Zeman před lidmi: Mír nebude, čekají nás války. Jsou mnohem horší problémy než Ukrajina

22.09.2014 15:14

REPORTÁŽ „V 21. století bohužel nebude na světě mír. Budeme muset všichni bojovat proti metastázujícím teroristickým buňkám,“ uvedl prezident Miloš Zeman v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně, kam zavítal hned v rámci prvního dne své návštěvy regionu. Ve Zlínském kraji opět stráví hlava státu tři dny.

Zeman před lidmi: Mír nebude, čekají nás války. Jsou mnohem horší problémy než Ukrajina
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně

Stejně jako při loňské návštěvě prezidentský pár nejdříve přivítal hejtman Zlínského kraje před místním krajským úřadem. Pak zamířil Miloš Zeman na setkání se zaměstnanci Krajské nemocnice T. Bati. „Přišel jsem spíše naslouchat než mluvit. Přiznávám se, že jsem za dobu, co působím v politice, byl v mnoha nemocnicích. Zrovna včera jsem otevíral biomedicínské centrum v Ostravě, kde je asi 250 výzkumníků, kteří zkoumají především kmenové buňky,“ uvedl na začátek Zeman.

„Vysvětlovali mi, jak nastupuje nová generace, kde se budou v jakýchsi inkubátorech pěstovat zdravé buňky a ty budou nahrazovat nemocné orgány, takže se všichni dožijeme nejméně sta let. Když jsem se zeptal, jaká je praktická aplikace, tak odpověď byla, mírně řečeno, poněkud rozpačitá. Chtěl bych vám poděkovat za vaši praktickou aplikaci dosavadních medicínských technik, protože aplikovaný výzkum v laboratorním stadiu je krásná věc, ale všichni víte, že od laboratorního stadia do praxe často uplynou až desítky let,“ dodal.

Ve Zlíně se Zeman léčil, poděkoval lékařům

Miloš Zeman ocenil práci místních sester a lékařů a zavzpomínal na dobu, kdy navštívil právě tuto nemocnici jako pacient. „Byl jsem tu s banální nemocí, která se jmenovala zanícený palec na noze. Chtěl bych všem, kdo se o mě starali, a to jsem nebyl prezident, moc poděkovat. Chtěl bych vám popřát, aby vám tato práce dávala smysl života a naplnění života. Lidé, kteří vracejí zdraví a někdy i život, si zasluhují nejen úctu, ale i ocenění včetně materiálního,“ řekl prezident a úvodem popřál zdravotníkům pevné zdraví.

Zeman zdůraznil nebezpečí radikálního islamismu

Pak přišla na řadu diskuze. První otázka se týkala situace ve světě a konfliktů v Iráku i na Ukrajině. „Snažím se dlouhodobě upozorňovat na nebezpečí radikálního islamismu a to se teď zhmotnilo do podoby Islámského státu. Málokdo ví, že tento stát je větší než Francie,“ upozornil Zeman, který také připomenul už zveřejněnou mapu, kam až má sahat Islámský stát do roku 2020. „Když mi řeknete, že je to výplod chorého mozku a že to nikdy nebude, já vždycky namítnu: Přečtěte si Mein Kampf - tam jste si také mohli myslet, že jde o výplod chorého mozku, a také byl, a přesto se Hitlerovi skoro podařilo své plány uskutečnit,“ dodal.

Prezident také zmínil, že fanatismus pohrdá lidským životem a připomenul metody, jako je stětí hlavy. „Když se vyzbrojí a má peníze zejména z prodeje narkotik, tak je nesmírně nebezpečný, daleko nebezpečnější než Ukrajina,“ upozornil. „V 21. století bohužel nebude na světě mír. Budeme muset všichni bojovat proti metastázujícím teroristickým buňkám, které už napadly New York, Madrid, Londýn, Bombaj a není nikde vyloučeno, že nenapadnou i nás,“ uvedl prezident.

Zeman: Jsem velký podporovatel hospiců a jsem poněkud skeptický k činnosti LDN

V následující otázce se pustil jeden z lékařů do kritiky nedostatků ve zdravotnictví. Dotazoval se na financování: „Jsem znepokojen tím, že se podařilo lázeňské lobby napumpovat do této péče další stamiliony korun za péči zbytnou“ a dále pokračoval položením dotazu o následné péči, fungování LDN a otázkou: „Pan prezident má na to určitě svůj názor a může mi říci, co se už v této oblasti podniká?“ „Pokud se zabýváte geriatrií, tak já jsem v pozici vašeho potenciálního pacienta a nikoli poučovatele,“ reagoval Zeman s tím, že považuje za nesprávné zrušení hospitalizačních poplatků a označil toto rozhodnutí za populistické. „U nás ve společnosti se snažíme vytěsnit jednu fázi života, které se říká umírání,“ uvedl také prezident. „Nemluvím o následné, ale o paliativní péči a jsem velký podporovatel hospiců a jsem poněkud skeptický k činnosti LDN, protože tam, a teď mi promiňte, že budu provokovat, se lékaři snaží, zpravidla marně, zachránit pacienta, zatímco v paliativní péči se mu snaží umožnit důstojný odchod ze života,“ doplnil Zeman s tím, že hospicům by měla být věnovaná větší pozornost. „Umírání by se nemělo vytěsňovat ze života,“ uvedl také prezident s tím, že řada lidí bývá umísťována do LDN, kde mohou umírat i za poměrně nedůstojných podmínek.

Zeman: Předpokládám, že do každého kraje budu jezdit jednou za rok

V reakcích na další dotazy byla řeč o zdravotních pojišťovnách, zazněla i prosba, aby prezident opět za rok přijel, aby mu mohli ve Zlíně ukázat, že se jim finančně daří lépe. „Předpokládám, že do každého kraje budu jezdit jednou za rok,“ reagoval Zeman. „Rád se seznámím s tím, co se reálně podaří a s tím, co se podaří napravit,“ dodal. Poslední otázka směřovala na Zemana jako na prognostika: „Chtěl bych se zeptat na váš pohled na náš region. Skončily tu velké závody, skončil průmysl ve Svitu, skončil agrokombinát Slušovice. Region sice oživnul, ale jsou tu problémy.“ Prezident reagoval: „Slušovice byly pokračováním baťovské tradice a mohly se rozvíjet.“ 

Dál připomenul celkem nízkou nezaměstnanost krajského města. „V tomto kraji stále bloudí duch Tomáše a Jana Baťových. Tento kraj vyzařuje energii, která je užitečná pro stimulaci podnikatelského ducha. Věřím, že podnikatelský duch ožije,“ uvedl také prezident a mimo jiné zmínil: „Znám od Tomáše Bati mnoho citátů, ale jeden z nich, který je málokdy citován, a hned pochopíte proč, mě nejvíce zaujal: Neříkej, že to nejde, řekni, že to neumíš. To je tak tvrdá a krutá pravda, že se málokdo odváží tento citát vyslovit a pokud ho vyslovíte, lidem zkamení rysy.“

Setkání prezidenta republiky se zaměstnanci krajské nemocnice se uskutečnilo na Fakultě zdravotnických věd, což je odloučené pracoviště Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Zeman navštíví archeoskanzen i šlechtitelskou stanici

Ještě v pondělí absolvoval prezident návštěvu firem Samohýl auto a VITAR, kde se setkal se zaměstnanci. Debatoval také se studenty Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně na Fakultě managementu a ekonomiky. Kolem 17. hodiny se Zeman setká s primátorem města Zlína. Setkání s občany krajského města je naplánováno na půl šesté na náměstí Míru.

V úterý prezident zamíří do areálu Archeoskanzenu v obci Modrá, firmy MP Krásno a setká se s občany Valašského Meziříčí. Dalším městem, kde lidé prezidenta uvidí, bude Bystřice pod Hostýnem, tady hlava státu navštíví také společnost TON. Úterní program prezidenta bude finišovat v Chropyni návštěvou místních strojíren, setkáním s občany města a prohlídkou Šlechtitelské stanice vinařské a vinic. Poslední den návštěvy stráví Zeman na setkání se starosty v Luhačovicích, navštíví také firmu Ray Service ve Starém Městě. Odpoledne je v plánu debata s občany Otrokovic a také návštěva společnosti Continental Barum.

Manželka prezidenta Ivana Zemanová má separátní program. Věnovat se bude prohlídce výstavy ve zlínském Baťově institutu, navštíví Domov pro seniory Burešov, prohlédne si útulek pro zvířata v nouzi Vršava. V úterý zamíří do Archeoskanzenu Modrá, Nemocnice milosrdných sester v Kroměříži a v tomto městě nevynechá ani prohlídku Květné zahrady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…