidmi není patrná volební euforie jako v roce 2010 nebo ve volbách prezidentských a spíš panuje jakási skepse a agónie z toho, že není koho volit. „Může to být dáno i zkušenostmi z minulých volebních období ve vztahu k menším volebním stranám, které dávaly určitou naději voličům, že dojde k deklarovaným změnám,“ dodal Zajíc s tím, že i proto budou voliči přemýšlet do poslední chvíle a rozhodnou se třeba až ve volebních místnostech. Záležet bude také na tom, do jaké míry budou chtít voliči do urny za každou cenu nějaký hlas hodit a splnit svou občanskou povinnost.

Jistotu má jen ČSSD a KSČM

Fenoménem posledních průzkumů je Babišovo hnutí ANO, dílčí úspěchy zaznamenal také Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Menší a nové strany však nemají podle Zajíce v tuto chvíli nic jistého. Pravděpodobně jistou účast v Poslanecké sněmovně mají dle ředitele SANEPu zatím jen sociální demokraté a komunisté díky nejstabilnějšímu elektorátu.

Obsáhlý archiv výzkumů na serveru ParlamentníListy.cz:

Nejmladší voliči jsou nespolehliví

Naopak nejmladší voliči, kteří nyní vyjadřují podporu spíše menším a novým stranám, jsou podle Zajíce z hlediska voleb nejméně spolehliví voliči. „Když budou mít jiný program, tak se vůbec volbami zabývat nebudou,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz sociolog.

Lidé nakonec mohou zvolit i stranu, která je zklamala

Může dojít ale i k situaci, kdy lidé nakonec zvolí i tu stranu, kterou dosud volili, ačkoliv jsou jejím působením momentálně zklamaní. „Voliči, byť jsou se svými představiteli stran, které historicky volili, zklamaní, se mohou pro ně nakonec i přesto rozhodnout právě proto, aby nedostaly šanci menší strany, které nebudí takovou důvěru, nebo které v očích voličů nemusí znamenat ono kýžené dobro,“ naznačil ParlamentnímListům.cz další možný scénář Zajíc s tím, že zatímco na začátku kampaně mohli určití lídři vzbudit nadšení, tak den ode dne může docházet k opadnutí emocí.

Ve volbách proto může zřejmě v malém měřítku uspět i ODS, která v poslední době posiluje. Mírnou stabilitu nabírá i KDU-ČSL a do určité míry i zemanovci. Roli budou do poslední chvíle hrát také média.

Chybí témata, osobnosti. Voliči to nemají snadné

„Voliči budou více přemýšlet, studovat programy a zajímat se o jednotlivé kandidáty v krajích. Nebudou to mít ale snadné. Chybí témata, chybí osobnosti, je tu dlouhodobá negace ve vztahu k politice a politikům,“ shrnul Zajíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…