Opozice se obává zákona o GIBS a mocného premiéra

16.08.2011 19:51

Novou vládní předlohu zákona, která umožňuje vznik Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v úterý projednával branný a bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny. Nová instituce by měla napomoci v boji proti korupci a k účinnějšímu stíhání policistů, celníků i pracovníků vězeňské služby, kteří se dopustili trestného činu.

Opozice se obává zákona o GIBS a mocného premiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Nová Generální Inspekce má být zcela samostatným sborem a nahradit Inspekci ministra vnitra. Na jeho příslušníky se má vztahovat zákon o služebním poměru bezpečnostních sborů. Má mít postavení policejního orgánu podle trestního řádu a pravomoci celostátního útvaru kriminální policie.

Budeme mít agenty, kteří budou moct téměř všude

Nově norma zavádí například funkci agenta, který pracuje většinou v utajení a má přesně zákonem vymezené pravomoci.

Podle navrhovaného zákona je nově například umožněn i vstup příslušníků GIBS do živnostenské provozovny

„(1) Příslušník inspekce je při plnění konkrétního úkolu inspekce oprávněn vstupovat v živnostenské provozovně do prostor, u kterých lze mít důvodně za to, že se v nich zdržují fyzické osoby, a to i po skončení prodejní nebo provozní doby. Ustanovení trestního řádu upravující vstup do obydlí, jiného prostoru nebo na pozemek tím nejsou dotčena.

(2) Nelze-li jinak dosáhnout splnění konkrétního úkolu inspekce, je příslušník inspekce oprávněn za účelem vstupu do živnostenské provozovny tuto provozovnu otevřít nebo jiným způsobem si do ní zjednat přístup, v případě nutnosti i za použití síly." Tolik znění zákona.

Spadnou také „měšťáci" do hledáčku GIBS?

Jedním z pozměňovacích návrhu, které na výboru zazněly, bylo začlenění do okruhu kontrolovaných také 9 000 obecních strážníků. Podpora však nebyla dostatečná. Vznikly pochybnosti, zda na to budou stačit peníze, a zda by za těchto okolností nebyla krácena práva obecní samosprávy. Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) však uvedl, že by se jednalo zhruba o 38 milionů korun. Pro formální nedostatek byl jeho návrh odložen na příští jednání výboru.

„Obecně jsem pro, aby vznikl zákon o GIBS," řekl novinářům Tejc, "ale měla by (GIBS) podle mne kontrolovat také městskou policii". Kontrola státu je podle něj naprosto nedostatečná. „Nevidím důvod, proč bychom měli stále přísněji kontrolovat příslušníky policie, a vynechat městskou policii. „Její korupční potenciál například v dopravě, je minimálně stejně vysoký jako u policie státní," řekl Tejc na jednání výboru. Pro zákon, který nezačlení do kontrolních pravomocí GIBS také městskou policii, prý Tejc ruku nezvedne.

Na korupci u „měšťáků" se shoduje ODS i ČSSD

Místopředseda výboru Jan Vidím (ODS) souhlasil s Tejcem, že korupce u městské policie kvete, dal by však přednost omezení pravomoci obecní policie oproti současnému stavu. Připomněl, že to byla právě sněmovna, která neustále zvyšovala pravomoci obecní policie. Tak podle účastníků diskuze měla původně nahradit pořádkovou službu, takzvaný „šedý mor", který měl sledovat drobnou přestupkovou činnost. Postupně se však pravomoci obecní policie sněmovnou zvyšovaly, což podle některých poslanců právě vedlo ke zvýšené korupci.

Spory kolem šéfa GIBS - kdo a na jak dlouho?

Na výboru se jednalo také o osobě budoucího ředitele GIBS, zda to má či nemá být člověk z oboru, a také na jaké funkční období. Poslanci koalice nedoporučovali změnu, protože v takovém případě by zároveň muselo dojít ke změně služebního zákona.

Nesouhlas s omezením funkčního období ředitele GIBS, vzhledem k návaznosti na působení ředitelů hasičů a dalších složek, vyjádřil také Jan Vidím, který doporučil hlasovat pro vládní znění.

Na výboru také zaznívaly varovné hlasy, že by rozhodně nebylo ku prospěchu činnosti GIBS, bude-li se spekulovat v posledním roce o tom, kdo bude nástupcem, místo toho, aby se všichni soustředili na práci.

Jedním z mála úspěšných navrhovatelů pozměňovacích návrhů byl Antonín Seďa (ČSSD). Jeho návrh mimo jiné řeší případné spory mezi policií a inspekcí o pravomoc vyšetřovat konkrétní trestný čin. Podle Seďova návrhu by o tom rozhodoval státní zástupce.

I mezi příslušníky GIBS mohou být kriminálníci

V případech kriminality samotných příslušníků a zaměstnanců GIBS návrh vychází ze vzoru modelu tajných služeb. Prověřovací fázi před zahájením trestního stíhání má podle zákona vést zvláštní vnitřní oddělení GIBS. Vyšetřovací fáze, která začíná zahájením stíhání, by již byla v rukou státního zástupce.

Nezbytnost nové normy, ani nového úřadu nesdílí Daniel Korte (TOP 09), podle nějž je stávající systém v podstatě dostačující, jen by se měl lépe využívat. „Jsem konzervativní člověk, a ke konzervativním zásadám patří - není li nezbytné činit změnu, je nezbytné změnu nečinit. A já nejsem přesvědčen, že tento zákon je potřebný. Je to ale vládní zákon a já jsem loajální," řekl pro ParlamentníListy.cz Korte. Podle něj je to nadbytečné proto, že stávající zákon o Inspekci funguje. „A funguje dobře," dodal. „GIBS by také neměla mít větší pravomoci než policie," konstatoval Korte.

Premiér bude příliš mocný?

Podle některých opozičních členů výboru je schválením tohoto zákona v rukách premiéra soustředěna příliš velká pravomoc. Schválením zákona by k jemu podřízeným organizacím, jako je například NBÚ nebo zpravodajské služby, měla přibýt také GIBS.

Dosavadní Inspekce čítá 209 příslušníků a 3 občanské zaměstnance. Pro generální inspekci se počítá s 335 místy, přičemž z tohoto počtu má být 60 občanských zaměstnanců a 275 ve služebním poměru. Z ostatních složek ministerstva vnitra na generální inspekci se předběžně předpokládá přechod asi 16 zaměstnanců.

Od 1. ledna 2012 se tak počítá s celkem 335 pracovníky GIBS (příslušníci ve služebním poměru a zaměstnanci), s ročními náklady na její fungování ve výši 279,4 milionů korun. Jednorázové náklady na vznik generální inspekce a její prvotní vybavení je ve výši téměř 46 milionů korun. Pro první rok činnosti nového útvaru se tedy počítá s rozpočtem ve výši 325 milionů korun. Z toho: 185,5 milionů korun pokryje snížení dosavadních rozpočtů tří dotčených resortů (ministerstvo vnitra, ministerstvo spravedlnosti a ministerstvo financí), 93 864 tis. Kč představuje nárůst běžného ročního provozu.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…