Tento člověk od lidovců by mohl na zdravotnictví nahradit Němečka. Prý ho podporuje Babiš. A ten nám řekl...

11.12.2014 17:07

Podle spekulací, které kolují ve zdravotnickém prostředí, může být poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka kandidátem na ministra zdravotnictví v případě, že by v čele rezortu skončil Svatopluk Němeček z ČSSD. A podporovat Hovorku má údajně Andrej Babiš.

Tento člověk od lidovců by mohl na zdravotnictví nahradit Němečka. Prý ho podporuje Babiš. A ten nám řekl...
Foto: Archiv LH
Popisek: Ludvík Hovorka

Že předseda hnutí ANO Andrej Babiš lidově řečeno „nemusí“ Svatopluka Němečka, není žádným tajemstvím. V minulosti se dokonce spekulovalo, že by ANO a ČSSD směnily Ministerstvo dopravy za zdravotnictví. To bylo ještě v době, kdy byl ministrem dopravy Antonín Prachař. V té době ParlamentníListy.cz oslovily Babiše i premiéra Sobotku ohledně této výměny rezortů, oba to však rezolutně popřeli s tím, že to je nesmysl.

Tím, že Babiš nechal padnout Prachaře, si uvolnil ruce pro tlak na pád Němečka ve smyslu: „Náš ministr za ANO měl problémy, odvolali jsme ho, váš ministr z ČSSD je na tom stejně, odvolejte ho také."

Vazby Hovorky na Babiše

Ve zdravotnickém prostředí nyní koluje informace, že favoritem Babiše na ministra zdravotnictví v případě, že by Němeček padnul, je poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Spekulace o možném odvolání Němečka jsou spojovány se silným tlakem Andreje Babiše na ministra zdravotnictví prostřednictvím auditu nemocnic, kterým hrozí, že přijdou až o několik stovek milionů. Babiš tedy může žádat odvolání Němečka výměnou za ukončení takovéto hrozby,“ řekl redakci zdroj.

Hovorka má prý vazby a vliv na Babiše v otázkách zdravotnictví. Hovorkův asistent Ondřej Dostál je totiž údajně členem pracovní skupiny Ministerstva financí ustavené Babišem, která má analyzovat náklady státem vlastněných nemocnic a srovnávat úhrady zdravotních pojišťoven. To je oblast, kde Babiš na Němečka výrazně útočí. I Hovorka.

Další možnou vazbou na Babiše je to, že Hovorka od roku 2011 působil jako asistent lékařky a senátorky Aleny Dernerové, která dlouhodobě spolupracuje s Babišem a nyní je místopředsedkyní senátorského klubu ANO.

Hovorka měl také na Němečka ostré interpelace například ohledně hospodaření Nemocnice Na Homolce.

Nekomentovali...

ParlamentníListy.cz se dotázaly předsedy ANO a vicepremiéra Andreje Babiše prostřednictvím SMS, co říká spekulacím, že prý podporuje poslance Ludvíka Hovorku na post ministra zdravotnictví místo Svatopluka Němečka a zda by byl pro něho přijatelným ministrem. „Kde chodíte na ty nesmysly?“ reagoval Babiš.

Na spekulace ohledně nahrazení Němečka Hovorkou, a zda by to bylo přijatelné, se redakce dotázala i premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. „Spekulace nekomentuji,“ reagoval Bělobrádek.

Nakonec jsme se zeptali, co říká těmto spekulacím, i samotného Hovorky. Ten neodpověděl.

Spekulací koluje celá řada. Běhounek?

Nicméně je pravda, že spekulací koluje celá řada. „Ano, mluví se pořád o něčem a o někom. Slyšeli jsme zase, že kandidátem má být hejtman Běhounek,“ řekl redakci jiný zdroj ze zdravotnictví. Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek se v ČSSD od samého počátku věnuje problematice českého zdravotnictví a jeho financování. Do března 2014 byl místopředsedou správní rady VZP, v březnu 2014 byl zvolen jejím předsedou.

„Mně se to ohledně Ludvíka Hovorky zdá nepravděpodobné. Rezort patří ČSSD, to by musela proběhnout koaliční dohoda KDU-ČSL a ČSSD,“ řekl redakci k informaci vysoce postavený sociální demokrat. Na druhou stranu by ČSSD Hovorka nemusel vadit právě kvůli tomu, že je výrazným kritikem principu privatizace ve zdravotnictví.

Hovorka není lékař a v problematice zdravotnictví je samouk

Sám Hovorka není lékař a v problematice zdravotnictví je samouk. Vystudoval obor Pozemní stavitelství na Střední průmyslové škole v Hodoníně a pak Vysoké učení technické v Brně (obor Konstrukce a dopravní stavby). V letech 1988 – 1990 byl projektantem v podniku Energoprojekt Praha, středisko Uherský Brod.

V politice začal působit jako starosta v Šumicích na Uherskobrodsku, pak byl zastupitelem ve Zlínském kraji a v roce 2002 vstoupil do Poslanecké sněmovny. V prvním volebním období pracoval v hospodářském výboru a podvýboru pro dopravu.

Babiš: Když promluvil Hovorka, nastala panika

K tématu zdravotnictví se Ludvík Hovorka dostal tedy až v roce 2006. V době vlády Mirka Topolánka byl Hovorka výrazným kritikem reformy ministra Tomáše Julínka a byl i v opozici k Miroslavu Kalouskovi. Z hlediska sociální i zdravotní politiky je Hovorka považován za výrazně levicového politika. Odmítá privatizaci zdravotní péče a pojištění.

Babiš Hovorku nepřímo podpořil při své řeči ve sněmovně ke zdravotnictví: „Vztah pojišťoven a poskytovatelů zdravotní péče je obecně obestřen tajemstvím, neboť zde není ochota sdělovat informace o tom, jak je nakládáno s prostředky veřejného zdravotního pojištění, tedy s pojištěním, jež je vlastně daní, kterou jsme všichni povinni platit. Když byl před nedávnem probírán v Poslanecké sněmovně návrh poslance Ludvíka Hovorky na povinné zveřejňování a kontrolu smluv a úhradových dodatků mezi pojišťovnami a poskytovateli, vyvolalo to paniku. Panika podle všeho dorazila i do VZP, kde pan předseda správní rady Běhounek, mimo jiné bez jakéhokoli oprávnění, před několika dny jednal s řediteli krajských poboček o tomto zveřejňování smluv a o tom, že by smlouvy mělo mít pod palcem přímo ústředí VZP.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…