Lessy pod obrovským tlakem. Je to nahrané, brání se

29.12.2011 6:25

Zdá se, že ať policejní prezident Petr Lessy udělá cokoli, sklidí za to kritiku. Ať už ze strany ministra vnitra Jana Kubiceho, který jej před časem vyzval dokonce k rezignaci, nebo nyní nově ze strany některých krajských policejních ředitelů, kteří ovšem prezentovali své poznámky do médií anonymně.

Lessy pod obrovským tlakem. Je to nahrané, brání se
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Na veledůležité poradě nejvyšších policejních špiček představil Petr Lessy na Kubiceho pokyn druhou variantu restrukturalizace policejního prezidia, která má přinést úspory pro příští rok. V ní se počítá se vznikem funkce náměstka pro základní činnosti, který by měl na starosti uniformovanou, pořádkovou i dopravní policii, ale rovněž celostátní útvary jako třeba ÚOOZ a ÚOKFK.

A náměstka pro speciální policejní činnosti. Ten by pak měl pod sebou zbývající útvary jako útvar zvláštních a speciálních činností, kriminalistický ústav, informatiku, atd. Obdobně měla být podle původní dohody Lessyho s Kubicem organizována i jednotlivá krajská policejní ředitelství.

Na poslední poradě

„Na poslední poradě jsme se dohodli na vzorové organizační struktuře kraje, která reaguje na zeštíhlování organizace a ruší některé posty, které nechceme v budoucnosti držet při napjatých rozpočtech. Na tom jsme se dohodli v odpoledních hodinách v pondělí 19.12.2011. V dopoledních hodinách téhož dne naši poradu navštívil pan ministr vnitra, jeho tři náměstci, ředitel kanceláře, ředitel tiskového odboru, ombudsmanka Policie ČR a asistentka pana ministra. Mimo jiné se pan ministr zajímal o představenou organizační strukturu Policejního prezidia, která byla jím akceptována dne 5.12.2011,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz policejní prezident Petr Lessy.

K tomuto tématu se podle něj vyjádřili jak ředitelé útvarů s republikovou působností, tak ředitelé organizačních článků prezidia, kterých se změna dotýká v působnosti jednotlivých náměstků.

„Převládaly neutrální názory, tak jako při poradě, kterou jsem s nimi měl, v pátek 16.12.2011, ze které existuje i zvukový záznam,“ argumentuje Lessy. 

Podle informací deníku Právo Lessyho představa speciálního náměstka narazila u krajských ředitelů na odpor. „Je to neuvážená změna. Takový systém tu nebyl nikdy a nic by to nepřineslo,“ nechal se slyšet jeden z regionálních policejních šéfů, který si nepřál být jmenován. Za Lessyho představu se podle Práva otevřeně postavili jen tři manažeři z celkových zhruba třiceti.

Tak to byl jinde

„Takový poměr to nebyl. Nevím, kde Právo vzalo tuto informaci, ale vypadá to, jako by ten anonymní kolega byl na jiné poradě. Pokud si stojí za tím, co pustil do médií, měl by se pod to podepsat,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz plzeňský krajský ředitel Jaromír Kníže, který byl na poradě účasten.

Podle něj se nesla diskuse v otevřeném duchu a je k ní potřeba přistupovat jako k pracovnímu materiálu. Informaci o jiném poměru má redakce potvrzenou i z jiných zdrojů, kteří na poradě seděly.

„ Ano, ten poměr pro a proti byl tak 50 na 50, ale většina byla neutrální.  Někteří KŘ po příchodu Kubiceho začali ministrovi přitakávat a po jeho odchodu zase vrátili své návrhy do "normálu." Beztak někteří poslouchali kolenem, neboť začali ihned po návratu z porady rušit oddělení železniční policie a měnit je v obvodní oddělení, přičemž tato změna ještě nevstoupila v platnost a není jisté, zda vstoupí,“ popisuje redakci nechtěné  výsledky porady nejmenovaný krajský ředitel.

Kubice dal na hlasy ředitelů. Lessy: Nemají do to ho co mluvit

Podle informací tiskového odboru Ministerstva vnitra ministr Kubice chce, aby byl do organizačního konceptu promítnut názor většiny krajských ředitelů,  která si přeje, aby byla zachována návaznost vedení prezidia na vedení krajských ředitelství, stejně jako linie uniformované a neuniformované policie.

Jenže podle Lessyho beztak nemají krajští ředitelé do struktury prezidia co mluvit. „Krajští ředitelé se vyjádřili jaksi navíc, protože jich se tato změna na přímo netýká. Ta změna je v bytostné gesci policejního prezidia. Pokud bychom chtěli přistoupit na obdobnou argumentaci, pak systemizace krajů, která vznikne na základě  vzorové organizační struktury krajů, by měla být projednána s příslušnými vedoucími územních odborů a územní odbory by se měly ptát na názor vedoucích OOP atd., jedním slovem absurdita, “ argumentuje Lessy.

Vzdor ředitelů si Lessy nedokáže vysvětlit, jisté je však podle něj jedno. „Někteří začali změny na Policejním prezidiu personifikovat, což může být začátek konce jakékoliv změny v organizaci, což potkalo i mnou opětovně představenou organizační strukturu před cca dvěma léty,“ povzdechl si Lessy.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…