Skončete s tím politickým handlem. Nejde jen o uhlí, ale i o zlato, varují podnikatelé

01.12.2012 7:40

Co je doma, to se počítá. Tak tohle přísloví jako by Češi nechápali. Alespoň si to myslí všichni, kdo v uplynulém týdnu zavítali na konferenci o surovinové bezpečnosti do Mostu. Pro populistické manýry kolem těžby uhlí se zapomíná na to, že z hloupého plezíru se podobně ofrňujeme i nad zlatem, jehož hodnota má rapidně vzrůst. Připomněl to šéf mostecké hospodářské komory Rudolf Jung.

Skončete s tím politickým handlem. Nejde jen o uhlí, ale i o zlato, varují podnikatelé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nelichotivý pohled při příjezdu do Mostu

Téma vzešlo především ze žhavé atmosféry, která vyplynula z nedávného prezidentského veta zákona. Ten se totiž rozhodně netýká jen těžby uhlí, jak je často zjednodušeně prezentováno. Dotýká se veškerého nerostného bohatství státu.

Ostatní by se nad pokladem oblízli!

Tohle ekonomům a podnikatelům rozum nebere. Český stát je rozhodováním svých politiků schopen se v době krize distancovat od vlastního bohatství. „Jsme schopni se zbavit těžby zlata. Ostatní by se přitom jen oblízli,“ řekl ParlamentnímListům.cz Rudolf Jung, předseda nejrozsáhlejší regionální hospodářské komory v České republice a podotkl: „O tomhle je atmosféra dnešní surovinové konference. Skutečně nejde jen o uhlí.“

Nechal navíc novinářům rozeslat dopis, který hospodářská komora směřovala českému politickému establishmentu. „Jde o výzvu, aby sněmovna smetla se stolu hrůznou novelu, která zasahuje i do majetkových vztahů a podobně,“ podotkl. Podle jeho slov je navíc ze strany zahraničních firem očividné, že například právě těžba zlata v bývalých českých zlatodolech láká. Například na Vlašimsku je ho podle odhadů kolem 400 tun v hodnotě přes čtyři sta miliard korun. Tohle není jen pohádka, kde se zlato hledá jako poklad. Tahle surovina je skutečná a navíc se očekává růst její ceny.

Úmyslné načasování? O prezidenta tu nejde

Nelze zastírat, že tématem konference bylo ale přeci jen z valné části i uhlí. Přesto ale samotný horní zákon, jehož novelu prezident republiky před pár dny smetl se stolu, nebyl prý pro pořadatele motivací k uspořádání celorepublikové akce. „Tato konference se plánovala už před půl rokem, s prezidentským vetem tedy zhola nesouvisí,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Helena Veverková, předsedkyně Hospodářské a sociální rady Mostecka, a dodala: „Je to termínově opravdu náhoda a s podporou zdejší těžební společnosti to nelze spojovat.“

Na fóru byl zástupce skupiny Czech Coal rovněž hostem. Generální ředitel Luboš Pavlas vystoupil na téma Aktuální otázky těžebního průmyslu v České republice. Mluvilo se ale například i o negativních environmentálních dopadech při výrobě paliv a petrochemikálií. „Pokud bude ouvej, tak ekologie bude první, co se škrtne,“ zapřemýšlel nahlas Rudolf Jung.

Náš zákon byl vzorem a teď? Marno mluvit

Svými slovy upoutal pozornost rovněž Roman Makarius, konzultant v oblasti horní legislativy. Ten se hlédl zpět do historie horního zákona u nás. „Sedm set let tady vzniká horní zákon, který je jedním z nejlepších. V Evropě bylo dáváno za vzor, z kterého se všichni učili,“ kroutí hlavou nad tím, jak se dnes kvůli politickým handlům hází za hlavu a nepřemýšlí se nad tím, jak změna legislativy dopadne na těžbu všech nerostných surovin. „Hnědé uhlí je naše jediná strategická surovina,“ uvedl k tématu hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, který už minulý týden na tiskové konferenci s novináři potvrdil, že on a současné vedení kraje jsou pro prolomení limitů těžby hnědého uhlí, které zajistí neprohlubování nezaměstnanosti v kraji.

Mezinárodní konferenci pořádala místní hospodářská komora spolu s Hospodářskou a sociální radou Mostecka. Dorazil i náměstek ministra průmyslu a obchodu a další specialisté tohoto resortu. Nechyběl ani zástupce německého Spolkového ministerstva pro hospodářství a technologie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…