Klasnová: TOPka chce Bessera zničit. O Floridu ani restituce nejde

07.12.2011 18:54

V souvislosti s plány "odstavit" ministra kultury Jiřího Bessera (STAN/TOP 09) se vynořily spekulace, že spíše než o dům na Floridě a podíl v podivné firmě jde v kauze o snahu zabránit navracení církevního majetku. Podle členky sněmovní komise pro církevní restituce Kateřiny Klasnové (VV) ale vítr vane odjinud. A to přímo z TOP 09. "Pan ministr by měl za odhalením své kauzy a ztrátou podpory strany hledat spíše vůli svých spolustraníků se ho zbavit a možná jednat o širší obměně kabinetu," řekla ParlamentnímListům.cz. Ministrova žena Blanka Besserová si ale stojí za svým. Za snahou odstranit šéfa kultury prý stojí ti, jimž restituce nejsou po chuti.

Klasnová: TOPka chce Bessera zničit. O Floridu ani restituce nejde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Pod ministrem kultury Jiřím Besserem se kvůli jeho angažmá ve firmě Comoros Group kýve židle. Aniž by byl odvolán, už teď se spekuluje o jeho nástupci, jímž by se mohl stát třeba poslanec Stanislav Polčák (TOP 09).

Manželka: Někomu jde o restituce

V souvislosti s "načasováním" kauzy se vyrojily spekulace, že někomu, případně nějaké skupině lidí, jde o to, aby byl Besser "odstraněn" ještě dříve, než stihne ve vládě prosadit návrh zákona o navrácení majetku církvím. Tento názor zastává i manželka šéfa kultury, Blanka Besserová (dříve Kosinová). "Někomu jde o to, aby se církevní restituce vůbec nedostaly do praxe," řekla Lidovým novinám někdejší mluvčí policejního prezidenta.

Související:


Podle členky sněmovní komise pro církevní restituce Kateřiny Klasnové (VV) ale není pozadí kauzy tak jasné. "Podle mě by pan ministr měl za odhalením své kauzy a ztrátou podpory strany hledat spíše vůli svých spolustraníků se ho zbavit a možná jednat o širší obměně kabinetu," řekla ParlamentnímListům.cz Klasnová.

SLEDUJEME kauzu: Besserův byt


Klasnová: Ne Florida. Ale TOPKa, opera a sklepy

U té si Besser větší vroubky udělal jinými kroky než církevními restitucemi. "Osobně považuji za větší prohřešky ministra Bessera, než vilu na Floridě, respektive podílnictví ve firmě, jakkoli se k němu měl transparentně přihlásit, některé jeho kontroverzní kroky v celém resortu kultury. Například spojování Státní opery a Národního divadla, demolice domu na Václaváku či gotické sklepy na Národní třídě," dodala pro redakci.

Čtěte více:


Církevník: Kdo chce co překazit? 

Podle šéfa Ekumenické rady církví Joela Rumla je těžké odhadnout pozadí celé kauzy. "V současné době nejsem schopen odhadnout, protože takové informace nemám, zda kauza kolem pana ministra Bessera má za cíl toto jednání celé překazit nebo ne. Odpověď na to lze čekat brzy, protože podle toho, jak bude vládní koalice chtít řešit majetkové narovnání s církvemi a tedy jak bude řešit to, co stát dlouhou dobu zanedbával, se ukáže také to, co kde hrálo roli. Sám jsem na to zvědav," řekl redakci.

Také další člen téhož sněmovního výboru jako Klasnová, poslanec Marek Benda (ODS) je ohledně hodnocení načasování kauzy opatrný.

Benda: Nešťastný příběh. Ukažte indicie

"Zcela zřejmě je řada odpůrců církevních restitucí, to, že budou proti tomuto projektu útočit, je jasné," řekl Benda redakci. Upozornil ale na to, že projekt nezávisí pouze na ministru kultury, a byl posvěcen celou vládou. "Pokud má někdo indicie, že kauza byla vytažena účelově, ať je ukáže," vyzval přes redakci poslanec. On sám ji považuje za "lehce nešťastný příběh". Bessera, ale k rezignaci nevyzývá. Není to přece ministr jeho strany.


Ministr mlží. Zatím

Sám Besser ale tak radikální není. "V současné chvíli nebudu vzhledem k mnohoznačným informacím o aktuálním vývoji tuto myšlenku jakkoliv rozvádět," uvedl pro ParlamentníListy.cz výmluvně.

Ještě před týdnem přitom právě naší redakci poskytl rozsáhlý rozhovor. Došlo k němu pár hodin před tím, než došlo k prozrazení jeho aféry s floridským bytem. V něm došla řeč i na stabilitu vlády a rošády, které v ní probíhají.

"Už teď je vyměněná třetina ministrů, v příštím roce neočekávám žádné podobné změny, možná jen v důsledku některých pochybení," odpověděl Besser v rozhovoru.

Besser před týdnem: Já a odchod? Ne!

A právě na jeho stabilitu se jej redakce tehdy zeptala. Na dotaz, zda "nezaslechl nic o svém konci", reagoval se smíchem. "Ne," odpověděl lapidárně. "Pořád si myslím, že poslanecký klub TOP 09 a STAN a ministři za tuto stranu jsou nejstabilnější skupina," uvedl s tím, že se o křeslo své, ani svých partajních kolegů neobává.


Zato co se týče osoby ministra spravedlnosti za ODS, Jiřího Pospíšila, tak jednoznačný nebyl. Na tvrzení, že se v souvislosti s Pospíšilem a státním zastupitelstvím hovoří o jeho možné rezignaci, uvedl: "To je problém konkrétní strany. Na začátku by mě rozhodně nenapadlo, že premiér za ODS udělá tři výměny na postech ministrů své strany. Pořád si myslím, že poslanecký klub TOP 09 a STAN a ministři za tuto stranu jsou nejstabilnější skupina."

Po týdnu osočování právě ze strany své partaje a šéfa STAN Petra Gazdíka, který se netají tím, že se Bessera plánuje zbavit, tak ministrova slova o bezproblémovosti vlastní partaje působí více než absurdně.

Začalo to ve čtvrtek

Kauza kolem Bessera začala ve čtvrtek poté, co internetový deník Insider upozornil na Besserův podíl v Comoros Group, jejímž prostřednictvím koupil byt na Floridě. Ministr se k tomu nepřihlásil v majetkovém přiznání. Své angažmá ve firmě a podpisy pod smlouvami k jejímu bytu na Floridě vysvětloval tak, že chtěl pomoci podnikateli Pavlu Hráchovi jako starému příteli. 

Hrách byl odsouzen z uplácení ve státní konsolidační agentuře. Dostal podmínku a soud mu v listopadu vyměřil také pokutu 600.000 korun. Podnikatel u soudu tvrdil, že nemá na její zaplacení. Letos přitom podle svých slov splatil hypotéku za 4,4 miliony korun na floridský byt. Hrách tvrdí, že hypotéku platil z peněz, které utržil za prodej své firmy. Za ní měl získat asi 15 milionů korun.

Čtěte dále:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Jana Šulcová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…