Exšéf Diag Human obviněn a zatčen. „Upekl“ prý podvod a zpronevěřil peníze

28.02.2012 16:56

Je to téměř neuvěřitelné. Předseda představenstva firmy Diag Human SE Michael Balboa sedí totiž ve vězení. Jak je to možné? Loni v prosinci byl v USA obviněn z podvodu a spiknutí a následně kvůli šetření na něj byla uvalena vazba a to rozhodnutím okresního soudu v Manhattanu (New York). Na tento fakt upozornil redakci ParlamentníchListů.cz někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt, který tuto věc zjistil na internetu, kde našel i oficiální tiskovou zprávu newyorského soudu a tamního žalobce a oficiální žalobu Komise pro cenné papíry v USA.

Exšéf Diag Human obviněn a zatčen. „Upekl“ prý podvod a zpronevěřil peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Uteklo pár let a spolumajitel Diag Human Josef Šťáva má zřejmě opět problémy. S jeho jménem totiž byla kdysi spojená kauza úplatků Bavorského červeného kříže (BČK), která v devadesátých letech gradovala tím, že byli obžalováni ředitel BČK Adolf Vogt a tehdejší jednatel švýcarské Diag Human Markus Gnädiger. Jenže to, co se nyní stalo v USA, zřejmě Šťávovi také nijak neprospěje. Ba naopak. Jeho společník je totiž ve vazbě a to může případem Diag Human pekně zamávat.

„Žalobce Spojených států pro jižní obvod New Yorku Preet Bharara a inspektor Ronald J. Verrochio z kanceláře v New Yorku oznámili, že investiční manažer investičního fondu MICHAEL BALBOA byl zatčen na základě obvinění spojených s jeho údajnou účastí na nadhodnocení aktiv Millennium Global Emerging Credit fondu (tzv. Hedge fondu ) za více než 80 milionů dolarů,“ stojí v tiskové zprávě amerického žalobce Bharary, který případ má na starosti. Nutno však podotknout, že tato zpráva byla vydána 1. prosince 2011, tedy před třemi měsíci. Není tedy vyloučené, že Balboa je nyní vyšetřován již na svobodě. Tuto skutečnost ParlamentníListy.cz zjišťují.

Prohlášení o zatčení ZDE

Balboa podle Cikrta sedí ve vyšetřovací vazbě i pro podezření, že nelegálně získal z uvedené cifry 80 mlilionů dolarů pro sebe částku šest a půl milionu dolarů jako odměnu za čachry s nelikvidními cennými papíry a hrozí mu žalář až na celkem 45 let. Je proti němu vedeno i civilní řízení ze strany Americké komise pro cenné papíry. 

Nadhodnocoval fond a měl z toho i zisk

„Michael Balboa spolu se svými spoluspiklenci manipuloval ocenění svého bývalého Hedge fondu, a to tak, aby fond vypadal finančně silnější, než ve skutečnosti byl. Činil tak také pro svůj vlastní zisk. Poškodil fond a podvedl své investory,“ sdělil také newyorský právník a žalobce (u nás je obdobná funkce státního zástupce) Preet Bharara, k jehož jménu pak wikipedia uvádí, že se stal americkým státním zmocněncem pro jižní obvod New Yorku roku 2009. Dohlíží na stovky trestních a občanskoprávních případů, zahrnující mj. mezinárodní terorismus, finanční podvody a veřejnou korupci.

„Je to ten samý Michael Balboa, společník Josefa Šťávy, který měl tu drzost a podepsal se pod (neúspěšný) návrh na zablokování účtů České republiky v Londýně,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz navíc Cikrt.

„Já o této kauze nevím prozatím nic bližšího, ale nepřekvapuje mne, že se něco takového stalo. Hovoří se totiž již dlouhodobě nejen o důvěryhodnosti Diag Human, ale i o nedůvěryhodnosti vymahačské firmy Aram Global,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz v této souvislosti ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.

ParlamentníListy.cz již loni uváděly, že Balboa figuruje ve firmě Aram Global, kterou média shodně označují za vymahačskou. Sama firma se ale definuje jako poradenská a manažerská. Aram Global měl loni na konci května odkoupit část anebo celou firmu Diag Human od Josefa Šťávy. Zda tomu tak bylo, to ale zcela zřejmé není. Podle výpisu z obchodního rejstříku Lichtenštejnského knížectví k  21. 6. 2011 byl však Michael Balboa veden jako předseda představenstva firmy Diag Human SE a členy představenstva pak byli Josef Šťáva a právník Wolfgang Rabanser. Podle nejčerstvějšího vyjádření Diagu ale Aram Global již prý odstoupil ze všech pozic a účastí ve společnosti Diag Human.

Balboa psal londýnskému soudu, že Diag nemá peníze

Naše redakce ale loni v listopadu upozornila na to, že jméno Balboy se přitom objevuje i v důležitých spisech, které Diag Human předkládá soudům v zahraničí kvůli exekucím na majetek českého státu. Diag totiž v Londýně žádal loni na podzim v předběžném opatření o zablokování specifických účtů a transakcí některých velkých bank, které jsou používané českým státem k vyplácení úroků z českých státních dluhopisů věřitelům. Londýnský soud ale Diagu nevyhověl a zdůvodnil to tím, že jeho rozhodnutí by mohlo mít rušivé dopady na trhy. Jenže Diag zároveň s tím soudu v Londýně uvedl, že mu nemůže zaplatit žádné povinné poplatky. Ve spise pro londýnský soud to zmínil právě sám Balboa.

„Pan Balboa do textu pro londýnský soud uvedl, že Diag vyjma těch peněz, které by vymohl na základě Konečného rozhodčího nálezu, nemá už na svém kontě nic. Zda ale Balboa tuto skutečnost uvedl jen pro londýnský soud, či i pro soudy ve Vídni, v Paříži, anebo i v Lucembursku, to nevíme," prozradil k tomu tehdy ParlamentnímListům.cz zdroj, který je s případem dobře obeznámen.

Ale vraťme se k případu uvěznění a obvinění Balboy. Jak Tomáš Cikrt na své webové stránce anikorunu.cz k tomu vysvětluje, v době spáchání zločinu byl prý Balboa ještě výkonným ředitelem  fondu Millennium Global Investments Ltd, a to od prosince 2006 až do  kolapsu fondu v říjnu 2008.  A až v roce 2009 spoluzaložil firmu Aram Global.  Podle mluvčího Aramu ale Balboa nemá již ani v této firmě žádnou manažerskou odpovědnost a to prý více než 18 měsíců.

Millenium Global: Je to ničema...

Ve svém stanovisku Millenium Global přitom uvádí: „Bylo nahlášeno Balboovo ničemné chování regulátorům trhu ve Spojených státech i ve Velké Británii s tím, že firma bude na objasnění jeho ´neautorizovaného´ počínání ´nadále spolupracovat´.“

Firma Aram Global je také známá tím, že v minulém roce  oslovila českou vládu jakýmsi nesrozumitelným dopisem, který šlo pochopit jako návrh na smír ve věci sporu s Diag Human. Ministerstvo zdravotnictví označilo ale dopis z Aramu za vydírání a ostře se postavilo i proti  tomu, aby se tím vláda vůbec zabývala. Jak tehdy ParlamentníListy.cz zjistily, vláda na výzvu nakonec skutečně nereagovala.

„Stát by teď mohl pracovat s tím, jestli je Aram Global vůbec důvěryhodná firma," dodal na závěr Cikrt.

„Soud v Londýně k záležitosti kolem zatčení Balboy určitě přihlédne. Soud pak může zasáhnout ve prospěch českého státu, neboť to může otřást důvěryhodností firmy Diag Human a na důvěryhodnost přitom hodně ´hrají´ jak v USA, tak ve Velké Británii,“ dodal k tomu právník ministerstva zdravotnictví Kotris s upozorněním, že zastupitelé Diagu přitom u stejných soudů osočují český stát z nekalých a podvodných praktik, což je ironie.

Kalvoda přiznal: Aram Global se za Balbou omluvil

Právní kancelář Jana Kalvody, která dlouhodobě zastupuje Diag Human, pak na zatčení Michaela Balboy reagovala následovně: "Společnost ARAM Global se již počátkem prosince loňského roku omluvila společnosti Diag Human za jistě politováníhodné selhání jednoho ze svých zaměstnanců, pana Balboy. Jejich dnes už bývalý zaměstnanec je ve Spojených státech trestně vyšetřován za skutky, ke kterým došlo ještě před jeho spojením s ARAM Global. Po dohodě pak ARAM Global okamžitě odstoupila ze všech pozic a účastí ve společnosti Diag Human. Diag Human SE nevidí důvod tento čtvrt roku vyřízený problém dále komentovat."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…