Policistům dochází náboje. Zasáhnou úspory akceschopnost?

19.04.2011 18:54

Došla munice, nestřílí se. Takovouto odpověď může už na začátku května obdržet policista, který se povinně dostaví na cvičnou střelnici. Důsledky ořezaného rozpočtu resortu vnitra jsou opravdu dalekosáhlé.

Policistům dochází náboje. Zasáhnou úspory akceschopnost?

Policejní prezidium s ořezaným rozpočtem bylo nuceno sáhnout i do muničních skladů a dokonce chystá reformu služební přípravy v oblasti střelby.

Nedostatek kulek se netýká však jen tréninkových střelnic. Nicméně prezidium má připraveno náhradní řešení v případě nouze. "Výpadkům, které by mohly hrozit na jednotlivých krajských ředitelstvích, lze předcházet přesunem materiálu mezi kraji," uklidňuje tisková mluvčí Veronika Hodačová "Na útvarech máme zatím munice dost, ale nezapomeňme, že každý policista musí trénovat na střelnicích. Sklad v Poříčanech, určený pro Prahu, je již skoro prázdný," vysvětluje redakci policista, který si nepřál být jmenován.

Optimalizujeme

Četnost povinných střeleb se odvíjí od zařazení v útvaru, kde dotyčný pracuje. "Policisté, jejichž služební náplní může být také provádění služebních zákroků proti pachatelům trestné činnosti a přestupků, tedy běžní policisté dopravní či pořádkové služby, provádějí ostré střelby 4krát ročně," osvětluje ParlamentnímListům.cz přidělení počtu střeleb tiskový mluvčí policejního prezidia Jan Melša. Jeho kolegyně Hodačová dodává, že v dohledné době dojde k přehodnocení a optimalizaci systému služební přípravy tak, aby bylo zajištěno efektivnější využívání stávajících rezerv střeliva.

Výběrové řízení na dodavatele střeliva bude vyhlášeno v příštím týdnu, což však neznamená bleskurychlé doplnění muničních skladů. "Při dodržení všech zákonných lhůt lze reálnou dodávku předpokládat na podzim letošního roku. Pokud jde o současný stav střeliva, lze říci, že disponujeme takovým množstvím, které je potřebné pro zajištění výkonu služby v obvyklém standardu," uklidňuje Hodačová.

Co množství, ale typ

Další otázkou je vhodnost typu střeliva. Policie ČR používá náboje s celoplášťovou střelou Luger 9mm, které disponují řadou negativ a někteří policisté se s nimi dokonce bojí střílet. Střela má sice vysokou průraznost měkkých i tvrdých překážek, nicméně hrozí průstřel a zranění nezúčastněné osoby. Dalším mínusem je malý stop- efekt. Střela předá jen malou část své energie a cílem projde bez většího efektu. Naprosto nevhodné jsou celoplášťové střely při použití na zastavení pachatele v automobilu. v pneumatice vytvoří je malý otvor s cípy, který se vnitřním tlakem částečně zacelí, vzduch tedy uniká pomalu. Naproti tomu u střeliva s řízenou deformací se výrazně snižuje možnost odrazu kulky a po zásahu pneumatiky se vytvoří 4milimetrová díra a vzduch uniká rychle. Nevýhodou je velká cena a také to, že kulka zůstane v tkáni.

Nehody způsobené používáním celoplášťového střeliva

7. listopad 1997 - Při pronásledování automobilu s opilým řidičem byl smrtelně postřelen dvaadvacetiletý policista z Ostrova nad Ohří na Karlovarsku. Jeho smrt způsobila kulka odražená od disku kola pronásledovaného vozu. Střela vyšla z pistole policistova kolegy.

6. 4. 2004 Trmice. Při zákroku proti nebezpečným překupníkům drog, byli dva zakročující policisté zasažení odraženými střelami z vlastních zbraní.

22. 4. 2007 Praha. Policista vystřelil na prchajícího pachatele loupeže. Odraženou střelou z policejní zbraně byl zasažen náhodný chodec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…