Šikana Václava Moravce, Babiš a Červíček. Exministr Martin Pecina se opravdu otevřeně rozpovídal

10.07.2014 10:34

ROZHOVOR Koncem června loňského roku dostal Martin Pecina od tehdejšího premiéra Jiřího Rusnoka nabídku na post ministra vnitra a místopředsedy v jeho vládě. Tu přijal a v úřednické vládě působil až do jejího konce v lednu 2014. Za svého působení vrátil do funkce policejního prezidenta Petra Lessyho, čímž vzniklo dvojvládí v čele policie. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Pecina vzpomíná na toto období jako na čas, kdy byli on i jeho ministerští kolegové v médiích šikanováni.

 Šikana Václava Moravce, Babiš a Červíček. Exministr Martin Pecina se opravdu otevřeně rozpovídal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

Anketa

Který pražský primátor byl nejhorší?

hlasovalo: 4358 lidí

Jak máte ve vzpomínkách uloženo loňské léto touto dobou?

Byla to dobrá doba. Začínal jsem s novou prací, takže začátek léta byl vcelku pozitivní.

A později už ne?

Potom už ne. To období bylo smutné, protože jsme byli docela nespravedlivě šikanováni. Ta vláda byla velmi kvalitní, ale to, co se dělo mediálně, bylo nechutné. Myslím, že konkrétně můj případ, kdy jsem vyřešil problém, který zavinil můj předchůdce s policejními prezidenty. Později to bylo mediálně sděleno tak, že jsem ten problém vlastně způsobil já, což bylo samo o sobě absurdní. Pan Moravec mne ve svém televizním pořadu asi dvacet minut přesvědčoval, že nemám respektovat rozhodnutí soudu, že nemusím pana Lessyho jmenovat zpátky do funkce, a nikdo se mne tehdy mediálně nezastal. Ostatní ministři na tom byli podobně. Myslím, že to bylo poměrně nešťastné období v dějinách české demokracie, protože vláda, která byla velmi solidní, a myslím si, že nejlepší, co jsem poznal, byla úplně skandalizovaná zcela absurdním způsobem.

Po této mediální stránce to bylo asi těžké…

Nebylo to těžké, ale nechutné. Myslím, že ostatní ministři na tom byli podobně. Když se ale podíváte zpětně, tak můj nástupce Milan Chovanec potvrdil všechna má rozhodnutí ohledně dvou policejních prezidentů. A to už je v pořádku. Petr Lessy se bude soudit o ušlý výdělek, ale kdybych ho nevrátil do funkce, tak by se soudil o mnohem větší ztráty, a to už by bylo na mně. Je tedy zcela evidentní, že jsem udělal to, co jsem musel, a dnes už to nikdo nerozporuje. Pokud se ale podíváte na tehdejší média, tak to bylo řvaní, že jsem lump. Média dávala prostor Ivanu Langerovi, místo aby ho dávala mně. Po této stránce si myslím, že to bylo nechutné období českého parlamentarismu, protože se média chovala jako utržená z řetězu. Teď už je situace tak nějak normální, ale tenkrát to pro mne bylo skutečně neuvěřitelné.

Anketa

Který český premiér byl nejlepší?

16%
56%
2%
5%
12%
1%
2%
1%
2%
hlasovalo: 17467 lidí

Šel byste do vlády znovu, kdybyste věděl, co vás čeká?

Šel, protože bylo potřeba pomoct. Nastoupil jsem do funkce s tím, že si tam nejdu pro peníze, protože jsem měl předtím finančně lepší práci než dělat ministra. Šel jsem do toho, protože mne o to prostě pan prezident požádal, a udělal bych to zase.

Tušil jste tehdy, že bude vaše vláda fungovat tolik měsíců?

Myslel jsem si, že bude fungovat déle. Až do voleb.

Je něco, s čím jste spokojený, co se vám ve funkci ministra vnitra podařilo?

Založili jsme skupinu Progres, což je dnešní Kobra. Jde o důležitý nástroj spolupráce policistů a celníků. Jak už jsem ale vzpomněl, tak za mne se vyřešil problém dvou policejních prezidentů, který způsobil pan Kubice. To jsou věci, které jsou dnes viditelné, akorát nikdo neví, že se to stalo za nás.

Anketa

Jste spokojeni se zahraniční politikou České republiky?

hlasovalo: 9022 lidí


Bylo něco, co jste chtěl udělat a už jste to nestihl?

Hlavně bylo potřeba dát do pořádku policii, což se dnes daří. Mně se to nepodařilo, protože pan Červíček s policií nehodlal nic dělat, proto se chodil ptát za panem Langerem, jak se má chovat. Myslím si, že protikorupční policie, když jsem ji převzal, byla v totálním rozkladu a ten rozklad stále pokračuje, protože je tam velitel, který je úplně neschopný. To jsem vyjádřil mockrát. Ono na něj přirozeně dojde, protože ve stavu, v jakém to je, to policejní prezident nemůže dlouho nechat. Novému panu policejnímu prezidentovi nic nevyčítám. Ten má svých starostí dost. Dříve či později ale budou muset dát protikorupční policii dohromady, protože to, co se tam stalo, když tam přišel nový velitel Milan Komárek, je totální decimace útvaru. To je to, co se mi nepodařilo. Chtěl jsem s tím něco udělat, ale to samozřejmě není v pravomoci ministra. Ten může pouze doporučit policejnímu prezidentovi, že si tam má udělat pořádek.

Co máte konkrétně na mysli, že by se mělo udělat?

Dříve či později se to stane. Uvidíte, že pan Komárek tam už zřejmě dlouho nebude, protože nemá žádné výsledky. Všichni si už asi všimli, že od té doby, co odešel Martinec, jsou výsledky protikorupční policie čistá nula. Od doby, co byl zatčený David Rath, neudělala nic. Všechny kauzy, o nichž se mluví, dělá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Protikorupční policie prostě nemá žádné výsledky, což už je velmi viditelné. Něco se s tím stane, ale to už není na mně.

Sledujete svého nástupce? Jak byste zhodnotil jeho dosavadní působení?

Myslím, že je ministr Milan Chovanec šikovný. Líbí se mi, jakého vybral policejního prezidenta, že to není nikdo, kdo by naráz nažabákoval odněkud z Náchoda anebo já nevím odkud. Je to prostě důstojník, který je tam řadu let v nejvyšších funkcích. Ministra můžeme pochválit za to, že uvedl Kobru do chodu, což je bezvadné opatření. Nemám k němu žádné výhrady. Já to popravdě moc nesleduji, protože mám svých starostí dost, ale myslím si, že je to tak dobré a lepší než za pana Johna či Langera. To se samozřejmě nedá ani srovnat.

Myslíte si, že je vhodné, aby byl ministrem financí majitel významných médií v naší zemi a zároveň agrochemický magnát?

Myslím, že česká politická scéna se přesunula do byznys polohy už dávno. V minulosti jsme tady měli přece Věci veřejné a TOP 09 také vlastní část mediálního trhu. Není to tedy nic nového. Alespoň nastane nějaká rovnováha. Není přece možné, aby část médií byla ovládaná jednou stranou, jak tomu bylo doposud. Nechci jmenovat, ale například Hospodářské noviny psaly naprosto jednostranně. Dnes si alespoň lidé budou moct vybrat. Samozřejmě, že ideální by bylo, kdyby u nás byla média nezávislá, ale to se asi hned tak nestane, takže potom je lepší, když je konkurence. Osobně nemám proti panu Babišovi nic a myslím si, že to dělá dobře. Tuto vládu hodnotím z těch politických jako nejlepší, co tady za dlouhé roky byla.

Můžete prozradit, kde nyní působíte?

V brněnské společnosti Alta. V Turecku, Rusku a dalších zemích stavíme velké investiční celky. Vrátil jsem se k tomu, co jsem dělal prakticky celý svůj dosavadní život.

Chystáte se letos někam na dovolenou? Budete na to mít oproti loňskému roku čas?

Určitě pojedu stejně jako v posledních letech do Chorvatska. A na podzim potom možná na nějaký prodloužený víkend do Turecka, kde jsem honorárním konzulem Turecka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…