Kdo se dožije stovky, dostane dva tisíce navíc a dopis od Drábka

28.04.2012 6:24

V Česku žije v současnosti skoro tisíc stoletých a starších lidí. Jasnou většinu mají ženy. Nejvíce je těch, kteří oslaví stovku letos – mělo by jich být 469.

Kdo se dožije stovky, dostane dva tisíce navíc a dopis od Drábka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senior se vrací z nákupu

Pokud se stovky dožijí, čeká je zvýšení důchodu o dva tisíce korun. A ministerský dopis k tomu. V březnu letošního roku evidovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) 469 důchodců narozených v roce 1912. Z toho je 391 žen a 78 mužů.



Tisícovka staletých

ČSSZ vyplácí důchod i starším seniorům, kteří se narodili v letech 1904 až 1911. V březnu 2012 jich evidovala 492. Z březnové evidence výplat důchodů vyplývá, že v České republice žije 961 sto a víceletých občanů. Převažuji ženy, kterých je 813, zatímco mužů je 148.

Nejstarší žijící Češka se narodila v roce 1904, nejstarší muž o rok později.

Pravidlo, že stoletým se zvyšuje důchod, je velmi staré, začalo platit už v roce 1969. Od roku 2006 činí přídavek k důchodu 2000 korun. Zároveň dostane jubilant osobní dopis od ministra práce a sociálních věcí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Jaroslav Huk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…