Jednalo se skvěle, možná tu vládu i podpoříme. Hašek po jednání nešetřil nadšením

19.07.2013 16:27

Na setkání vlády Jiřího Rusnoka se zástupci krajů se řešila protipovodňová prevence a dotace z Evropské unie. Předseda Asociace krajů Michal Hašek si pochvaloval spolupráci se současnou vládou, na té minulé nenechal nit suchou.

Jednalo se skvěle, možná tu vládu i podpoříme. Hašek po jednání nešetřil nadšením
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Michal Hašek na 37. sjezdu ČSSD

"Vláda se se zástupci krajů sešla v plném počtu, což je skvělé," sdělil spokojený premiér novinářům. Podle Michala Haška je ale taková situace ojedinělá - minulá vláda podle něj takového kroku schopná nebyla. "Za to je potřeba říct velký dík. V minulosti nebylo zvykem, ze by se Nečasův kabinet sešel v plném počtu se zastupiteli krajů. Takže děkuji premiérovi Rusnokovi," řekl v úvodu Hašek. Podle něj bylo hlavním tématem čerpání evropských fondů a jejich následné rozdělování. "Je to jedna z mála možností, jak udržet pracovní místa či zajistit jejich vznik," vysvětlil.

"Dále jsme se dohodli na financování policie i hasičů i na velikostech jejich stavu," řekl dále Hašek. Podle jeho slov kraje ve většině případů suplují státní rozpočet - například místní policisté se na kraje obracejí v otázce peněz, což podle něj není dlouhodobě udržitelný stav. "Hovořili jsme také o auditech i o nové struktuře regionálních programů. Chceme k té práci přistoupit maximálně zodpovědně," dodal s tím, že pracovní skupina, která bude pracovat s fondy, se bude scházet dvakrát až třikrát měsíčně.

Hejtmani možná podpoří Rusnoka

V minulosti nebyla podle Haška vůle vlády se o dotace příliš zajímat. "Jde o to, že se totálně změnilo klima jednání. Kalousek neměl zájem o diskusi na toto téma," řekl dokonce. To premiér Rusnok zašel ještě dál. "Tvářit se, že kraje sdružené v ROP Severozápad mají zaplatit 2,6 miliardy, když rozpočet jednoho z nich je 1,9 miliardy na všechno, to je jako říkat jinými slovy - polibte mi něco, já vám v životě nic nedám," řekl dokonce. Hašek byl tak nadšený, že dokonce veřejně připustil možnost podpory Rusnokova kabinetu ze strany hejtmanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…