Bulvární poprava Kalouska: Jdi už. Národ tě nechce, ničíš mu život

20.03.2012 12:10

Český bulvár se zřejmě rozhodl, že ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) do slova a do písmene popraví. „Kalousku odejdi! Národ tě nechce, ničíš mu život!“ zní titulek dnešního Blesku. Na fotku Kalouskovy hlavy deník navíc fotomontáží přimontoval jakési paroží. Navíc připsal, že přes sedmdesát procent dotázaných je v průzkumu agentury Sanep přesvědčeno o tom, že Kalouskovy kroky rozhodně nepovedou k prosperitě této země. Nad odsudky a výkřiky Blesku ale mediální odborníci zívají.

Bulvární poprava Kalouska: Jdi už. Národ tě nechce, ničíš mu život
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek se podle Blesku chlubí titulem nejlepšího ministra financí, ale ti obyčejní lidé, ti, co dennodenně chodí do práce za minimální mzdu, jeho kroky tvrdě pociťují.  „Zdražování, škrty… Přitom podle exkluzivního průzkumu pro Blesk Češi strážci státní kasy, který výrazně ovlivňuje jejich život, nevěří. Navíc jsou proti strážci státní kasy i ekonomičtí experti.“  Tak přesně takto Blesk líčí, jak to s ministrem financí vypadá.

Lidé totiž pod tíhou slov, že se zmrazí důchody, zdaní bohatí a zvedne se DPH, propadají depresi. „Nevěří, že by to v budoucnu vedlo k prosperitě státu,“ připomíná Blesk.

Navíc uvádí, že Kalousek napřed lidi rozčílí, ale pak couvne a představí mírnější formu reforem. „Ministr Kalousek to dělá tak: Vyhlásí, že zmrazí důchody, a pak trochu couvne a přislíbí jejich růst. Jenže lidé vyděšení raketovým růstem cen potravin, které odstartovalo lednové zvýšení DPH, na takové pokusné balonky nemají náladu,“ zmiňuje k tomu deník a také připomíná, že tato metoda rozhodně není podle psychologů dobrá.

Psycholog: Politici tady udělali chaos

Například psycholog Karel Humhal je přesvědčen o tom, že by u důležitých informací měli politici bedlivě zvažovat, jakou formou je lidem sdělí.  „Mám pocit, že teď je chaos. Prostě jeden řekne něco tak, druhý řekne něco onak. Ten se proti tomu ohradí, pak to dementují,“ vysvětlil Humhal.

„Pokud různé škrty většinu lidí citelně zasáhnou, lépe se jim to bude snášet od někoho, koho jako odborníka respektují. A to, jak ukázal průzkum pro Blesk, Kalousek není,“ nasazuje ještě více na Kalouskův hřbet deník.

„Umím si představit lepšího ministra financí, ale ono jich moc v Evropě dobrých není, takže lze říct, že jednooký je mezi slepými králem,“ dodala pak k článku ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. Podle ní se rozhodně dá škrtat na lepších místech, třeba lze sáhnout na mimorozpočtové fondy. „Není optimální sahat v době krize na platy státních zaměstnanců nebo sociální dávky a důchody, protože ekonomika ještě víc zpomalí,“ dodala Šichtařová.

„V žádném případě bych nesahal na důchody. Penzisté se mohou nejméně bránit,“ zmínil pak k tématu také děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. I podle něj se dají ořezat výdaje v kapitolách rozpočtu, tedy provozní výdaje ministerstev.

Blesk určitě Kalouska židle nezbaví...

Jak ale vidí „popravu“ Kalouska bulvárem mediální odborníci? Může mít nějaký dopad třeba  to,  že by skutečně pod tíhou nejvíc prodávaného titulu se stala židle Kalouska poněkud vratkou?

„Já si myslím, že ani ne,“ odvětil na to ParlamentnímListům.cz mediální analytik Milan Kruml. Stejného názoru je pak i uznávaný mediální odborník Karel Hvížďala. „Také si myslím, že bulvár takovou váhu nemá,“ sdělil Hvížďala.

„Že by měl tento článek bulváru nějaký dopad na Kalouskovu politickou kariéru, to tedy ne, ale kdyby se provalila na něj nějaká velká aféra a psaly o tom renomovanější noviny, anebo se ukázalo, že se Kalousek zachoval nějak nečestně, nebo udělal věci, které se nedělají, tak to by byla jiná káva. To pak může mít vliv na jeho kariéru,“ vysvětlil Kruml  

„Ale to, že není oblíben, tak to není nic nového, to nezpůsobil Blesk, ale celá ekonomická a společenská situace,“ zmínil dále Kruml. Podle něj je tato věc jednoduchá, neboť jde jen o to, najít si viníka za situace, kdy se třeba novinám nechce důvody "něčeho" rozebírat. „Místo toho si tedy najdete nějaký terč a ukážete: to je on, kdo za to může. To se tak občas dělá, ale vy ho činíte hromosvodem veřejné zlosti, nic jiného v tom není. Kvůli tomu se ale neodstupuje,“ dodal Kruml s tím, že podobné útočné články souvisí s poklesem nákladu konkrétního deníku a s hledáním nového politického tématu. "Je to pak sázka toho deníku, která ale nemusí vyjít,“ doplnil.

„Ten deník to tak napsal proto, že se to veze na obecné vlně masovější nespokojenosti v těch ´holešovských výzvách´ a jiných akcí,“ doplnil pak názor Hvížďala. Podle něj ale vláda jako celek nemá schopnost lidem reformy náležitě vysvětlit, tak proto se objevují podobné odsudky médií. „Marketing této vlády je na pětku,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Hvížďala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…