Zmrzačený dělník šokoval u Jílkové: Je to šikana, tady nejde žít

12.10.2012 6:17

O bezpečnost práce se vysoce postavení politici příliš nezajímají, stěžovali si odborníci na ČT. Není totiž tolik „atraktivní“, jako třeba práce načerno. Přitom přidělává lidem stejné problémy – někteří třeba chtějí dodržovat bezpečnost práce, ale je jim řečeno, že když ji neporuší, dostanou vyhazov.

Zmrzačený dělník šokoval u Jílkové: Je to šikana, tady nejde žít
Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

„My naopak říkáme: ‚Pokud vás to někdo nutí porušovat, tak to řekněte nahlas.‘,“ bránil se ale v pořadu Máte slovo ředitel velké stavební firmy Juraj Novodomec. Podle zkušeností menšího podnikatele Milana Cacha je toto ale výjimka.

„Uděláte kontrolu se mnou a najdete věci, který jste ještě neviděli,“ řekl na adresu inspekce. Podpořil ho i dělník, který má se zaměstnavatelem špatné zkušenosti. Při nebezpečné manipulaci přišel o tři prsty, firma se s ním ale chtěla dohodnout „bokem“ a následně musel kvůli špatnému chování zaměstnavatele práci i opustit.

„Každý, kdo se dneska postaví proti velké firmě, je odepsaný,“ uvedl. „Je to taková šikana, druh šikany… Nátlak,“ dodal muž. Zaměstnanec se podle něj pak většinou zhroutí. Nikde si pořádně stěžovat nemůže.

To ale Novodomec odmítl. Alespoň v jeho firmě to tak nechodí. Svým zaměstnancům neříkají, že jim mohou říct o úrazu. Naopak jim to říct musí a následně se vše řeší s pojišťovnou.

„Je to o pravidlech, která nastavuje stát. A vy jste zodpovědní, vy jste součást státu,“ zapojil se opět podnikatel Cach. „Dejte ten systém dohromady, protože tady se nedá žít,“ apeloval opět na inspekci a odborníky.

„Zajímá to politiky?“ zeptala se moderátorka Michaela Jílková. „No to bych řekla, že okrajově,“ odvětila jí Libuše Bělohlávková, předsedkyně výboru Rady vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci. „Bezpečnost práce je pořád trochu stranou,“ posteskla si.

„Takhle to ale nejde, nakonec na to ten zaměstnavatel dojede,“ dodala však k tvrzení, že by zaměstnavatelé běžně nutili své pracovníky k rizikovým úkonům a procházelo jim to. „Lidi se musí bránit,“ odmítla, že by si to zaměstnanci měli běžně nechávat líbit. Na to podnikatel suše poznamenal, že pak ale přijdou o práci a skončí pod mostem.

„Nemám jinou radu, než že musí takovou práci odmítnout, pokud je v ohrožení jeho život a zdraví,“ bránil se však generální inspektor Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn. „Jestli je ochoten nasazovat svůj život a zdraví a je si toho vědom, tak co chcete ode mě slyšet?“ krčil rameny.

„Problém tady je od politiků až k velkým firmám,“ popisoval ale Cach také špatné zkušenosti s inspektory. „Na stavbu přijde kontrola a odprdne to, když to řeknu takhle,“ dodal. Tím ale Hahna rozzlobil.

„To vaše tvrzení, jak velké stavební firmy to mají podšlápnuté u úředníků, tak je spekulací,“ prohlásil. On sám také chodí do terénu a s ničím takovým se nesetkal. „K našim zaměstnancům jsme mimořádně nároční,“ dodal Hahn. Když mají s někým potíže, jednoduše se s ním rozloučí. Nikdo z inspektorů prý nedostává za razítko žádné „dárky“. „Oni si na tom ještě vydělávají prachy,“ posteskl si však podnikatel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…