Nečas nenávidí kočkopsy. Důchodová reforma je ale jedním z nich

31.05.2011 9:28

V časech bojů o nového policejního prezidenta si premiér Petr Nečas oblíbil slovo kočkopes a byl schopen ho s náležitým pejorativním nádechem použít i několikrát v jedné větě. Přitom ale ve své vládě nezabránil zrodu skutečného kočkopsa, kterým je navrhovaná penzijní reforma. V nynější podobě ji snad nechtěl nikdo a kabinet by udělal nejlépe, kdyby ji v život vůbec neuváděl.

Nečas nenávidí kočkopsy. Důchodová reforma je ale jedním z nich

Reformu důchodového systému označila hned od vzniku této koalice vláda za jednu ze svých priorit. V podobě, jaké je připravena, je však podrobována kritice ze všech stran. Týká se především druhého pilíře penzijního systému, který budou tvořit soukromé fondy. Opoziční strany brojily proti vyvádění peněz ze státního systému, pravicoví ekonomové zase požadovali, aby účast v tomto pilíři byla povinná. Výsledek? Ani tak, ani tak.

Rozčarován z návrhu důchodové reformy je i člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník, jenž patřil k zastáncům druhého pilíře, v němž si lidé spoří u soukromých fondů. „Než takovýto kompromis, tak raději udělejme jen parametrickou změnu státního pilíře a důkladně předělejme třetí pilíř s penzijním připojištěním," říká Zámečník pro ParlamentníListy.cz.

Psali jsme:
O čem se mlčí: Kdo zvolí opt-out, přijde o pětinu penze od státu 
Veřejnost už je právem unavená, přiznal Nečas

Dva dobrovolné pilíře jsou nesmyslem

Tomu také vadí, že vláda nevzala v potaz ani návrh na vznik státního fondu, což by byl diverzifikovaný fond životního cyklu s investicemi do cenných papírů po celém světě s minimálními správcovskými náklady. „S druhým pilířem nesouhlasím, úplně bych ho vypustil a zůstal by jen první a třetí pilíř," nabízí svůj pohled pro ParlamentníListy.cz Jiří Rusnok, prezident Asociace penzijních fondů.

Dále čtěte:
Zlodějna nebo šlendrián? Ekonomové se diví kauze pražských peněz
Ztracené peníze a ministr Chalupa: ODS namáčí Kalouska
Nečas: Key Investments se nebude řešit na úrovni vlády

Ještě dále jde analytik Raiffeisenbank Aleš Michl, který zavrhuje celou navrhovanou penzijní reformu. Za pochybnou považuje už její filosofii, že na stará kolena se o člověka má postarat stát. „Mít ke státnímu dva dobrovolné pilíře, fondy a penzijní připojištění je nesmysl, stejně jako zvyšování DPH kvůli nákladům na reformu," vyjádřil se Michl kriticky pro MF Dnes.

Topolánek koncept zahodil a Nečas šel na ruku fondům

Vládě doporučuje její koncept zmuchlat a zahodit a místo toho se inspirovat jedním ze dvou návrhů mimoparlamentních stran. Jedním z nich je princip rovného minimálního důchodu, který je spojován se Svobodnými. „To byl původně koncept ODS a byl jedním ze šesti modelů v Bezděkově komisi už v roce 2004," upřesňuje pro ParlamentníListy.cz jeho horlivý propagátor Petr Mach, předseda Svobodných.

Psali jsme:
Klausův exrádce: Neuvěřitelně slabý Nečas a nezvladatelný Kalousek

„Ale pak ten koncept Topolánek celý zahodil a Nečas už jako ministr práce šel na ruku fondům," dodává bývalý člen ODS a člen první tzv. Bezděkovy komise. Chystaná reforma je nepřijatelná jednak proto, že se zvyšováním DPH následně zvyšuje míru státního přerozdělování, ale i proto, že omezuje svobodu volby. Kdo jednou do fondů vstoupí, už z nich podle navrhované penzijní reformy nebude moci vystoupit.

K minimálnímu důchodu by bylo z čeho uspořit

Rovný minimální důchod zní možná pro někoho strašidelně, ale koncept Svobodných předpokládá, že nárok na státní penzi by byl na úrovni 29,33 procent průměrné mzdy. Cokoli nad to by si lidé museli sami naspořit způsobem, který by uznali za vhodný. Odváděli by ale jen 22 procent z hrubé mzdy, a to jen do jejích dvou třetin (nyní cca 16 tisíc Kč), takže maximálně 3520 Kč.

Zatímco Svobodní akcentují samostatnost a zodpovědnost každého jedince zajistit se na stáří s tím, že stát nenechá nikoho zemřít hlady a minimální důchod garantuje každému, zdůrazňuje KDU-ČSL ve svém návrhu význam rodičovství. Pro státní pilíř navrhují zvýšení sociálních odvodů z 28 na 31 procent, ale za každé vyživované dítě by oba rodiče měli slevu ve výši tří procent.

Při dvou dětech by poplatníci vydělali na konceptu lidovců

Při jednom dítěti by tak poplatník odváděl na sociálním pojištění tolik jako dosud, za každého dalšího potomka by rodiče uplatnili další tři procenta a od dvou dětí by tak na tomto systému vydělali. Lidovci tím nejen podporují pro ně tolik tradiční rodinné hodnoty, ale zároveň tvrdí, že by tento krok (zvýšení na 31 procent) přinesl v úhrnu do systému navíc sedm miliard ročně.

Vládní podoba penzijní reformy se tak ve světle konkurenčních návrhů, které pro své návrhy ani nepotřebují zvyšovat DPH nebo svazovat pojištěnce jedním rozhodnutím na celý život bez možnosti vystoupit ze soukromých fondů, čím dál víc jeví jako úlitba vlastníkům soukromých penzijních fondů.

K věci:
Ekonom lidem: Debilita, říkat tomu reforma. Pracujte i ve stáří 
Kdo se dožije důchodu? Čeští muži to mají nahnuté 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…