Zeman ve formě: ČT nám málem zkazila oslavy. A Dagmar Havlová a Stropnický... Tohle se dělo na recepci na Hradě, když skončily oficiality

29.10.2014 7:17

REPORTÁŽ Jako tradičně i letos se konal po skončení slavnostního večera u příležitosti státního svátku 28. října ve Španělském sále raut a společenský večer, který je mimořádnou příležitostí, aby se na jednom místě sešla elita národa.

Zeman ve formě: ČT nám málem zkazila oslavy. A Dagmar Havlová a Stropnický... Tohle se dělo na recepci na Hradě, když skončily oficiality
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Číny

Anketa

Vadí vám, že si režisér Robert Sedláček přišel převzít vyznamenání od Zemana v tričku a mikině?

86%
14%
hlasovalo: 8428 lidí

Ti, kteří nebyli přímo ve Vladislavském sále, si mohli poslechnout prezidentův projev ve Španělském sále a v dalších reprezentačních prostorách Hradu. Zahlédli jsme zde například syna exprezidenta Václava Klause Jana, Karola Sidona z židovské obce, šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka, zpěváka Daniela Hůlku, senátora Jaroslava Doubravu, fotbalistu Antonína Panenku, policejního důstojníka Jiřího Komorouse, poslance Úsvitu Karla Fiedlera, poslance KSČM Jana Klána, poslankyni KSČM Martu Semelovou či zástupce ombudsmana Stanislava Křečka. Přišli sem i bývalí senátoři Miloš Janeček, Vladimír Dryml a Miroslav Škaloud, dále například Kamil Janáček z ČNB. Hostů ale byly stovky.

Po prezidentově oficiálním projevu a předání vyznamenání se i další hosté přemístili z Vladislavského sálu do sálu Španělského. Zde všichni netrpělivě očekávali příchod prezidenta republiky Miloše Zemana a jeho přípitek. Před půl desátou se u pódia, kde pak promluvil prezident, objevila Dagmar Havlová a kousek od ní ministři Martin Stropnický a Daniel Herman.

Anketa

Vadí vám, že Zeman nepozval na oslavu 28. října některé univerzitní rektory?

14%
79%
hlasovalo: 18027 lidí

Česká televize nám málem zkazila oslavu

A pak pronesl přípitek prezident republiky Miloš Zeman, který byl ve skvělé formě a vedle něhož stála jeho choť Ivana. Zeman si rýpl i do ČT, která měla na začátku přenosu poruchu.

„Dobrý večer, milí přátelé, dovolte mi, abych vás pozdravil a abych vám popřál nejenom dobrou chuť, protože smyslem tohoto setkání není kulinářská symfonie. Smyslem těchto setkání je komunikační symfonie. To znamená setkat se se starými přáteli, které jste dlouho neviděli, navázat nová přátelství a budovat pevná spojenectví pro budoucnost. Dovolte mi, abych vám popřál, protože toto setkání nepřenáší veřejnoprávní Česká televize, která se po delší době vyznačuje tím, že porucha není na vaší obrazovce, takže málem nám zkazila oslavu ve Vladislavském sále, a myslím si, že my, jak tady jsme, žádnou televizi nepotřebujeme. Potřebujeme to, čemu se říká kontakt ´people to people´. Psát si maily, psát si esemesky, to je samozřejmě hezké, ale setkat se s přáteli, ale i s neznámými lidmi, dokázat se jim podívat do očí a dokázat si s nimi promluvit, naslouchat jejich názorům a mít vlastní názor, to je to, kvůli čemu tady jsme. Takže dovolte mi, abych vám popřál zajímavý večer se zajímavými lidmi. Hodně štěstí, zdaru a úspěchů. A samozřejmě na zdraví!“ řekl prezident Zeman.

Kulinářská symfonie

A pak již začala ona komunikační symfonie doprovázená ovšem symfonií kulinářskou. Zdá se, že raut na Hradě byl letos obzvlášť bohatý. K dispozici byla teplá i studená kuchyně. Na výběr bylo z mnoha druhů ovoce, dezertů a dortů. Byla zde i vyloženě umělecká díla, jako například Pražský hrad vyrytý v dýni.

Ze studených jídel zde byl losos na studeno, krevety, paštiky, salámy, sýry, zeleninové saláty, jednohubky, zabijačkové produkty včetně tlačenky. Z teplé kuchyně si hosté mohli pochutnat na guláši, lososu, panence ve slanině, dále ochutnali stroganoff, maso ve švestkové omáčce, šunku od kosti, řízky... K pití byly džusy, Coca-Cola, kvalitní česká bílá a červená vína ze Salónu vín, pivo a káva.

I dort lze udělat nápaditě. Foto: Lukáš Petřík

Komunikační symfonie. Kdo se s kým baví

Pokud jde o symfonii komunikační, hlavní účel večera, zahlédli jsme se zde bavit například předsedu Svobodných Petra Macha s místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou, ruského velvyslance v ČR Sergeje Kyseleva a českého velvyslance v Moskvě Vladimíra Remka, premiér Bohuslav Sobotka debatoval s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem na chodbě u Nové galerie, podobně jako ministr životního prostředí Richard Brabec s Veronikou Žilkovou a exministr Martin Pecina s poslancem Jaroslavem Foldynou.

Mezi mnoha hosty na Hradě byli kupříkladu i šéf Úsvitu Tomio Okamura, režisér Juraj Jakubisko či poslanec KSČM Miroslav Grebeníček, který pil rudé víno. Ve Španělském sále se bavil Daniel Herman s Luďkem Sobotou a pak s Dagmar Havlovou či herečka Dáda Patrasová s politikem TOP 09 Oldřichem Lomeckým.

Miroslava Němcová, která se více než před rokem stala málem premiérkou, sice na Hrad nedorazila, ODS ale zastupovali její první místopředseda a europoslanec Jan Zahradil, předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura či poslanci Jan Zahradník a Ivan Adamec.

Facebookový rekordman mezi českými politiky, místopředseda Senátu Zdeněk Škromach, obohatil svůj profil na sociální síti fotkou s vyznamenanou zpěvačkou Lucií Bílou.

Španělský sál zaplnili i příznivci prezidenta. Na fotce publicista Štěpán Kotrba, poslanec Jaroslav Foldyna a zástupce ombudsmana Stanislav Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…