Vyhranění pravicoví zaslepenci! Kalousek rýpal do Starostů a Polčák oplácí

18.10.2014 16:51

Pokud si Miroslav Kalousek myslel, že popíchnutím dosavadních topkařských spojenců ze STAN a označením za levicové populisty rozpoutá bouřlivou debatu a smršť podobně peprných slovních šťouchanců, mýlil se. Podle některých reakcí je rozpad spojenectví mezi TOP 09 a Starosty příliš silné slovo. I když – může jít o strategický manévr.

Vyhranění pravicoví zaslepenci! Kalousek rýpal do Starostů a Polčák oplácí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Ke spekulacím o tom, že se Starostové chtějí trhnout a topkaři se zbaví břemene, vedly výroky Miroslava Kalouska z tohoto týdne. „My jsme ideově zakotvená konzervativní strana, zatímco v některých krajích jsou zástupci STAN levicoví populisté,“ řekl rýpavě 1. místopředseda TOP 09 Kalousek. Uvolnění vazeb mezi oběma subjekty podpořil i předseda STANu Martin Půta. „Určitě nás všichni vnímáte jako batoh na zádech TOP 09, ze kterého se dostaneme, doufám, velice brzy. Krok k osamostatnění udělat musíme,“ uvedl na konferenci Forum 2000 konané tento týden.

Mohl bych říci, že „někdo“ je zaslepený…

Starostové a nezávislí se odpojení od TOP 09 nebojí. K optimismu je vedou dobré a někde až překvapivě vynikající výsledky na radnicích. Někteří jakýkoliv rozpor doslova popírají. „Pro krajské volby se předpokládá postup samostatný s tím, že krajské organizace se mohou domluvit, zda půjdou společně či nikoli. Nejde o nic dramatického,“ dodává k procesní správnosti pro ParlamentníListy.cz europoslanec a místopředseda STANu Stanislav Polčák varianty, které jsou regulérní, byť nyní po dobrém renomé Starostů a nezávislých po komunálních volbách se to některým může zdát jako alibistický postoj.

Jak si vysvětluje výroky nejvyššího topkaře Miroslava Kalouska, které tomu ovšem neodpovídají? „O některých představitelích TOP 09 můžu hovořit jako o vyhraněných pravicových zaslepencích a taky to dělat nebudu. Tato expresivní vyjádření ničemu neprospívají,“ uvedl nepřímo ke Kalouskovu výroku na adresu Starostů Stanislav Polčák.

Ať se děje, co se děje

Někteří Starostové nemají dokonce vůbec potřebu věc komentovat či k ní činit stanovisko. Například z reakce starosty Semil a poslance Jana Farského z poslaneckého klubu TOP 09/STAN to vypadá, jako by bylo úplně jedno, co se s partnerstvím dvou politických uskupení do budoucna stane. „Nemám k tomu co říct. Mám jiné starosti než řešit takovéhle spekulace,“ nechtěl se vyjadřovat k tomu, zda je odloučení od topkařů výhodnější a může přinést v příštích volbách Starostům a nezávislým body navíc.

Zda skutečně jde o rozkol, nebo jej prezentují svými emotivními výroky jen někteří vrcholoví představitelé obou stran, se možná nakonec ukáže až s blížícími se krajskými volbami. „Smlouva umožňuje kandidovat v krajských volbách samostatně,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz hejtman a předseda Starostů a nezávislých Martin Půta.

Nový spojenec na obzoru, minimálně na Zlínsku

Je možné, že Starostové a nezávislí se sice nespojí na kandidátní listiny s TOP 09, ale pro změnu někde utvoří partu s KDU-ČSL, což už nyní přiznal i místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (STAN). „Uvažujeme o užší spolupráci s KDU-ČSL, se kterou jsme ve Zlínském kraji společně v opozici, a také s dalšími místními uskupeními,“ vyjádřil se totiž do médií. Ani přesto, že je Gazdík vnímán jako Kalouskův spojenec, není podle některých poslanců a starostů záměr překvapivý. Ve Zlíně Starostové vyhráli volby doslova přepychově. Spojení s TOP 09, která zde propadla s něco kolem třemi procenty, proto zrovna tam nevidí do budoucna jako strategické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…