Zmatená Parkanová řídila sněmovnu. Kalousek se cítil divně

11.07.2012 9:33

Místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová po dlouhé době usedla za stůl řídící schůze poslanců. Dnes je to přitom poprvé od chvíle, kdy policie sněmovnu požádala o její vydání, což se stalo 13. června.

Zmatená Parkanová řídila sněmovnu. Kalousek se cítil divně
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vlasta Parkanová nešetří vyčítavým pohledem do kamer novinářů

ODPOLEDNÍ JEDNÁNÍ SNĚMOVNY SLEDUJEME ZDE

Již včera zavítala do dolní komory místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09). Od té doby, co prasklo, že ji policie chce vydat k trestnímu stíhání kvůli údajně předraženému nákupu letadel CASA, tak v dolní komoře totiž chyběla. Žádost policie a kauza se provalila ve středu 13. června a Parkanová se od té doby vždy na jednání sněmovny omlouvala ze zdravotních důvodů.

Sněmovní schůzi jako řídící pak po několik dní táhli jen šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS) s místopředsedou Lubomírem Zaorálkem (ČSSD).

Včera ale již Parkanová na schůzi dolní komory byla a dnes pak od rána dokonce řídí i jednání pléna. Ráno ji ale trošku rozhodila žádost předsedy poslanecké frakce ODS Zbyňka Stanjury na zařazení nových bodů do programu.

„Tak jak je to, které body to jsou?“ tázala se pak za sněmovním mikrofonem pomocného personálu dolní komory Parkanová.

Není se ale co divit, že je trošku rozhozená. Včera mandátový a imunitní výbor (MIV) doporučili poslancům, aby ji vydali k trestnímu stíhání kvůli nákupu vojenských dopravních letadel CASA. Poslanci pak o jejím osudu mají rozhodovat dnes odpoledne. Podle dosavadních vyjádření klubů se zdá, že sněmovna stanovisko výboru podpoří.

Parkanová ale nebyla dnes ráno zdaleka jediná, kdo byl trošku rozhozen. Když totiž o chvíli později zákonodárci hlasovali už o konkrétním zákonu, tak i její velký zastánce – ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) - přistoupil k mikrofonu a řekl: „Jsem dnes nějaký polovičatý, ale asi jsem nestiskl to správné tlačítko.“ Upozorňoval tím, že o projednávané normě hlasoval jinak, než původně zamýšlel.

Policie chce bývalou ministryni obrany Parkanovou stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu letounů. Vznikla údajně škoda až 658 milionů korun. Parkanová tvrdí, že posudek nebyl potřeba a že nepochybila.

Krabička cigaret by mohla být dražší

Co později poslanci posuzovali a schválili? Například projednávali vládní novelu, která zvyšuje spotřební daň z cigaret a tabákových výrobků. Normu poslali na posouzení do rozpočtového výboru.

Návrh na zvýšení spotřební daně z cigaret a dalších tabákových výrobků by měl do roku 2014 prodražit krabičku cigaret o asi čtyři koruny. Zvýšení reaguje na loňský požadavek EU, která chce, aby minimální sazba daně z cigaret představovala alespoň 60 procent z průměrné koncové ceny pro spotřebitele a 90 eur z tisícovky kusů cigaret.

Sazby daně by se měly zvyšovat nadvakrát; poprvé od příštího roku a pak od roku 2014 a cena za krabičku by se pokaždé měla zvýšit o zhruba dvě koruny.

Sněmovna podpořila u novelu, která umožní ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) zakládat ústavy sociální péče jako příspěvkové organizace. Ústavům to podle ministerstva umožní efektivnější hospodaření a motivuje je to k aktivnímu využívání příjmů z činnosti. Obsahem normy je i možnost měnit čtyři přímo řízené ústavy sociální péče na státní příspěvkové organizace.

Poslanci v prvním čtení podpořili i vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Tato novela zavádí s účinností od roku 2014 povinnost plátců daně z přidané hodnoty podávat přiznání pouze elektronicky. Opatření se nebude vztahovat na drobné živnostníky a firmy s obratem do šesti milionů korun ročně.

Těsně před jedenáctou hodinou pak řízení schůze převzal po Parkanové Lubomír Zaorálek z ČSSD. Poté se poslanci zakousli do majetkového vyrovnání se s církvemi, což je norma, kterou mají na stolech sice ve třetím čtení, ale již ve čtvrté etapě. Dosud obstrukce levice zabránily, aby zákon byl přijat a šel tak na posouzení do Senátu.

Ve 13:00 hodin ale projednávání bodu opět přerušili kvůli polední pauze. Tu mají do 14.30 hodin. Tímto bodem ovšem již nepokračují, neboť je na programu žádost policie o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…