Drsná slova ekonomky české vládě: Špatný odhad, jedno selhání za druhým

20.07.2012 4:20

Konečně, říkají někteří ekonomové k vládou schválené fiskální strategii České republiky, která už pracuje s reálnými čísly vývoje ekonomiky. Ekonomka Markéta Šichtařová ParlamentnímListům.cz řekla, že selhal celý aparát ministerstva financí. „Už vloni bylo jasné, že ekonomika nemůže růst tempem, s jakým se počítalo,“ prohlásila.

Drsná slova ekonomky české vládě: Špatný odhad, jedno selhání za druhým
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připustil, že „nyní je jiný předpoklad hrubého domácího produktu než měla vláda v roce 2010, proto dochází ke změně fiskální strategie ve světle nových makroekonomických indikátorů budoucnosti“.

Ministerstvo financí selhalo

Někteří ekonomičtí experti nerozumí tomu, proč ke změně dochází až nyní, v druhé polovině roku 2012. „Už v loňském srpnu jsme upozorňovali, že česká ekonomika nemůže růst o 2,5 procenta, což byla hodnota, na které byl postaven celý státní rozpočet,“ diví se Šichtařová. Dochází podle ní k jednomu selhání za druhým. Kromě špatného odhadu je prý dalším selháním, že v situaci, kdy se už na konci loňského roku potvrzovaly nepříznivé odhady vývoje ekonomiky, začalo ministerstvo financí plánovat zvýšení daní, „hlavně té nešťastné DPH“. „Přitom jsme měli odstrašující precedens z Řecka a Španělska, kde také počítali s vyšším růstem ekonomiky, zvýšili daň a ohrozili státní rozpočet, protože lidé se lekli a přestali utrácet,“ kritizuje špatný postup ministerstva financí známá ekonomka. „Mohli jsme se poučit, přesto jsme se nepoučili, zvýšili jsme daně a podlomili tak soukromou spotřebu. To je hlavní důvod, proč se česká ekonomika ocitla v recesi,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová.

Vláda by měla zrušit zvýšení DPH

Dalším selháním je podle ní zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku. „Pokud se DPH zvýší v podobě, v jaké ho vláda schválila, vybere se příští rok ještě méně na daních než letos,“ varuje ekonomka. Schodek státního rozpočtu by byl vyšší než v roce 2012, kdy podle nových odhadů může být 3,2 až 3,4 procenta, a samozřejmě i vyšší, než se i v nové fiskální strategii plánuje.

A co ekonomická analytička doporučuje, aby se česká ekonomika vzpamatovala a Česko nešlo cestou dalšího zadlužování? „Musí se šetřit na výdajích státního rozpočtu, ne zvyšovat daně. To bylo jasné už vloni, přesto se zvolila chybná strategie,“ konstatuje Markéta Šichtařová.

Další tvrdá opatření by byla kontraproduktivní

I ministr financí Miroslav Kalousek připustil, že další přitvrzení za cenu dosažení plánovaného schodku by nebylo ku prospěchu ekonomiky, protože existují rizika, že výrazně tvrdší opatření na straně příjmů i výdajů by mohla být kontraproduktivní. „Není to nezbytné, není to otázka života a smrti, nejsme pod kuratelou mezinárodních institucí, které nám půjčují,“ prohlásil Kalousek.

I když vláda bude podle něj i nadále „zachovávat konsolidační úsilí“, bude deficit veřejných financí snižovat pomaleji, než původně zamýšlela. Schodek státního rozpočtu by měl být v příštím roce nižší než tři procenta. „Meziroční deficity nebudou v následujících letech 2014 a 2015 plánovaných 1,9 a 0,9 procenta, ale při zachování konsolidačního úsilí 2,5 a 1,6 procenta,“ prohlásil ministr Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…