Politici ODS doufají, že Kocourek nejasné miliony Nečasovi vysvětlí

08.11.2011 10:57

Nejsilnější vládní strana má jasno, jaký by měl být další politický osud ministra Martina Kocourka. Buď věrohodně vysvětlí původ 16 milionů na účtu své matky, nebo musí ve vládě skončit. V tomto směru zákonodárci ODS ponechávají zcela na posouzení premiéra Petra Nečase, za jak důvěryhodné bude ministrovo vysvětlení mít.

Politici ODS doufají, že Kocourek nejasné miliony Nečasovi vysvětlí
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Exministr Martin Kocourek

Ke členům vlády za ODS Pavlu Drobilovi a Alexandru Vondrovi, kteří se namočili v kauze údajné korupce na Státním fondu životního prostředí, respektive při předražené zakázce ProMoPro v rámci českého předsednictví Evropské unii, se nově přidal i jejich stranický kolega, ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Páteční MF Dnes totiž informovala, že společnost Key Investments zobchodovala v roce 2008 ministrově matce Jindřišce Kocourkové 16 milionů korun. Kde finanční prostředky tehdy šedesátiletá důchodkyně na cenné papíry získala, odmítli ministr i jeho matka podle deníku vysvětlit. Kocourek pouze uvedl, že jedná o legální rodinné finance.

Sledujeme téma Zbohatnutí Kocourkovy matky
Kocourek jde na kobereček k Nečasovi kvůli milionům. Skončí?

Podle Šťastného může jít jen o nedorozumění

Měl by tedy Martin Kocourek odejít z postu ministra, pokud nevysvětlí původ cenných papírů svojí matky prodaných za 16 milionů Kč? „V ODS panuje jasný názor, že pan ministr má dostat dostatečný prostor, aby celou věc objasnil, a já věřím, že tak učiní a že jde jen o nedorozumění. Na otázky typu coby kdyby zásadně neodpovídám," uvádí pro ParlamentníListy.cz Boris Šťastný, předseda pražské ODS, jejímž je Kocourek členem.

Ani ministr zemědělství Petr Bendl důvěru ve vládního kolegu neztratil. „Věřím, že to vysvětlí," zareagoval pro ParlamentníListy.cz Bendl. „Samozřejmě, že to musí vysvětlit. Ale nebudu ministra Kocourka vyzývat k rezignaci prostřednictvím médií," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz poslankyně Jana Černochová.

Psali jsme o případu:
Kocourek ví, že může letět z vlády. Kvůli matčiným penězům
Ministr Kocourek nevysvětlil matčiných 16 milionů na cenné papíry 
Komentář zabrousil do pohádky: Vysvětlí někdo tu o Kocourkovi a mamince?

Nečas to vyřeší nejlépe

„Velmi vítám, že se o celou záležitost zajímá pan premiér a požaduje vysvětlení. Petra Nečase si velmi vážím a pevně věřím, že věc nezávisle vyhodnotí," míní poslanec Jaroslav Martinů. „Věřím, že pan ministr má věrohodné vysvětlení. Pokud ne, tak jistě zasáhne premiér," přidává se pro ParlamentníListy.cz poslanec František Dědič.

„Pokud má pan ministr skutečně problém, pak by měl své setrvání v čele svého úřadu zvážit. Bude záležet však na panu ministrovi a panu premiérovi. Do těchto záležitostí nemůže nikdo jiný zasahovat," domnívá se poslankyně Lenka Kohoutová. „Vysvětlení nepochybně uslyší premiér a v jeho rukou jsou osudy ministrů," dodává poslanec David Šeich.

Nedůvěra k politikovi vede k jeho odchodu z politiky

Pro Kocourkův odchod, pokud nepřinese věrohodné vysvětlení, se vyslovili senátor Jiří Pospíšil i poslankyně Jaroslava Wenigerová. „Jistě. Nemá jinou možnost," myslí si také senátor Tomáš Jirsa. Za samozřejmý považuje jeho odchod i senátor Zdeněk Schwarz. „Nedůvěra k politikovi vede k jeho odchodu z politiky," připomíná pro ParlamentníListy.cz Schwarz.

„Doufám, že pan ministr důvěryhodně vysvětlí okolnosti prodeje cenných papírů své matky. V opačném případě se obávám, že by měl pan ministr, bohužel, odstoupit. Ale jak říkám, doufám, že k tomu nebude muset dojít," věří poslanec Jan Pajer. „Nejvíce informací v této věci bude mít patrně pan premiér Nečas a na něm je také váha rozhodnutí. Myslím, že je to tak v tuto chvíli v pořádku," přidává se pro ParlamentníListy.cz senátor Karel Šebek.

Může jít o provokaci určitých zájmových skupin 

„Myslím si, že to je věc k projednání mezi premiérem a ministrem. Ukvapené závěry bych já osobně nedělal. Musí se prověřit, co je skutečně pravda a zda se nejedná o provokaci ze strany určitých zájmových skupin," naznačuje pro ParlamentníListy.cz europoslanec Hynek Fajmon, že celá věc nemusí být tak jednoznačná, jak se v tuto chvíli jeví.

Vysvětlovat bude ministr Kocourek zřejmě už dnes, protože ho má v této věci přijmout premiér Petr Nečas. Kdy přesně schůzka proběhne mluvčí vlády Jan Osúch pro ParlamentníListy.cz neuvedl, jen poznamenal, že premiér chce případ řešit rychle.

Kocourek byl tehdy předsedou dozorčí rady ČEZ

Podle dokumentů, která má mít MF Dnes k dispozici, uzavřela Kocourkova matka smlouvu s Key Investments 3. března 2008. Za týden pak na její účet měly přijít neveřejně obchodovatelné cenné papíry firem E Side Property, Sincomu a ústecké firmy Via Chem Group. Pokyn k jejich prodeji pak měla dát Kocourková po třech měsících.

Za další měsíc pak mělo na její účet u UniCredit Bank přijít 16,14 milionu korun. Deník upozorňuje, že není známo, kde Kocourková získala prostředky na nákup cenných papírů, které ji přišly od firmy Eton Ventures registrované v americkém Novém Mexiku.

Deník dále upozornil na to, že v době, kdy se Kocourkova matka stala klientkou Key Investments, byl Martin Kocourek předsedou dozorčí rady společnosti ČEZ, která prý dávala Key Investments milionové zakázky.

K věci:
Ať Kocourek vysvětlí miliony, žádá koalice. Jinak musí zasáhnout premiér 
Nechci to hrotit, ale Kocourek musí pryč z vlády, říká John 

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…