Vlastimil Tlustý promluvil natvrdo o "smrti" zoufalce a lůzra Petra Nečase

14.10.2012 14:05

ODS v krajských a senátních volbách utrpěla debakl. Zvítězila jen v Plzeňském kraji, v několika krajích byla až na třetím místě. Ani zdaleka neobhájí křesla, která má nyní v Senátu. Bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý řekl, že výsledek čekal a že znamená politickou smrt Petra Nečase.

Vlastimil Tlustý promluvil natvrdo o "smrti" zoufalce a lůzra Petra Nečase
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Předseda ODS Petr Nečas označil průběžné výsledky voleb za porážku pravice jako takové. Výsledek ho ale prý nepřekvapil, ODS podle něj platí za vládní odpovědnost a nutné reformy. Vedení strany má podle něho odpovědnost jen za sněmovní volby.

Klinická smrt Petra Nečase

„Já jsem tento tragický výsledek voleb předpověděl, což je dohledatelné i v mém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Volby byly sklizní topolánkovsko-langerovsko-nečasovské setby a ta setba je v tuto chvíli stará už více než pět let. Tím, že před pěti lety tito lidé odpískali program ODS a dali se cestou péče o provize, a ne o pravicovou politiku, založili dnešní výsledek,“ řekl ParlamentnímListům.cz Tlustý.

Tomu se nelíbí, že Nečas říká, že vedení ODS má odpovědnost pouze za sněmovní, nikoli krajské či komunální volby.

„Tak to už je jenom projev zoufalství, kdy jedinou faktickou správnou alternativou k tomu, jak si myje ruce, je, že oznámí, že končí. Ale myslím si, že bez ohledu na toto zbavování se své evidentní odpovědnosti skončí stejně. Je jenom otázka času, jak dlouho bude ještě ležet na lůžku a čekat na vypnutí přístrojů. Myslím, že lze s klidem prohlásit, že tyto volby znamenají konec politika Petra Nečase jako předsedy vlády a předsedy ODS. Už je jen otázka času, kdy skončí formálně. Včera skončil fakticky,“ myslí si bývalý ministr financí Tlustý.

Každý den dobrý, ale co regiony...

Bývalý předák ODS se domnívá, že Nečas se snaží přežít tím, že bude hrát na taktiku KDD (každý den dobrý) a shromáždí kolem sebe lidi, kteří se budou bát pádu vlády, neboť by přišli o své funkce.

„Tuto taktiku potvrdil ve svém sobotním vyjádření. Jsou zde ale další faktory jako stav vlády, korupční skandály. Řekl bych, že se už nemůže zachránit podobně, jako se zachránil před lety Topolánek. Tehdy jsme si mysleli, že ODS větší debakl nemůže zažít. Ještě že máme Petra Nečase, který tento debaklový rekord velmi solidně překonal a nastavil laťku v soutěži o největšího lůzra velmi vysoko. Týdny a měsíce možná ještě na přístrojích vydržet může, určitě ale ne roky,“ míní Tlustý.

Na kongresu ODS bude mít podle Tlustého Nečas velké problémy. „Vidím to tak, až se na kongres sjedou krajánci, kteří vždy tvořili poměrně početné homogenní jádro kongresu a ještě budou všichni bez funkcí a jakéhokoli vlivu na chod krajů, tak naděje na znovuzvolení Petra Nečase je opravdu mizivá,“ predikuje Vlastimil Tlustý.

ODS může spasit už jen Klaus, ale asi se nevrátí do potápějící se lodi

Podle Tlustého už může ODS spasit jenom návrat Václava Klause do ODS, což je ale věc velmi nejistá: „V současné chvíli vidím jedinou možnou záchranu, ale nevím, jestli dotyčný stojí o to, aby se na té záchraně podílel. Obávám se, že Václav Klaus se po skončení svého prezidentského období do této rozežrané a potápějící se lodi s názvem ODS nebude chtít vracet. Možná, že je to už v tak strašném stavu, že by tím ohrožoval i sám sebe. Nic jiného než Klaus ale nemůže zastavit propad ODS do nicoty.“

Vrátil by se Tlustý do ODS, kdyby se tam vrátil Václav Klaus? „To už je ´kdyby´ třetí kategorie. Já to nevylučuji, ale v tuto chvíli o tom vůbec neuvažuji, protože v tuto chvíli je ODS ovládána Topolánky, Nečasy, Langery a spol. V takové chvíli by bylo nerozumné si lámat hlavu takovou věcí. Já jsem navíc třikrát z ODS vyloučen. Jednou jsem své členství pozastavil, jednou mi bylo členství zrušeno a jednou jsem byl vyloučen, takže po trojnásobném vyloučení si člověk musí trojnásobné přijetí rozmyslet,“ smál se Tlustý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…