Hladoví Češi prý vyženou ministry kameny. Nepomůže ani "smradlavý" Zavadil

24.06.2012 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Protivládní nálady v české společnosti sílí. Protesty a mírumilovná shromáždění nepomáhají, vládní garnitura zůstává stále u svých koryt. Možná tak už brzy nadejde čas na použití hrubé síly. Myslí si to jeden z členů protivládní iniciativy. Ta už na následující úterý chystá další masivní protest.

Hladoví Češi prý vyženou ministry kameny. Nepomůže ani "smradlavý" Zavadil
Foto: hns
Popisek: Holešovská výzva v půlnočním rozhovoru

Již na nadcházející úterý svolala protivládní iniciativa s názvem Holešovská výzva vedená Slávkem Popelkou masivní protestní akci. V centru Prahy chce lidi vyzvat k zahájení občanské neposlušnosti a vyjádření nesouhlasu se "zločinci", které nám vládnou. ParlamentníListy.cz pátraly po detailech zmíněné akce a také po tom, čeho všeho chce Holešovská výzva ještě dosáhnout, u jednoho z jejích členů. Krajského koordinátora pro kraj Vysočina a Jihomoravský kraj, Jana Kocourka.

Jak obyčejně trávíte půlnoc ze soboty na neděli?

Spím.

Jaké činnosti se obvykle v sobotu věnujete, než ulehnete?

Přes týden pracuji od nevidím do nevidím, takže víkend se snažím trávit doma. Buď si čteme, nebo jen tak čučíme, televizi moc nezapínáme.

Pojďme k nadcházejícímu pražskému protestu vyhlášenému Vaší iniciativou. Chystáte se na něj?

Ano, určitě. Jsem jedním z řidičů ozvučených aut, takže do Prahy musím.

Více půlnočních rozhovorů ZDE

Nejsou Češi už z Vašich, ale i jiných protestů vyjadřující občanskou nespokojenost unaveni? Vidí, že jimi nic nezmohli a politici, jež kritizují, se svého koryta nevzdávají...

Mám z toho smíšené pocity. Někdy to působí tak, že lidi už to unavilo a jsou laxní, ale jindy máme zase kladné ohlasy. Je důležité, že se něco děje. Všichni už nechrápou a neslintají do půllitrů. Ale letní počasí nám taky příliš nesvědčí, lidé jsou spíše usedlí.

Jakou účast v úterý očekáváte?

Nevím. Nezblázníme se, i kdyby přišla jen hrstka lidí. Každá kapka je dobrá. Každý, kdo najde sílu přijít, má smysl. Jestli to bude deset lidí, nebo deset milionů, na tom tolik nezáleží. Jednou jejich počet vzroste. Budeme tu, dokud tu bude současná vládní garnitura.

Plánujete podat třeba i trestní oznámení na celý Nečasův kabinet?

Na to nebudu odpovídat. Mohlo by to prozradit některé plány. 

V úterý chcete vyhlásit občanskou neposlušnost. Na webových stránkách uvádíte, že vyzvete třeba k neplacení daní. K čemu ještě?

Myšlenky se vyvíjí, nevím přesně, co na těch stránkách je. Nemáme patent na rozum, někdy můžeme také říct něco, o čem později zjistíme, že nebylo správné. 

Berou podle Vás politici Vaše akce vážně, nebo jste jim spíš k smíchu?

Ano, určitě jsme jim k smíchu. Hlupák se bude smát čemukoliv. To jen rozumný člověk je schopen se domluvit, ale to současní vrcholní politici nejsou. Jsou arogantní, považují se za polobohy.

Koho máte na mysli, premiéra Nečase, ministra financí Kalouska? Právě ti jsou často kritizováni...

Ano, u pánů Kalouska a Nečase je to nejmarkantnější. Když vyjde sto nebo více tisíc lidí do ulic s odboráři, pak na další protesty, a oni to absolutně ignorují, co to znamená? Na co čekají? Jsou arogantní, nabubřelí a egoističtí.

Co by podle Vás přimělo Kalouska, aby odstoupil?

Nevím, nebudu předvídat. Nejspíš až hrubá síla. My jsme začali bez násilí a bez násilí budeme pokračovat. Ale je možné, že k němu dojde bez nás.

Co by Čechy k násilí přimělo?

Může to být cokoliv. Historie se opakuje. Pokud lidé nebudou mít, co žrát, tak co jako kdo čeká? Že budou stát na náměstích s rukama v kapsách a prosit Kalouska, aby šel pryč? Pokud budou mít opravdu hlad, tak se zvednou.

Jakou podobu by násilí mohlo mít? Budou třeba házet kameny do vládních oken?

Ano, i to je možné.


Zmínil jste masivní podporu protestu inicovaného odboráři. Podpořil byste třeba někoho z nich na post prezidenta?

Odboráři, ti dole, jsou normální lidé. Ale čím výš, tím víc to smrdí. Třeba to, jak šel pan Zavadil po demonstraci na pivo právě s Kalouskem, to je výsměch. Je vidět, co to je za člověka.

Vy byste s Kalouskem na pivo nešel?

Nesedl bych si s ním ani k jednomu stolu.






Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…