Lessy drží Kubiceho v šachu. Osvald zaručuje přežití VV na policii

19.01.2012 22:42

Přísloví držet se vzájemně v šachu se dá jistě aplikovat na celou řadu politických aktérů zapletených do všelijakých půtek, nicméně jako nejmarkantnější se nyní jeví současný vztah mezi ministrem vnitra Janem Kubicem a policejním prezidentem Petrem Lessym. Prvně jmenovaný má v rukách osud druhého, ale i kdyby jej chtěl o místo připravit, příliš si nepomůže. Na úrovni vnitro - prezidium se tak rozehrála pozoruhodná partie, v níž Kubiceho útok brzdí Lessyho obrana.

Lessy drží Kubiceho v šachu. Osvald zaručuje přežití VV na policii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šachy

Policejní prezident Petr Lessy chyboval a zbytečně pověsil nad svou funkci otazník, když si v září pustil mediálně pusu na špacír a na úkor zlínského náměstka Vaňka uvedl:

"Setváka (napojen na Toeflův gang-pozn. Red.) jsem zdědil po Vaňkovi a teď mi to všechno docvakává, protože na Vaňka bylo iks oznámení a všechny šetřila brněnská pobočka inspekce, které Setvák tehdy šéfoval. Všechna pak skončila jaksi do ztracena, i když by vám řada lidí řekla, že za podezření, kterých se ta oznámení týkala, by už všichni ostatní byli propuštěni ze služebního poměru," řekl Lessy.

Na základě těchto slov se s Lessym rozjelo kárné řízení a jeho osud má nyní v rukách ministr vnitra Jan Kubice. Přestože je policejní prezident ze zákona neodvolatelný, tak kárná žaloba zakončená degradací hodnosti jej o místo připravit může. O výsledku kárné žaloby má Kubice rozhodnout podle informací tiskového odboru ministerstva vnitra do konce ledna.

Nicméně policejní prezident má v zásobě schovaný jeden podstatný triumf v podobě strategického náměstka Pavla Osvalda. Ten totiž bude podle nové systemizace policejního prezidia, kterou paradoxně naordinovala komise MV, přechodně nezařazený a v případě, že by byl Lessy výsledkem kárné žaloby sesazen, nastupuje na jeho místo.

„Podle zákona o služebním poměru má nárok na uvolněné místo ve stejném tarifu příslušník, který je přechodně nezařazený. A protože všichni náměstci policejního prezidenta včetně prezidenta samotného jsou v 11., připadl by uvolněný post Pavlu Osvaldovi,“ potvrzuje domněnku redakce autor služebního zákona Petr Tomek.

Kdo si počká, ten se dočká

Osvaldovi se v současnou chvíli nabízí celá řada uvolněných „lukrativních“ postů v desátém tarifu, na které by stačilo jen kývnout. Může volit mezi krajským ředitelem Ústeckého a Karlovarského kraje až po šéfa Letecké služby nebo Útvaru na ochranu ústavních činitelů Policie ČR.  „ Zatím nejsem rozhodnut, ale půjdu tam, kde budu pro policii největším přínosem,“ uvedl před časem pro ParlamentníListy.cz Osvald. Jeho otálení je však s největší pravděpodobností jen taktickým tahem a Osvald těžko přijme jakýkoli nabízený post před tím, než bude znám výsledek kárné žaloby. Petr Lessy označil tuto redakcí nastíněnou tezi za konstrukt ParlamentníchListů.cz, ty mají ale z důvěryhodných zdrojů Lessyho „taktickou vyzrálost“ potvrzenu.

Liniové řízení

Pavel Osvadl seděl v „poradní“ komisi pro výběr policejního prezidenta v prosinci roku 2010 a podle neoficiálních zdrojů to byl on, který pro Lessyho nakonec zvedl ruku,  a dal mu tak přednost před svým současným kolegou náměstkem pro trestní řízení Martinem Červíčkem. Lessy Osvalda následně ustanovil svým náměstkem, a je tedy na místě domnívat se, že v případě Lessyho odchodu by Osvald pokračoval v jím nastoupené linii. Osvald se stal jablkem sváru mezi prezidiem a vnitrem a Lessy jej v systemizačním dokumentu takto obhajoval 

„Nechci opomenout ani zásadní fakt, že pozice strategického náměstka byla správně zřízena před jejím zřízením v Policii ČR také v ministerstvu vnitra. V této souvislosti sděluji, že nejen samu pozici, ale především gesci náměstka policejního prezidenta pro řízení lidských zdrojů a podporu výkonu považuji za klíčovou," rýpl si Lessy do Kubiceho.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…