Zeman by měl mlčet. Nebo aspoň nekřičet, překvapuje bývalý spolupracovník prezidenta

03.09.2013 16:07

JINÝMA OČIMA Buď úplné mlčení anebo alespoň uvážlivost. To by mělo zaznívat z Pražského hradu na adresu islámu a ne často až nenávistné komentáře za hranou, jimiž hýří prezident Miloš Zeman. Na druhou stranu bere bývalý místopředseda vlády a novinář Egon Lánský s povděkem, že žádný z vysoko postavených tuzemských politiků neprotlačuje vojenský zásah v Sýrii.

Zeman by měl mlčet. Nebo aspoň nekřičet, překvapuje bývalý spolupracovník prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Egon Lánský

„Z pozice prezidenta by měl Miloš Zeman mlčet, a když už to neumí, tak ať mluví uvážlivě, nekřičí a měl by se snažit zmírňovat napětí. Mezinárodním vztahům nerozumí, proto se chová tak agresivně, střílí od boku a Česku to škodí,“ pustil se pro ParlamentníListy.cz do prezidenta Miloše Zemana jeho bývalý blízký spolupracovník Egon Lánský. Trápí jej totiž Zemanova pověst nepřítele muslimů.

O nepříteli islámu

„Moudrý politik od boku takhle nestřílí,“ zlobí se Lánský, který se v Zemanově vládě staral mimo jiné i o zahraničí a přístupová jednání s Evropskou unií. Myslí při tom na často až nenávistné výpady šéfa Hradu proti islámu, za něž ho média z muslimského světa nazvala nepřítelem tohoto náboženství. Při říjnové návštěvě Izraele by proto měl prezident vystupovat mnohem zdrženlivěji. „Provokacemi tam nikomu nepomůže, nejméně Izraeli. Spíše by měl vyjádřit zájem na uklidnění situace a více se o ní dozvědět od nejrůznějších stran,“ podotýká starší muž, jenž byl jako novinář na Blízkém východě mnohokrát.

Už v době, kdy dělal místopředsedu v Zemanově vládě, tedy v letech 1998 až 1999, se prý Lánský se svým šéfem moc nepáral. „I když v politice rostl čím dál více, tehdy si ještě nechal poradit. Jsem snad jediný, kdo mu řekl velmi kritické věci. Vše ale probíhalo mezi čtyřma očima, protože uznávám určitou míru loajality. Když s někým spolupracujete, nemůžete jej za zády podrážet,“ vzpomíná s tím, že jeho cesty do arabských zemí byly vždy bezproblémové. Po večerech usedal k ohni s Araby a dával si tam s nimi čaj.

O křehké situaci v Sýrii

Nicméně naopak velmi kladně přijal slova Zemana a Jiřího Rusnoka o tom, že nepodporují možný útok na Sýrii. O něm je stále více slyšet z USA a Francie. „Sýrie není kamínek uprostřed ničeho, ale velká země se silou v regionu větší, než si tam kdo dokáže představit. Se zásahem také nesouhlasím a jsem překvapen, že tímto smýšlením jdu proti straně, kterou jsem vždy podporoval. Nicméně tady nejde o USA anebo Rusy, ale o velmi nepřehlednou situaci. Poslat tam rakety nebo vojáky by se příčilo zdravému lidskému rozumu,“ dodává Lánský.

Celou situaci rozšiřuje na vlnu protestů označovanou za Arabské jaro. Ty v podstatě probíhají od konce roku 2010 až do současnosti. „To není sranda, co se tam děje. Už od samého začátku nešlo o žádný vývoj k demokracii, ale naopak. V Britských listech mi to odmítli vydat,“ podotýká. Egon Lánský byl kdysi expertem na mezinárodní vztahy ČSSD, ale ze strany na protest proti nedodržování domluv po několika letech vystoupil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…