Tady asi byl někdo v rauši, kritizoval senátor vládní reformy

16.08.2012 13:42

Poměrně bohatou diskusi si v Senátu vysloužil Národní program reforem České republiky 2012. Program souvisí se Strategií Evropa 2020 na zvýšení konkurenceschopnosti EU a je určen unijním orgánům, které už k němu svá doporučení daly. Jenže Senát program odmítl a místo toho vládě doporučil zastavení plošných škrtů a přijetí prorůstových opatření.

Tady asi byl někdo v rauši, kritizoval senátor vládní reformy
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu se projednávalo schválení zákona o církevních restitucích

Levicový Senát stejně jako vloni odmítl národní program reforem. "Národní program reforem by se na rozdíl od projednávání vnitrostátní reformní agendy neměl stát rukojmím politického zápolení," komentoval za vládu postoj přímo na půdě horní parlamentní komory ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Poznamenal, že neplnění reforem by v konečném důsledku mohlo vést k sankcím ze strany EU.

Podotkl také, že Evropská komise ani rada neměly k programu zásadní výtky. Unijní doporučení podle Vondry "většinově podporují" nutné reformní kroky, které vláda prosadila nebo plánuje.

Senátoři za ČSSD ale Vondru neposlechli a naopak k programu hojně diskutovali. A kritizovali za vše možné vládu Petra Nečase, jehož kabinet vyzvali k zastavení plošných škrtů a k přijetí prorůstových opatření. Pro vládu to ale není závazné.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) třeba požádal vládu, aby program dávala horní komoře k vyjádření ještě před odesláním do Bruselu. Nad národním programem reforem se podivoval i Vladimír Dryml, který nedávno odešel z klubu ČSSD. Kritizoval hlavně pasáže týkající se reformy systému zdravotnictví a veřejného zdravotního pojištění.

Nevšiml jsem si, že by tady byl přídělový systém

„To byl někdo asi v rauši, že si myslel, že takové reformní kroky do budoucna zde budou odsouhlaseny. Nerozumím tomu, že se na jedné straně píše, že zdravotnictví je v přídělovém systému. Nevšiml jsem si, že by tady byl přídělový systém zavedený po válce a během války a do lépe regulovaného trhu," vysmíval se Dryml některým odstavcům z programu.

„Péče tady bude prováděna z nařízení vlády. Jenže žádným nařízením se to ale tady nedá dělat,“ upozornil kromě jiného politik.

„Nevím, co si mám o tomto předkladatelském úsilí této vlády myslet, že to tady v Senátu projde? To snad nemyslíte vážně. Že budeme zticha? Domnívám se, že je to záležitostí celé levice. Tato hlavní reformní opatření je třeba odmítnout....Asi nás tady někdo podceňuje, že nejsme lascivní a nečteme si tyto tzv. reformy, " dodal.

Taktéž ostatní senátoři se pozastavili nad tím, co je v programu vlády uvedeno. Míní, že dosavadní postup současné koaliční vlády vede naopak k nebezpečně vysokým schodkům veřejných financí, ale rovněž k dlouhodobé stagnaci ekonomického výkonu. Podobně znějící stanovisko pak také levicový Senát přijal.

Horní komora na popud svého hospodářského výboru také konstatovala, že řada jeho výhrad je v souladu s kritikou EK a že vláda se s nimi vyrovnala pouze částečně. Jako příklad uvedla nízké faktické zdanění živnostníků oproti zaměstnancům. Předseda Senátu Štěch k tomu například zmínil, že vládní opatření ke zlepšení nevedou, což dokládá vývoj HDP a recese.

Program souvisí se Strategií Evropa 2020 na zvýšení konkurenceschopnosti EU a je určen unijním orgánům, které už k němu svá doporučení daly.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…