Mít Klause a dobrá játra. To se prý vyplatí pro podnikání v Rusku

26.02.2013 16:58

Unie malých a středních podniků (SME Union ČR) uspořádala ve Státních aktech Poslanecké sněmovny konferenci na téma hledání investičních příležitostí ve východní Evropě a Asii.

Mít Klause a dobrá játra. To se prý vyplatí pro podnikání v Rusku
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přílet ruského exprezidenta

Akce se dělila na dva bloky. V prvním zazněly příspěvky zástupců bank, firem a podnikatelských i státních organizací, které se zabývají exportem. V druhé části byli zástupci těchto organizací k dispozici jednotlivým podnikatelům k individuálním konzultacím týkajících se jejich byznysu.

Vývoz kolem 80 procent HDP České republiky

Obecně panovala shoda, že trhy mimo Evropskou unii mají i přes možná rizika vysoký potenciál a je potřeba snížit závislost České republiky na exportu do EU a náš vývoz více diverzifikovat, aby v případě krize a stagnace eurozóny a EU neklesala česká ekonomika společně s EU.

Předseda Unie malých a středních podniků a poslanec ODS David Šeich, který převzal nad celou akcí záštitu, podpořil ve svém úvodním slovu nutnost diverzifikace exportu. V současnosti tvoří vývoz kolem 80 procent HDP České republiky. Uvedl, že dle průzkumu zatím pouze 20 procent malých a středních podniků uvažuje o vývozu mimo EU. Zdůraznil, že pro ČR jsou přirozené východní trhy bývalého SSSR, kde existuje historická vazba, horší je to prý pro malé a střední podniky v Číně, kde pro to, aby se uchytily, mají poměrně velké náklady.

České sklářství se probouzí. Arabové ho mají rádi

Patrně nejzajímavější příspěvek měl profesor Michal Mejstřík, který je předsedou Mezinárodní obchodní komory ČR. Upozornil na to, že Evropa ekonomicky ve srovnání s ostatními částmi světa relativně slábne. Uvedl, že v ČR je zhruba 17 tisíc exportérů. 11 tisíc vyváží do EU a 12 400 firem mimo EU a jejich počet stoupá. Zatím spíše ale roste počet firem, ne tolik objem zboží.

Například do Německa se vloni vyvezlo v objemu 300 miliard korun, na Slovensko 243 miliard, do Ruska 100 miliard, do Číny 25 miliard. Mejstřík zdůraznil velký potenciál Spojených arabských emirátů, kde máme vývoz 7,6 miliardy, což je více než například do pro Čechy známějšího Vietnamu (1,4 miliardy korun).

Zdůraznil, že země Zálivu hodně investují do železnic, dálnic, ale i dalších staveb, což může být pro české podnikatele velký potenciál. V podobné souvislosti též zmínil, že české sklářství prožívá své znovuzrození a že většina lustrů v luxusních hotelech na Blízkém východě pochází z naší země.

Potřebujeme lobbing politiků. Klaus hodně pomohl

Výkonný ředitel Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států (jehož členy je většina zemí bývalého SSSR) František Masopust zdůraznil nutnost ekonomické diplomacie ze strany českých politiků, neboť v těchto zemích je politika a ekonomika úzce propojena. Necitlivé politické výroky některých českých politiků podle něho poškozují obchodní zájmy českých firem v těchto zemích. Postěžoval si, že zatímco francouzští, němečtí či američtí politici přímo u cizích vlád lobbují za konkrétní firmy, čeští politici toto nečiní.

Jakou světlou výjimku uvedl prezidenta Václava Klause. „Práci, jakou on odvedl na východních trzích, neodvedl žádný z politiků,“ zdůraznil. Masopust též připomenul, že od roku 2008 každoročně český export do Ruska o 20 až 30 procent. Podle něho má ale ruský trh nadále vysoký potenciál.

Cílem je mít obchodní zastoupení v 70 zemích

Vedoucí oddělení centra informačních služeb CzechTrade Zuzana Synková informovala o snaze vytvořit jednotnou zahraniční síť obchodních zastoupení, kdy zahraniční síť CzechTrade a CzechInvest byla převedena pod ministerstvo průmyslu. Cílem je mít zastoupení v 70 zemích.

Podnikatelům představila, jakým způsobem jim CzechTrade poskytuje bezplatné i placené poradenství a asistenční služby ohledně informací a navazování obchodních kontaktů. Mimo jiné se pořádají i vzdělávací kurzy na zakázku pro firmy. Pro jednotlivé typy firem existují různé možné nabídky balíčků služeb, přičemž jsou malé podniky zvýhodněny.

Náměstek ředitele Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Milan Šimáček představil, jaké možnosti tato státem vlastněná akciová společnost nabízí pro pojištění rizikovějších zakázek, které jsou u komerčních bank nepojistitelné. Pojišťovány jsou i projekty do 12 let.

Konkurence stoupá

Ředitel zahraničního odboru Hospodářské komory ČR Jiří Hansl uvedl, že exportér v zásadě potřebuje tři věci: informace, kontakty a finance. HK ČR hlavně zajišťuje kontakty, kdy spolupořádá různé podnikatelské mise českých podnikatelů do zahraničí či podnikatelská fóra, kdy přijedou zahraniční podnikatelé sem. Stejně tak pořádá komora i různé semináře. Rovněž se podařilo zařídit takzvaný ruský certifikát, kdy je možné řadu formalit pro podnikání v Rusku zařídit v ČR.

Náměstek generálního ředitele České obchodní banky (ČEB) Miloslav Kubišta varoval i před možnými riziky exportu mimo EU. Podle něho je změna orientace českého vývozu úkolem pro několik generací a nezdaří se hned. Rovněž upozornil na rostoucí konkurenci: „Nečekejte, že vás bude někdo vítat s otevřenou náručí.“

Poukázal též na možnost neprůhledné vlastnické struktury v některých zemích, respektive, že se vlastník může rychle změnit. Zdůraznil, že ČEB není pouze pro velké firmy. ČEB tedy se státní podporou zajišťuje úvěry, EGAP pojištění. Též řekl, že ČEB není žádná charita, i když zajišťuje úvěry pro projekty v rizikovějších teritoriích, na které by komerční banky nepůjčily.

Vztahy s Rusy se podepsaly na mém zdraví

Poté se o své zkušenosti podělili i další zástupci soukromých firem. Například místopředseda představenstva a vrchní ředitel Evropsko-ruské banky Jiří Vaňhara pobavil publikum, když se svěřil, jaký mělo podnikání v Rusku vliv na jeho zdraví. „Vztahy s Rusy se podepsaly na mém zdraví. Nedoslýchám a začíná mi cirhóza jater,“ vtipkoval Vaňhara.

Viceprezident Mezinárodní investiční banky Jiří Bobrek informoval, že tato banka je vlastněna Ruskou federací, Českou republikou, Bulharskem, Rumunskem, Slovenskem, Kubou, Mongolskem a Vietnamem. Hlavní činností MIB bylo poskytování dlouhodobých úvěrů na výstavbu velkých investičních akcí prováděných zpravidla za účasti více členských států.

Právní prostředí je v Rusku v pořádku a ekonomika je stabilní

Generální ředitel Advokátní kanceláře Peterka a Partners pro Rusko David Šimek řekl, že oproti obecným klišé, je právní prostředí v Rusku víceméně stabilní, i když má svá specifika, a není nutné se ruského práva obávat. Například soudnictví v Rusku je rychlejší než v ČR. Ve své přednášce zmínil, jaké jsou právní formy podnikání v Rusku a co se hodí, aby čeští podnikatelé věděli.

Ředitel divize exportního a strukturovaného financování PPF Banky Břetislav Tichánek uvedl, že makroekonomické údaje v Rusku vypadají dobře, což nahraje spotřebitelskému trhu a díky tomu je v Rusku stále potenciál. Podobně očekává velký růst Indie a Číny.

Předseda Unie malých a středních podniků ČR David Šeich pak pozval exportéry na další podobné setkání: „Kvůli velkému zájmu podnikatelů o export na východní trhy plánujeme na příští rok již třetí setkání podnikatelů s významnými podporovateli exportu, které bude stejně jako toto fórum opět místem schůzek podnikatelů a institucí k podpoře českého exportu.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…