Ministerstvo práce pro Jurečku? Je zde nečekaný vývoj

08.11.2021 16:10

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka by se měl překvapivě stát ministrem práce a sociálních věcí. Jako favoritka na vedení tohoto resortu byla přitom považována lidovecká senátorka Šárka Jelínková, zatímco u Jurečky se počítalo s jeho návratem na Ministerstvo zemědělství.

Ministerstvo práce pro Jurečku? Je zde nečekaný vývoj
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

S informací přišel server Novinky.cz, samotný Jurečka ale odmítl svoji možnou nominaci komentovat. „Personální otázky v tenhle okamžik komentovat nebudeme. Sejdeme se k tomu v následujících dnech a budeme se o tom bavit dál. V těchto věcech opravdu není nic definitivně uzavřeno,“ prohlásil lidovecký šéf.

O Jurečkovi se přitom nejčastěji mluvilo jako o kandidátovi na ministra zemědělství. V čele resortu zemědělství již Jurečka byl ve vládě Bohuslava Sobotky mezi roky 2014 a 2017. Lidovci podle koaliční smlouvy budou mít na starosti Ministerstvo práce, zemědělství a životního prostředí. Žádné jiné jméno kromě Jurečky se v souvislosti s resortem zemědělství neobjevovalo.

Lidovci si údajně měli o Ministerstvo práce a sociálních věcí říct hned na první povolební schůzce. Od té doby se předpokládalo, že by v jeho čele mohla stanout senátorka Šárka Jelínková. Ještě před volbami se na tento post nejčastěji uvažovalo o šéfce TOP 09 Markétě Pekarové Adamové nebo pirátské místopředsedkyni Olze Richterové, obě ale nejspíše z osobních důvodů zamíří do vedení Sněmovny.  

Právě Pekarová prohlásila, že koalice PirSTAN o resort nakonec ani neusilovala. „Nemohu ještě prozradit jméno, ale určitě bude resort v dobrých rukou,“ uvedla Pekarová. Podle Richterové ale nebyl resort práce a sociálních věcí koalici PirSTAN ani nabídnut.

Podle všeho se tak od počátku vyjednávání počítalo s tím, že resort obsadí koalice SPOLU. „Na všechny tři resorty budeme mít silné a zajímavé osobnosti,“ prohlásil Jurečka s ohledem na další lidovecká ministerstva a dodal, že je důležité, aby se lidovci zaměřili na potřeby lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…