Hloupá Černochová. Ta by měla hrát leda v hororu! Ringo Čech a další umělci brání Stropnického

22.10.2014 19:15

ANKETA Požadavek poslankyně Jany Černochové z ODS přednesený v Poslanecké sněmovně, aby se ministr obrany Martin Stropnický omluvil českým vojákům za své působení kriminalisty v seriálu Kriminálka Anděl, nechápou jiní herci. „U paní poslankyně asi došlo k naivnímu ztotožnění se s uměleckým obrazem,“ vysmál se Černochové třeba hudebník a někdejší poslanec František Ringo Čech. Prý Stropnickému závidí, že je na obrazovce, ale ona ne. K tomuto tématu se vyjádřily i další osobnosti, které ParlamentníListy.cz oslovily.

Hloupá Černochová. Ta by měla hrát leda v hororu! Ringo Čech a další umělci brání Stropnického
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Kdyby v osmdesátých letech minulého století někdo z amerických senátorů či kongresmanů vyčetl tehdejšímu prezidentovi USA Ronaldu Reaganovi, že se v době jeho prezidentské funkce vysílá v televizi film anebo seriál, v němž vystupuje v jiné roli, nežli prezidentské, asi by se tomu mnoho Američanů zasmálo. Nadto i v případě, kdyby některý z politiků požadoval, aby se Reagan, který byl dříve hercem, za nějakou svou roli někomu omluvil.

Jenže co se zřejmě nikdy neodehrálo v Senátu anebo v Kongresu USA, odehrálo se teď v Parlamentu českém! V úterý totiž na půdě pléna Poslanecké sněmovny žádala poslankyně z ODS Jana Černochová po ministru obrany Martinu Stropnickém (ANO), aby se omluvil vojákům za svou roli v seriálu Kriminálka Anděl. Podle Černochové totiž prý Stropnický rolí zásadním způsobem poškodil pověst Armády ČR.

O co šlo? V neděli 19. října odvysílala televize Nova další díl Kriminálky Anděl, v němž se řešil případ kolem vojenské mise, kde byl zabit jeden z válečných veteránů. A protože vyšetřování muselo být rychlé, případu se v seriálu ujal plk. Ivan Tomeček, který ale v té době již působil coby náměstek na policejním prezidiu. Jenže kamenem úrazu je, že onoho plk. Tomečka v seriálu ztvárnil nynější ministr obrany Martin Stropnický, což se pranic nelíbilo právě Černochové. Ta proti „plk. Tomečkovi“ v úterý protestovala nejenom na brífinku ODS, ale později i na schůzi dolní komory, kde žádala navrhnout do programu bod „žádost o omluvu Martina Stropnického vojákům Armády České republiky za poškození jejich dobrého jména v televizním seriálu“. Vše k tomu i náležitě vysvětlila.

Stali se z nich vrazi a plukovníka poslal do tepláků

„V neděli byl odvysílán další díl seriálu Kriminálka Anděl, kde pan ministr obrany Stropnický hraje vyšetřovatele, člena mordparty, který se rád zhostil úlohy vyšetřit dealerství drog, konkrétně opia, vojáků, kteří se vrátili z mise v Afghánistánu... Z vojáků se stali vrazi, dealeři drog, chuligáni, zločinci. Ve finále plukovníka generálního štábu pan ministr obrany poslal do tepláků. Gratulujeme,“ řekla poslancům ironicky Černochová a dodala:

„Myslím si, že by pan ministr Stropnický měl v budoucnu hrát maximálně v pohádkách, a ne ve filmech, které takto zásadním způsobem poškozují pověst Armády České republiky. A žádám pana ministra, jestli je chlap, aby se jim omluvil, protože jinak bych musela použít to, co říká Tonda Blaník v kanceláři Blaník: ‚To je ... (domyslíte si sami), von to řekne v seriálu a eště blbě.‘“

Ministr Stropnický si ale něco takového nenechal líbit. „To, co se vysílá v televizi, to je fikce, to není život, to jsou svým způsobem pohádky pro dospělé. V roce 2014 by už mělo být jasné, že co se děje na plátně, je smyšlenka a stylizace,“ hájil se ve sněmovně Stropnický.

Poslancům také vysvětlil, že se zvláště seriál připravuje po několik let.

Stropnický: Možná si někdo přeje, aby mě přejelo auto

„Je to poměrně velká investice v řádech desítek milionů a je to také práce pro spoustu lidí. Ten seriál byl rozjet, já jsem v té době kandidoval a zapříčiněním některých z vás, kteří jste v opozici, jsem byl zvolen. Poté jsem se stal členem vlády a zároveň celý ten projekt byl rozjetý a skutečně by ohrožoval spoustu lidí i existenčně, pokud by měl být stornován. Dohodl jsem se s produkcí a pracně jsme vymysleli jakousi únikovou verzi, kdy moje dějová linka byla omezena na minimum, abych mohl z toho příběhu být, jak se říká, vypsán a zároveň aby mě nemuselo přejet auto, i když si to možná někteří z vás přejí,“ uvedl také Stropnický, který navíc ve vyjádření na stránkách Ministerstva obrany napsal, že chápe, že příběh mohl vyznít nevhodně a nešťastně a že se mohl některých vojáků dotknout.

„A to mě rozhodně netěší. Vaší práce si totiž velice vážím,“ dodal k tomu.

Závist a hloupost

Nad počínáním Černochové ale i jiní umělci kroutí hlavou.

„To, co paní poslankyně Černochová předvedla, tak se tomu v odborné terminologii říká naivní ztotožnění se s uměleckým obrazem,“ vysmál se Černochové třeba hudebník a někdejší poslanec František Ringo Čech.

„Je to totiž naivní představa, když někdo považuje toho detektiva za opravdového kriminalistu. Je to neskutečné, jak může být paní poslankyně takto hloupá. Za vším ale je závist - že Stropnický na obrazovce je, a ona není. On je velmi populární, ovšem paní poslankyně Černochová není. To je přece každému normálnímu člověku jasné, že jde jenom o roli, o fikci! Vždyť tou rolí přece vůbec nikoho nedehonestuje!“ zdůraznil dále pro ParlamentníListy.cz F. R. Čech.

Podle něj je celá věc směšná ve stejné rovině, jako kdyby prý někdo požadoval, aby Parlament zasáhl proti Krakonošovi, neboť i Krakonoš může někoho ohrožovat.

„I žáci ve třetí třídě vědí, že se takový seriál také musí napsat, naplánovat a natočit a že to celé nějakou dobu trvá,“ rýpnul si do Černochové Čech.

„Není to od paní poslankyně jen hloupé, ale navíc je to urážka povolání. Pan Stropnický přece svoji profesi herce vykonával daleko dříve, než začal být ministrem obrany! Ať se paní poslankyně stará o ekonomii a o politiku, ne o to, že je slavný její kolega, ale ona ne. Celé je to postavené na prosté závisti. No, a když říká, že by pan ministr měl hrát jen v pohádkách, tak na to já říkám, že ona v hororech!“ udeřil Čech.

Výjimka byl Hrušínský...

Prý ani on na tom nebyl jinak, když před lety šel dělat politiku. „Všichni jsme v tom byli stejně, včetně mne. Nakládačku dostal i Jan Kačer či Michael Kocáb. Jediný, na koho si netroufli, byl Rudolf Hrušínský. To není ani tak slovanská vlastnost, jako spíše česká – je to naivní ztotožnění se s uměleckým obrazem. Když se stal Reagan prezidentem, tak také nestáhli všechny jeho filmy. Američani nejsou idioti,“ dodal F. R. Čech.

Herec, divadelní ředitel a bývalý senátor Tomáš Töpfer ParlamentnímListům.cz řekl, že seriál neviděl, takže k němu nezná určité posloupnosti, ale celé mu to připadá od Jany Černochové jako hloupost.

„Neznám diskusi, která proběhla na toto téma v Parlamentu, ale když už řešíme ve sněmovně takovou lapálii, tak jsme na tom zřejmě moc dobře a máme všechno vyřešené. Mně to připadá tak, jako když pana Kopeckého na ulici žádali, aby jim pomohl ohledně kloubů, a spojovali si tak lidé roli ze známého seriálu s profesí. Já bych ale účinkování pana Stropnického v seriálu neviděl nijak dramaticky, asi se neumíme ničemu zasmát,“ poznamenal dále Töpfer.

Proč se nám diví, že chceme dělat politiku?

„Když někdo poukazuje na to, že herec dělá politiku, tak na to už jsem trošku alergický. Býti hercem přece není žádná diskvalifikace! Nikdy jsem neslyšel, že by se někdo ptal, jak to, že starosta, jak to, že lékař, jak to, že architekt, jakým právem je historik senátorem, ale vždycky se ptají, jak je možné, že je herec politikem. To je ale vážná profese a já jsem alergický na to, aby pro senátora nebo ministra byla nějaká diskvalifikace. V tomto případě bych se tedy také zastal Martina Stropnického,“ zmínil dále na otázky ParlamentníchListů.cz Töpfer. Ani on ovšem prý neušel kritice za to, že byl kdysi zvolen senátorem.

„Ale já měl to štěstí, že jsem se měl kam vrátit. Mnozí z nich zůstali politiky a své profese herce se vzdali," podotkl.

„V Americe mají tu demokracii trošku delší nežli my,“ dodal pak k dotazu, zda si umí představit, že by někdo vyčítal nějakou roli v televizi 40. prezidentovi USA Ronaldu Reaganovi či někdejšímu guvernérovi Kalifornie Arnoldu Schwarzeneggerovi.

Jandák: Nemůže za to, co autor napsal

Poslanec, exministr kultury a také herec Vítězslav Jandák si nad počínáním kolegyně Černochové jen povzdechnul.

„No, je to opozice a ta musí vždy něco hledat. A tak si vymýšlí. Kdyby pan kolega Stropnický hrál kuchaře, tak by zase řekli, že špatně uvařil. My ale přece víme, že herec není ta postava, kterou hraje. Takže to celý beru jako opoziční hrátky. Skutečně bych se tady kolegy zastal, neboť za to nemůže, co autor napsal. Myslím si, že ani světovým mírem to nezatřese...,“ řekl ParlamentnímListům.cz s nadsázkou Jandák.

Herečka a někdejší poslankyně Táťána Fischerová rovněž prý Černochové v jejím požadavku nerozumí.

„Jestli paní Černochová Martinovi vyčítá něco, tak je třeba připomenout, že pan ministr v tom seriálu hrál dlouhodobě, takže to není možné jen tak přerušit. Televize Nova má navíc také své plány. Když děláte dlouhodobě seriál, tak chtít po televizi, aby jej přeřadila, tak to je hrozně těžké. Já sice nevím, jak moc se mělo chtít po ministrovi Stropnickém, aby odmítl roli s tím, že jde do politiky, ale určitě takový seriálový závazek nemůžete ze dne na den jen tak vypovědět. Jsou tady také smlouvy a ty musíte splnit, neboť když je nedodržíte, tak také můžete být sankcionováni. Vystoupit ze seriálu prostě není tak jednoduché,“ zdůraznila pro ParlamentníListy.cz Fischerová.

Omluva? To je absurdní!

„Že by se měl pan ministr omluvit vojákům? No tak to je už úplně absurdní! On přece nenapsal scénář, on byl jen herec, který přijal nějakou roli. Nelze jej proto vinit za to, co bylo obsahem. To je podobné, jako kdyby se někdo chtěl léčit u pana Ladislava Chudíka s tím, že byl primářem v nemocnici a pak mu to vyčítal. To se nedá slučovat. Stejně on mohl vyčítat paní poslankyni, že je starostkou na Praze 2. Je to prostě jen souběh funkcí, který nastal. Je logické, když se stal ministrem, že ještě někde měl něco roztočeného. Kdyby ale ještě nyní točil, tak bych to považovala za těžko přijatelné,“ uvedla dále Fischerová.

Ani ona ale prý nebyla uchráněna posměchu, když jako herečka byla zvolena do Poslanecké sněmovny. „Se Sváťou Karáskem si z nás dělali srandu. Ptali se nás s posměchem, co budou dělat v politice farář a herečka. Já jsem ale až na malé výjimky v průběhu mandátu jako herečka nepracovala,“ doplnila Fischerová, která dokonce v historicky první přímé volbě v roce 2013 kandidovala na prezidentku České republiky.

Ani ve světě ale není zcela ojedinělé, že se z herců stanou politici. V politice se ještě nedávno angažoval již zmiňovaný Arnold Schwarzenegger, který od roku 2006 do roku 2011 působil jako guvernér Kalifornie. Rovněž zmiňovaný Ronald Reagan začínal jako herec. Z herce se stal nejdříve guvernérem Kalifornie a později byl dvakrát zvolen jako prezident USA (1981 - 1989). Herec a režisér Clint Eastwood má také za sebou zkušenosti s politikou - dva roky působil jako starosta kalifornské oblasti Carmel. Jako republikán se zasadil o zlepšení situace malých podniků a intenzivně se soustředil na ekologická témata. Herec Steven Seagal by se podle všeho i nadále rád ucházel o post guvernéra Arizony. Nekdejší dětská hvězdička Shirley Temple se nejdříve pokoušela uspět ve volbách do Kongresu v kalifornském okrsku, to jí ale nevyšlo, nakonec se však stala velvyslankyní USA v Ghaně, kde působila v období 1972 až 1974. Prezident George H. W. Bush ji dokonce roku 1989 jmenoval velvyslankyní USA v Československu. U nás pak v této funkci skončila koncem roku 1992.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…