Ten druhý sklad nevybuchl náhodou. Silná slova Andreje Babiše v ČT

07.12.2014 13:21

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) se domnívá, že druhý sklad ve Vrběticích na Zlínsku nevybuchl náhodou. Řekl to dnes v Otázkách Václava Moravce. Firma Imex Group, která užívala oba vybuchlé sklady, je podle něj velmi kontroverzní. Podobným problémům údajně čelila v Bulharsku, zbraně měla podle Babiše vyvážet například do Konga.

Ten druhý sklad nevybuchl náhodou. Silná slova Andreje Babiše v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Ve vojenském areálu u Vlachovic vyletěly do povětří dvě budovy. První 16. října, druhá ve středu. Obě si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Věc nyní vyšetřuje policie.

„Ta firma, které vybuchly ty dva sklady, je velice kontroverzní firma. Ta firma vyvezla munici do Bulharska, kde to také bouchlo," řekl Babiš, podle něhož má Imex Group za sebou další podivné společnosti. „Údajně večer před prvním výbuchem navštívil ten sklad majitel firmy. Údajně. Druhý den tam přišli dva zaměstnanci a chudáci tam zůstali," podotkl Babiš s odkazem na dvojici obětí prvního výbuchu.

Já si také myslím, že druhý sklad nevybuchl náhodou

„Všichni experti se domnívají, že druhý sklad nevybuchl náhodou," poznamenal dále. „Já si to také myslím," dodal. Informace prý získal konzultací se zaměstnanci Ministerstva obrany.

Zároveň Babiš v debatě odmítl, že by pochybil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Chybou podle něj bylo to, že sklady stát v roce 2011 společnosti pronajal. Kritizoval i údajně špatné rozdělení kompetencí státních úřadů. Je podle něj například nesmyslné, aby licenci na munici vydávalo Ministerstvo průmyslu a obchodu, nikoli rezort obrany.

Hejtman měl vyhlásit krizový stav

Podle vicepremiéra pochybil i hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD), který měl prý vyhlásit v oblasti krizový stav. Babiš má za to, že tak neučinil z ekonomických důvodů. Uvedl také, že si firmy mají munici z Vrbětic co nejrychleji odvézt. Upozornil i na to, že stát na nájemném za užívání muničních skladů dostane 10 milionů, ale aktivity státu vynucené výbuchem prý už stály 25 milionů.

Babiš kritizoval také policii, která měla podle jeho názoru hned „od momentu výbuchu“ vyšetřovat firmu, jež měla muniční sklad pronajatý.

Evakuace až 2000 lidí

Z okolí nebezpečného skladu bylo v pátek a v sobotu evakuováno bezmála 2000 lidí. Na svůj návrat domů čekalo až do neděle ještě zhruba 400 lidí z obcí Haluzice a Lipová na Zlínsku. Ti už se ale po nezbytné kontrole posledního objektu pyrotechniky v neděli kolem poledne mohli také vrátit. Obyvatelé dalších dvou evakuovaných obcí, Vlachovic a Vrbětic, se mohli vrátit domů již v sobotu večer.

Evakuace byla nařízena poté, co pyrotechnici v pátek v areálu objevili poškozenou budovu, ve které jsou uskladněny granáty. Na její střeše našli zaklíněný dělostřelecký granát, který se jim o víkendu podařilo odstranit.

Policejní prezident Tomáš Tuhý v sobotu situaci ve skladu označil nadále za velmi vážnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…