Víme, jak Roman Janoušek trávil Štědrý den a Silvestr

02.01.2015 10:30

Lobbista a podle mnohých rovněž miliardář Roman Janoušek tráví třetí měsíc v brněnské věznici. Tam skončil poté, co byl ke 4,5 rokům odsouzen za nehodu pod vlivem návykové látky. ParlamentníListy.cz se snažily rozšířit kusé informace právě o Janouškově pobytu za mřížemi.

Víme, jak Roman Janoušek trávil Štědrý den a Silvestr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lobbista Roman Janoušek

Roman Janoušek tráví první měsíce ze svého trestu ve Vazební věznici a ústavu pro výkon zabezpečovací detence Brno. ParlamentníListy.cz zjišťovaly u tiskové mluvčí Dany Krejčířové, jakým způsobem vězni prožívali Štědrý den a samozřejmě také poslední hodiny v roce. „ Na Štědrý den bylo na jídelníčku následující: snídaně: 4x rohlík, jogurt, tavený sýr s ementálem. Oběd: hovězí polévka s těstovinou, čočka na kyselo, 2x vejce, okurek, chléb, mandarinka a večeře: smažený filet + smažený řízek, bramborový salát, rohlík, pomeranč,“ uvedla Krejčířová pro ParlamentníListy.cz. A dodala také, že spolu s jídlem si na Štědrý den vězni odnesli téměř čtvrt kila cukroví.

Silvestr, pro každého spojený s bujarými oslavami, však ve Vazební věznici a ústavu pro výkon zabezpečovací detence v Brně trávili podle našich zjištění zcela běžně. „Pro vězněné osoby jde o zcela standardní den. Ve výjimečných případech může být povoleno sledování televize o hodinu déle, než je stanovená večerka,“ přiblížila pobyt za mřížemi tisková mluvčí s tím, že „toto se však převážně týká odsouzených, kteří jsou pracovně zařazeni.“

Janouškovu osobu zmiňovaly ParlamentníListy.cz rovněž v souvislosti s vynášením tajných informací z bezpečnostních složek. Vyšetřování úniku odposlechů Bezpečnostní informační služby z roku 2007, při kterých si nahrála čilou konverzaci tehdejšího pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška, totiž šumí pomalu do ztracena. Oba klíčoví aktéři se v odposleších oslovovali již zlidovělými přezdívkami Kolibříku a Mazánku. Z úniku utajovaného audiozáznamu je obviněn bývalý analytik BIS Jan Petržílek a spoluobviněným je někdejší předseda Věcí veřejných Vít Bárta, u něhož měly nahrávky skončit a později se objevit v MF Dnes a týdeníku Euro.

ParlamentníListy.cz rovněž hovořily s několika pražskými politiky, kteří s Janouškem opakovaně přicházeli do kontaktu. Podle jejich slov se sice mohl něčeho dopustit, ale zajímavé je, že za to nebyl nikdy stíhán či odsouzen. „Janoušek mohl řešit rozvoj města, participovat na odprodejích majetků, firem nebo ploch, ale proč ho tedy policie nevyšetřuje?“ uvedl pro ParlamentníListy.cz jeden ze členů ODS na Praze 1, který si nepřál být jmenován. „Například paní Krnáčová opakovaně, a to prý i v prostorách společnosti Agrofert, uvádí, že Prahu teď řídí kmotr ODS Hrdlička. To je absurdní. Hrdlička řídí možná tak pět a půl zastupitele na Praze 10, a tím to končí. Ale to, že pražská primátorka zpochybňuje svou vlastní pozici urážkami Janouška nebo Hrdličky, je směšné,“ dodal. Jiný z úředníků magistrátu, který Janouška rovněž zažil, pro změnu dodává, že on na rozdíl od současných prominentů na magistrátu zdravil. „Projděte se po chodbě a uvidíte. Oni si o sobě myslí, že jsou něco víc, od socialistů přes ANO po ODS, pan Janoušek vždycky slušně pozdravil,“ dodal.

Žalobci trvají na vraždě

Na Janouška rovněž obšírně zavzpomínal jeho letitý přítel, exprimátor Prahy Pavel Bém. Trest, který „politický podnikatel“ dostal, se mu zdá nepřiměřený. „Závislost je kruté onemocnění a celá takzvaná kauza je jen jednou z jeho smutných tváří. Nehoda a vše, co s ní souvisí, je produktem závislosti na alkoholu a jistě si zaslouží přiměřený trest. Ale 4,5 roku v druhé nápravné skupině za pokus o vraždu? Takový rozsudek v ČR od roku 1989 nepadl,“ připomíná Bém. Na českých silnicích se podle něj ročně stanou tisíce dopravních nehod pod vlivem alkoholu s těžkým ublížením na zdraví a desítky, kdy přijde někdo o život. Do loňského rozsudku Vrchního soudu v Praze většinou končily podmínkami, tedy v případě dosud netrestaných pachatelů, či výrazně nižšími nepodmíněnými tresty. To vše se prý rozsudkem nad Romanem Janouškem změnilo.

Aktuální vývoj celé kauzy? Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání v neprospěch lobbisty Romana Janouška. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí instituce Petr Malý. Nejvyšší soud tak bude muset zvážit, zda soudy použily přiléhavou právní kvalifikaci, když Janouškovo sražení ženy autem vyhodnotily jako těžké ublížení na zdraví. Žalobci byli přesvědčeni o tom, že se muž pokusil o vraždu. „Musel (Janoušek) chápat, že vzhledem k razantnímu útoku pomocí silného, mohutného vozidla proti tělu bezbranné, ničím nechráněné ženy subtilní postavy jedná způsobem, který ji přímo ohrožuje na životě. Tedy si musel být vědom, že svým jednáním může poškozené způsobit smrt, a nemohl spoléhat na žádnou konkrétní okolnost, jež by takovou možnost vylučovala," napsal šéf státních zástupců v dovolání.

Janoušek, kterému policisté po incidentu naměřili dvě promile alkoholu, se hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi události však vyvrátil jak revizní znalecký posudek, tak i odposlechy lobbistova telefonu. Pražský městský soud muži původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest, který odvolací senát o rok a půl zpřísnil. Lobbista navíc nesmí sedm let usednout za volant. Jak státní zástupkyně Jana Kadeřábková u pražského městského soudu, tak i státní zástupce Vlastimil Kraus u odvolacího Vrchního soudu v Praze požadovali, aby byl Janoušek odsouzen za pokus vraždy. Shodně pro něj žádali desetiletý trest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…