Hulinský žádá Vondrovu hlavu. Sám prý lobboval

16.09.2010 18:23

Stínový ministr obrany ze sociální demokracie Petr Hulinský vyzval ve čtvrtek svého vládního protějška Alexandra Vondru, aby podal demisi. Důvodem má být Vondrovo lobbování za nákup obrněnců Pandur.

Hulinský žádá Vondrovu hlavu. Sám prý lobboval

Vondrovo nekalé chování popsal deníku Právo expremiér Mirek Topolánek. Podle něj se současný ministr obrany zúčastnil schůzky v kavárně, kde za další nákup obrněných vozidel lobboval.

Hulinský v tom vidí jasný důkaz, že Vondra sám je jedním ze členů „korupční chobotnice" na ministerstvu obrany. „Neboť jedním z jejích chapadel je dnes sám Vondra," napsal stínový ministr v tiskové zprávě.

Kozel zahradníkem

„Vláda, která má ve svém názvu závazek boje s korupcí, nemůže akceptovat, aby byl jejím členem člověk, kde existuje podezření, že zneužil svůj vládní post ve prospěch zájmů jedné zbrojařské firmy," dodává Hulinský. Navíc Topolánkovo svědectví o Vondrově lobbingu je podle něj smutným obrazem poměrů v bývalé vládě.

Sám Vondra reagoval ve čtvrtek na Topolánkovo obvinění slovy, že chce udělat ve svém resortu pořádek. „Není důležité, co kdo říká, ale co kdo dělá. Chci na ministerstvu obrany udělat pořádek a jakékoli mediální útoky mi v tom nezabrání," napsal Právu Vondra v textové zprávě.

V jednání mu pomáhal lobbista

Expremiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro Právo vylíčil schůzku z 25. ledna minulého roku, která se uskutečnila v jedné z pražských kaváren. Zde prý Vondra argumentoval i s pomocí SMS od bývalého generálního tajemníka NATO George Robertsona, který v té době působil jako poradce pro firmu General Dynamics, jež vlastní výrobce pandurů Steyr.

„Sešli jsme se v kavárně Nostress, mém oblíbeném místě, kde Vondra opakovaně otevřel esemesku od Robertsona, který vlastně tlačil na uzavření kontraktu. A Vondra fakticky tlačil mě jako premiéra k tomu, abychom na vládu předložili materiál, který by definoval druhý kontrakt, co nejdříve," popsal onu událost expremiér.

Komise na obzoru?

Šéfka sněmovny Miroslava Němcová svolala na čtvrtek 23. září mimořádnou poslaneckou schůzi, kde by se mělo projednat ustavení komise na prověření podezřelých státních zakázek. O tuto schůzi požádala sociální demokracie, strany vládní koalice ale dohodly, že toto mimořádné jednání nepodpoří.

Dále čtěte:

Topolánek k pandurům: Vondra na mě tlačil

Vondra věděl o varování Robertsona. Nic mi neřekl, diví se Kalousek

Kalouskovo odhalení: Vondra lobboval pro Pandury

Foto: europarl.europa.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…