Máme převratné vyjádření premiéra Sobotky k dostavbě Temelína

18.09.2014 11:21

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek řekl v úterý na konferenci společnosti Business Forum o perspektivě zemního plynu, že krize na Ukrajině je dodatečný argument pro výstavbu dalších bloků v jaderných elektrárnách v Temelíně a Dukovanech, neboť země je pak nezávislá na politických výkyvech (zásoby jaderného paliva můžou být až na tři roky). Dle něj posílí i snahy o těžbu hnědého uhlí v České republice prolomením těžebních limitů. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ho ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz víceméně podpořil v rozvoji jaderné energetiky. Stejně tak i vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Máme převratné vyjádření premiéra Sobotky k dostavbě Temelína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Anketa

Jste pro radikální omezení migrace do Evropy?

98%
2%
hlasovalo: 22207 lidí

„Všechno špatné je k něčemu dobré. Toto (krize na Ukrajině) je dodatečný argument pro výstavbu dalšího bloku v Temelíně a Dukovanech, protože jaderná energetika má jednu obrovskou výhodu při všech problémech, které jsou s ní spojené. Do každé jaderné elektrárny se dá dovézt palivo na tři roky, je to jenom otázka nějaké investice. Pokud tu elektrárnu máte a máte vlastní jaderné inženýry, tak země je značně nezávislá na zahraničních politických výkyvech. Samozřejmě to do určité míry posílí i snahy o využití hnědého uhlí v České republice i jeho těžení za příslovečnými limity, což nás povede ještě k jedné obtížné politické debatě,“ řekl v úterý Jan Mládek.

Rozvoj naší jaderné energetiky podpoří naši energetickou bezpečnost a politickou suverenitu

ParlamentníListy.cz se dotázaly premiéra Sobotky a některých ministrů, co si o tom myslí a zda souhlasí, aby to, co řekl Mládek, byla pozice vlády.

„Souhlasím s ministrem Mládkem v tom, že obnova a další rozvoj naší jaderné energetiky podpoří naši energetickou bezpečnost a politickou suverenitu,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Mládkovu pozici ohledně jaderné energetiky i těžby hnědého uhlí podpořil vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Jistě, je to logické,“ odpověděl Bělobrádek stručně na dotaz ParlamentníchListů.cz.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

ParlamentníListy.cz oslovily i předsedu ANO, vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše i ministra životního prostředí Richarda Brabce z ANO. Ti zatím neodpověděli.

Tendr na dostavbu Temelína zrušen

Dle ČTK temelínská jaderná elektrárna odebírá od července 2011 palivo od ruské společnosti TVEL, která patří do koncernu Rosatom. Dříve byl dodavatelem americký Westinghouse. Ruské palivo využívá každý šestý reaktor na světě, v Česku kromě Temelína také Dukovany. Všech devět českých reaktorů, šest komerčních, dva výzkumné a jeden univerzitní, pracuje na ruské palivo.

Firma ČEZ v dubnu zrušila zadávací řízení na dostavbu dvou bloků temelínské jaderné elektrárny, společnost ČEZ poslala písemné rozhodnutí oběma uchazečům v soutěži - americkému koncernu Westinghouse a ruskočeskému konsorciu MIR.1200. Tím bylo řízení ukončeno. Vypsání nového tendru podporuje prezident republiky Miloš Zeman.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…