Převrat ve zdravotnictví: Nemocnice čeká privatizace. Připouští to i ČSSD

15.04.2013 6:44

České nemocnice čekají změny. Kraje už v nejbližších letech nebudou mít peníze na jejich udržení a bude se hrát o jejich prodej či pronájem. Shodují se na tom jak nejvlivnější byznysmeni ve zdravotnictví, tak v zásadě i sociální demokracie, která je jinak tradičním odpůrcem privatizace nemocnic.

Převrat ve zdravotnictví: Nemocnice čeká privatizace. Připouští to i ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

"Do tří čtyř let to bude finančně neudržitelné. Nemocnice jsou ztrátové, evropské dotace do vybavení už pomalu dobíhají, platby od pojišťoven stagnují a kraje těžko budou do provozu nalévat desítky nebo stovky chybějících milionů ročně," řekl Hospodářským novinám investiční ředitel ze skupiny Penta, jedné ze zájemců o ztrátové nemocnice.

Skupina Penta už loni ovládla síť nemocnic na Slovensku a jejich ztrátové hospodaření rázem vytáhla do plusu. Stejně to podle HN vidí i management holdingu Agel, který spadá do impéria Tomáše Chrenka.

I ČSSD připouští změnu

Sociální demokracie už také ví, že správa krajských nemocnic se bude muset změnit. "Politicky nominované vedení musí vystřídat tvrdí, schopní manažeři, kteří se nebudou bát škrtat. Krajům, které to nezvládnou, pak skutečně nezbývá než přistoupit k pronájmům," řekl Svatopluk Němeček, šéf ostravské fakultní nemocnice a manažer ČSSD pro zdravotnictví v Moravskoslezském kraji.

"Politici to nemohou nevidět. Spolu s tím, jak jde medicína dopředu, a efektivita jimi spravovaných zařízení nikoli, to nepůjde ufinancovat. Víme, že se to ukáže a vlastně na tu chvíli i čekáme," uvedl Zdeněk Kubr ze společnosti Euroclinicum, která se soustřeďuje na provoz poliklinik.

Žádostí o záchranu bude více

Agelu i Pentě už prý chodí žádosti o převzetí ztrátových nemocnic a jejich záchranu. A že jich bude pravděpodobně přibývat, na tom se shodují i odborníci.

"Ze střednědobého hlediska můžeme očekávat buď privatizaci, nebo pronájmy soukromým poskytovatelům," říká někdejší poradce slovenského ministra zdravotnictví Peter Pažitný. Totéž popisuje i Americká obchodní komora, když říká, že tlak na privatizaci bude v Česku stále větší.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…