Langer se přihlásil. Ví více o sporu Kubiceho s Lessym

04.12.2011 21:48

Zda se policejní prezident Petr Lessy v pondělí rozhodne na výzvu ministra vnitra Jana Kubiceho rezignovat či setrvá ve funkci, ví jen on sám. Objevily se ale spekulace, že za snahou jediného bezpartijního ministra vlády ČR stojí někdo jiný.

Langer se přihlásil. Ví více o sporu Kubiceho s Lessym
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Když loni touto dobou ohlásil tehdejší ministr vnitra RadeK John (VV), že hodlá vyměnit policejního prezidenta Oldřicha Martinů, začal do mediální hry okamžitě vstupovat poradce premiéra pro otázky bezpečnosti Ivan Langer (ODS) a otevřeně kritizoval Johnovo tažení. Dnes se Langer naproti tomu drží stranou jakýchkoli komentářů. Redakci ParlamentníchListů.cz však přes svůj „rádiový klid" poslal SMS, která mezi řádky pozornému čtenáři leccos prozradí.

„O sporu mezi Kubicem a Lessym vím dost, ale nechci se k němu veřejně vyjadřovat," odpověděl Langer. Následovala druhá, popichující SMS ze strany redakce s dotazem: „Zlí jazykové tvrdí, že snaha o výměnu je vaše dílo ,"... „Proč zlí?" odpověděl Langer se smajlíkem.

Lessy na rozdíl od svého předchůdce ale nemá podporu premiéra, jaké se těšil Martinů. Stojí za ním jen Věci veřejné a opozice.

ODS versus VV 2:2

Otázkou cti respektive klínem mezi vnitrem a prezidiem se mimo jiné staly posty náměstků. Petr Lessy si s sebou přivedl ekonomického náměstka Slavomíra Bella a strategického náměstka Pavla Osvalda, který seděl v poradní komisi pro výběr policejního prezidenta a dopomohl Lessymu ke zvolení. Vnitro ve své systemizační zprávě navrhlo prvního z nich zcivilnit, tedy vyvázat ze služebního poměru, a druhého dokonce v rámci úspor úplně zrušit.

Potrefené prezidium naopak vyrukovalo s nápadem sloučit posty náměstka pro vnější službu Ladislava Husáka a náměstka pro trestní řízení Martina Červíčka, přičemž Husák vedl cizineckou policii a Červíček pražskou v dobách vlády ODS. V případě, že by Lessy rezignoval, stane se Červíček podle zákona o služebním poměru novým policejním prezidentem.

ČTĚTE VÍCE o ministru vnitra Janu Kubicem a policejním prezidentovi Petru Lessym


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…