Zeman bez pardónu: Klausovy bodygurady bych hned poslal šlapat chodník

10.10.2012 19:35

Netřeba nic vyšetřovat. Osobní ochranka prezidenta Václava Klause by měla ihned skončit na ulici, protože je absolutně neschopná. To míní horký prezidentský kandidát Miloš Zeman, jenž se svými bodyguardy z dob premiérování udržuje stále přátelské styky. Oficiálně přiznaná Klausova podpora ho těší, ale žádnou tichou opoziční smlouvu prý za ní nelze spatřovat. Svědčí to prý o prezidentově formátu.

Zeman bez pardónu: Klausovy bodygurady bych hned poslal šlapat chodník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Vedle Jana Fischera je Miloš Zeman největším favoritem přímé volby prezidenta, která proběhne příští rok. Podporu mu vyjádřil i stávající pán Hradu Václav Klaus. O nedávném atentátu na něj má Zeman jasnou představu. Šlo prý o absolutní selhání bodyguardů. Vyšetřovat nic netřeba, vždyť to viděly desítky svědků. Osobní strážci by měli proto být hned propuštěni pro neschopnost. Kdyby byl Zeman v Klausově kůži, prý by se o to postaral.

Okamžitě vyhodit!

„Okamžitě vyhodit. Když si uvědomím, že na prezidenta někdo sedmkrát vystřelí a vůbec není důležité, jestli jde o opravdové či plastové kulky, protože to nikdo předem nemůže vědět, tak jdou na mě z toho mrákoty. Atentátník pak odejde, poskytne rozhovor dvěma médiím a vykouří si cigaretu, než ho zatkne státní policie nikoliv prezidentova ochranka. Ty bodyguardy bych poslal šlapat chodník, tedy dělat pochůzkovou službu, protože si nemyslím, že si zaslouží svůj poměrně slušný plat, když odvádějí tak mizernou práci,“ podotýká Zeman ve své předvolební kanceláři v Loretánské ulici, po níž se dojde až k Pražskému hradu, tedy do sídla prezidenta.

Sledovali jsme: TÉMA: Střelba na Klause

Když byl v letech 1998 až 2002 předsedou vlády, také jej hlídala ochranka. Bodyguardi jsou však často vysokými státními činiteli využíváni ke zcela jiným účelům. Chodí na nákupy, venčit psa, nosí aktovky. Takové využívání osobních strážců je vyčítáno i prezidentu Václavu Klausovi. „Bodyguardi jsou velmi důležití. V jednom z bulvárních deníků jsem se dozvěděl, že podržtažkami byli bodyguardi prý i u mě. Šlo ale o obvyklou lež bulváru. Nikdy jsem po mých tělesných strážcích nežádal, aby dělali jakékoliv domácí práce,“ říká.

Anketa

Souhlasíte s Milošem Zemanem a jeho naznačeným trestem pro prezidentovu ochranku?

hlasovalo: 143 lidí

„K těm svým jsem se choval velmi přátelsky. Doprovázeli mě třeba na běžeckých túrách na lyžích, a protože se pohybuji velmi pomalu, tak byli vždy kilometr přede mnou, pak se vrátili, byli kilometr za mnou a tak. V těch dvou intervalech na mě mohl být spáchán atentát, leč nebyl.  Byli to milý chlapci, nicméně kdyby se stalo to, co v Chrastavě Václavu Klausovi, tak bych naléhal na to, aby byli okamžitě propuštěni ze služby pro neschopnost. Ti mí bývalí bodyguardi ke mně na chalupu doposud občas přijedou si popovídat,“ doplňuje.

Tichá dohoda s Klausem?

Ostatně s prezidentem Václavem Klausem jsou sice na různých stranách politického spektra, přesto se vzájemně uznávají a podporují. I Klaus tedy projevil přání, aby se příští hlavou země stal Zeman. Podle některých to připomíná jakousi tichou opoziční smlouvu, kterou spolu kdysi sepsali právě kvůli tomu, aby Miloš Zeman mohl po čtyři roky vládnout. „Vyjádřila mi podporu řada výrazných osobností. Třeba filmový režisér Vojtěch Jasný, hudebník Felix Slováček, prezident agrární komory Jan Veleba, teď zpěvák Láďa Kerndl a hlásí se další, aniž bych je k tomu sám vyzýval. Samozřejmě, že si vážím podpory Václava Klause, ale nejde o žádnou druhou opoziční smlouvu. Jen skutečně velká osobnost dokáže respektovat člověka, který má jiné názory. Klaus je prostě formát. A mimochodem všiml jsem si, že popularita Václava Klause je kolem sedmdesáti procent, takže všichni pisálci, co píšou, jak jeho popularita znamenitě klesá, nemají pravdu,“ vysvětluje Zeman.

Před dvěma měsíci mu například nabídl podporu i boxer Lukáš Konečný. „Já ho vůbec neznal, přitom je profesionální mistr světa v boxu, tak jsem se za to trochu styděl. Teď jsme mu zavolali, abychom se sešli. Není důležité, že nedávno prohrál, ale že bojoval. Myslím, že je nyní v sanatoriu s očima, ale až se uzdraví, moc rád se s ním sejdu,“ doplnil.

A co říká Miloš Zeman na to, že některé osobnosti, třeba John Bok, vyzývají k prezidentské kandidatuře opět Václava Klause s tím, že se změnily volební podmínky, tak by mohl? „John Bok bohužel nezná českou ústavu. Neví, že článek české ústavy, podle něhož může být prezidentem zvolen člověk pouze dvakrát za sebou, nebyl dotčen změnou jiného článku české ústavy, jenž se týká přímé volby prezidenta,“ odpovídá.

Po krajských a senátních volbách se chystá na road show, při níž obrazí největší česká města. Na akcích budou vystupovat právě i jeho sympatizanti. Začne ve stověžaté metropoli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…