Stydím se, že svým lidem platím tak málo, říká Kalousek. Nejvíc bral Drábkův Šiška

19.02.2013 8:39 | Zprávy

Vladimír Šiška strávil na ministerstvu práce všehovšudy devět měsíců. Přesto mu i tak krátká doba stačila, aby se stal státním úředníkem s nejvyššími prémiemi. Trumfnul i náměstky z ministerstva financí, kteří měli pod palcem celý státní rozpočet. Štědře se platilo i u Jana Kubiceho na vnitru.

Stydím se, že svým lidem platím tak málo, říká Kalousek. Nejvíc bral Drábkův Šiška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr Jaromír Drábek

Za pomoci zákona o svobodném přístupu k informacím server Lidovky.cz sestavil žebříček nejlépe placených ministerských náměstků. Ukázalo se prý, že systém je mimořádně deformovaný- někde se inkasovaly třísettisícové odměny, na jiných ministerstvech se vysocí úředníci museli spokojit sotva s desetinou.

Štědře své náměstky tradičně odměňuje ministr financí Miroslav Kalousek. Ten však vysvětluje, že tento způsob motivace je nezbytný. „Finanční svět platí své zaměstnance velmi lukrativně a pokud na ministerstvu chci mít odborníky typu Radka Urbana, Jana Gregora či Vladimíra Minčiče, po kterých by kdekoli v privátu rádi šáhli, tak je musím aspoň částečně motivovat,“ uvedl Kalousek. A dodal, že když se podívá, kolik se bere ve finančním světě, tak se vždycky ještě stydí, že jim platí moc málo. „Ale dělám, co mohu,“ ujišťuje.

Nikdo z Kalouskových nedoceněných expertů se však nemůže rovnat Vladimíru Šiškovi. Nejbližší spolupracovník ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka si za devět měsíců práce vydělal více, než ostatní za celý rok. Přesně 1 319 617 korun, z čehož více než 330 tisíc tvořily odměny. Kdo ví, na jaké částce by Šiška skončil, kdyby si do něj v říjnu přímo do kanceláře nepřišla policie. V předchozím roce 2011 si totiž jen na prémiích přišel na více než milion.

Štědrý ke svým spolupracovníkům byl i ministr vnitra Jan Kubice. Přitom právě on po příchodu na ministerstvo zavedl stropy pro odměňování policistů, aby se v rozpočtu zbytečně neplýtvalo. Prvnímu náměstku Jaroslavu Hruškovi však k platu přilepšil o tři sta tisíc a dalším dvěma jen o něco málo méně. Odměnu vysvětlil (v Hruškově případě) tak, že byla udělena „za mimořádné plnění nejvýznamnějších úkolů v oblasti vnitřní bezpečnosti.“

Řada ministerstev navíc navzdory jasným rozsudkům soudů neprozradila jména odměňovaných úředníků, ale zveřejnila pouze částky doplněné označením „náměstek“. Lze tak pouze spekulovat, který z náměstků ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského se dostal do první desítky, či jak se na druhém, šestém a sedmém místě porovnali náměstci ministra Kalouska.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…