Prodejte byt, pak vám pomůžeme. Zrůdnost, tepe Drábka poslanec

21.07.2012 10:00

Příspěvek na bydlení bude nově převeden z kategorie sociálních dávek na dávky v hmotné nouzi. Zdálo by se, že se pro lidi mnoho nezmění, jak tvrdila vláda, ale opak je pravdou.

Prodejte byt, pak vám pomůžeme. Zrůdnost, tepe Drábka poslanec
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Nárok na pomoc by měl mít nově ten, kdo za bydlení dá víc než padesát procent svých příjmů, místo současných 30 – 35 %, a to zejména u důchodců. U dávek v hmotné nouzi navíc nesmí mít člověk nic, co by mohl prodat, protože jinak nemá na dávku nárok. Zákon, který podle opozice opět bije do těch nejslabších vrstev obyvatelstva.

Jestliže má důchodce barevnou televizi, nějaký šperk nebo po předcích zděděný obraz či zahrádku, musí to prodat. A nejsou to jenom důchodci. Má-li mladá rodina s malými dětmi ojeté auto, aby mohli zajet k rodičům na chatu a vyvézt děti ven z města alespoň na trochu čerstvého vzduchu, mají také smůlu. „Musejí to za zlomek ceny prodat, aby jim byl stát ochoten přispět na bydlení, říká sociálně-demokratický poslanec Roman Sklenák pro ParlamentníListy.cz.

Staňte se nemajetnými a my vám pomůžeme, říká stát

„A to nemluvím o tom, že by měl takový člověk vlastní bydlení, kdy ta pomoc nepředstavuje žádnou vysokou částku, ale člověk zůstal bez práce, na podporu už třeba nemá nárok, víme, že po padesátce se práce shání hodně špatně, a potřebuje od státu, aby mu pomohl,“ říká Sklenák. „Prostě prodejte byt, který si pak už nikdy nekoupíte, a my vám pomůžeme. Je to nejen kruté, ale už vysloveně zrůdné,“ dodává.

Redakce se s žádostí o vysvětlení obrátila na ministerstvo práce a sociálních věci (MPSV) a obdržela odpověď, kterou Roman Sklenák následně okomentoval.

Ministerstvo má jasno, vše se zjednoduší a stát ušetří

"Pro účely pomoci v hmotné nouzi, tedy pro existující dávku doplatek na bydlení, jsou ty z rozhodných příjmů, které se odvíjejí od výdělečné činnosti, započítávány výhodnějším způsobem, pracovní aktivita je bonifikována, a to tak, že příjmy ze závislé činnosti a z funkčních požitků jsou brány jen ze 70 %, dávky nemocenského pojištění a obdobné náhrady mzdy a podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci z 80 %, ostatní příjmy ze 100 %. Pro novou dávku příspěvek na náklady bydlení se vzhledem k jejímu začlenění do systému pomoci v hmotné nouzi předpokládá stejný způsob pojetí rozhodného příjmu (tzn. jeho započítávání ze 70 %, 80 % nebo 100 % podle druhu příjmu). Navrhovaná hranice pro nárok na příspěvek na náklady na bydlení - 50 % příjmu (rozhodného pro pomoc v hmotné nouzi) ve skutečnosti znamená, že příjem ze závislé činnosti bude započten jen ve výši 35 %, (polovina ze 70 % je 35 %), což je hranice dnes používaná u dávky příspěvek na bydlení v Praze,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz ministerstvo.

„Jistě, jen je dobré si uvědomit, že pod slovem „ostatní příjmy“ spadají například důchody. A tam se to vypočítává z oněch 100 %,“ reaguje poslanec Sklenák. Opět to podle něj dopadá na ty nejslabší a nejcitlivější články společnosti.

Převedení dávek pod hmotnou nouzi má zvýšit komfort pro klienty

Redakci také zajímalo, zda by nebyla v ministerstvu „na skladě" přeci jen nějaká důstojnější varianta, zejména pro důchodce, protože právě u nich se vypočítává dávka z oněch sta procent.

Odpovědí bylo, jak složitá je agenda a že „aktuální poskytování dvou rozdílných dávek klade značné nároky i na samotné klienty - pro každou dávku jsou stanoveny různé okruhy oprávněných osob a vlastní podmínky nároku, při rozhodování o nároku se posuzují a dokládají odlišné skutečnosti a za jiná časová období. Klienti tak prý mají ztíženou orientaci v podmínkách nároku a náležitostech jednotlivých žádostí.

Vzhledem k uvedenému stavu je zbytečné posuzovat nárok na finanční podporu v oblasti bydlení ve dvou samostatných systémech. (tedy jako dávky sociální a dávky v hmotné nouzi – pozn. red.) Proto MPSV přistoupilo v souladu s usnesením vlády ke sjednocení sociálních dávek poskytovaných v oblasti bydlení. Navrhuje zrušení obou dosavadních dávek (příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení) a zavedení nové dávky „příspěvku na náklady na bydlení“. Sjednocení dávkové pomoci v oblasti bydlení je krokem směrem k žádoucímu zjednodušení a zpřehlednění sociálního dávkového systému a zvýšení komfortu jeho klientů.

„Tak to už je snad opravdu výsměch, mluvit o „komfortu,“ zlobí se Sklenák. „Donutit lidi k prodeji všech věcí, které si za celý pracovní život pořídili, je opravdu mimořádný komfort,“ dodává ParlamentnímListům.cz.

Budou muset lidé každý měsíc běhat na úřad, aby přiznali výši příjmu? Důchodci prý ne

„Konstrukce nové dávky primárně vychází z příspěvku na bydlení ze systému dávek státní sociální podpory, začleněna však bude do systému dávek pomoci v hmotné nouzi. Nová dávka lépe zacílí na skutečně potřebné osoby a umožní rychleji reagovat na změny sociální a bytové situace těchto osob. Dávka bude jako ostatní dávky pomoci v hmotné nouzi posuzována měsíčně,“ praví se v odpovědi ministerstva.

„Tak jen doufám, že důchodci a matky samoživitelky nebudou muset každý měsíc chodit přiznávat svůj příjem,“ kroutí hlavou Sklenák.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) se ale brání. „Tam, kde je stálá výše přijmu, jako například u důchodů, nebude samozřejmě nutné, aby každý měsíc chodili předkládat výši příjmu. Pokud se okolnosti nezmění,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz ministr. Zatím tedy není jasné, jak často budou muset důchodci dokládat, že ještě žijí a pobírají konkrétní výši důchodu.

Úprava dávek má podle odpovědi ministerstva rozvinout sociální bydlení. „Je to chybná formulace,“ přiznává ministr.

Pane ministře, je to na interpelaci

Roman Sklenák navíc ministra upozornil na závěrečný odstavec odpovědi, která ho doslova „nadzvedla“. „Pane ministře, to je na interpelaci. Když jsem si to přečetl, nabyl jsem dojmu, že se tam u vás na ministerstvu zbláznili,“ konstatoval.

„Připravovaná reforma v oblasti dávkové podpory na bydlení je součástí úsporných opatření schválených usnesením vlády ČR. Navrhovaná právní úprava má pozitivní fiskální dopad, což je velmi důležité z hlediska vládní politiky zaměřené na postupné snižování schodku veřejných rozpočtů. K navrhované úpravě vedly i další důvody, aby se rozvinulo sociální bydlení, rozproudil trh s byty, aby se do řešení bytové otázky zapojily obce a další subjekty a aby každý bydlel v bytě přiměřeném počtu osob a výši jejich příjmu a zvýšila se tak solidarita a pomoc v rámci rodiny. Navrhovaná změna znamená snížení administrativních nákladů, předpokládá se roční úspora ve výši 1,4 mld. Kč,“ konstatuje závěr ministerského stanoviska.

„Opravdu chcete říct, že převedení této dávky do systému pomoci v hmotné nouzi rozproudí trh s byty, aby každý bydlel v bytě přiměřeném počtu osob a výši jejich příjmu? To snad nemyslíte vážně,“ „interpeloval“ Sklenák ministra přímo v předsálí sněmovny, kde se v době rozhovorů k tomu článku oba potkali.

V tomto případě ministr Drábek uznal, že se stala chyba. „Je to opravdu nešťastně formulované, protože právě rozvoj sociálního bydlení a řešení bytových otázek, do něhož se zapojí obce a další subjekty, by měly rozhýbat trh s byty, nikoli samozřejmě dávky v hmotné nouzi. Je to opravdu jen chyba formulace,“ přiznal ParlamentnímListům.cz ministr.

„Stát nám neustále radí, že mají být děti s rodiči a rodiče s dětmi solidární a vzájemně si pomáhat,“ rozčiluje se sociálně-demokratický poslanec Roman Sklenák. Jak dodává, nikoho už ale nezajímá, že jak rodiče, tak děti mohou být ve stejné situaci. „Prostě ideální stav je zřejmě podle ministerstva ten, aby nikdo neměl nic a všichni si vzájemně pomáhali,“ zlobí se Sklenák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…