Nejsou vejce? Tak aspoň cyankáli. Proč soudruzi, běduje poslanec

18.02.2012 9:27

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Senátor ODS Jaroslav Kubera společně s poslancem ČSSD Jiřím Koskubou hodnotí uplynulý týden. Tentokrát změny v zaměstnávání cizinců, které začnou platit od července tohoto roku, i šanci nakupovat některé druhy léků v jednom druhu obchodních řetězců.

Nejsou vejce? Tak aspoň cyankáli. Proč soudruzi, běduje poslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Pro cizince ze zemí mimo Evropskou unii nastanou od poloviny tohoto roku i v Česku tvrdé časy. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž vydalo všem krajským pobočkám úřadů práce nové pokyny v jejich zaměstnávání. V rámci nich nebudou úřady až na výjimky vydávat povolení k zaměstnání cizince na místo, na které není třeba mít středoškolské vzdělání.  Ptali jsme se tedy, zda je to z pohledu dvou mužů opačného politického spektra, dobrý krok k tomu, aby se u nás snížila nezaměstnanost?

Další hodnocení předchozích týdnů ZDE

„Co se nezaměstnanosti týče, nic to nevyřeší. On tu jejich práci a za ty peníze stejně nikdo moc dělat nechce. I když musím uznat, jak i já zjistil, že Ukrajinec za manuální práce na zahradě bere stále poměrně více, než mladý lékař v ústavní pohotovostní službě. Ale to není vina Ukrajinců,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

A doplňuje, že jinak uznává, že ve všem by měl být pořádek. A tak by i dělník či dokonce řemeslník  měl být patřičně kvalifikován. „Tím však vůbec nemám na mysli povinnou maturitu či dokonce bakalářská studia. To je naprostá pitomost. Jenomže dochází někomu, že my za chvíli právě pro podobné hlouposti zde vůbec řemeslníky mít nebudeme? Jako kdyby výuční list nebyl dostatečně důstojný a úctyhodný doklad. Strašně krátkozraký pohled,“ myslí si Koskuba.

Podle něj je třeba také myslet na to, aby byl také každý zde pracující zdravotně a i jinak pojištěný. „Vím moc dobře, že nejsou. Ale to zase není chyba cizinců zde někdy i otrocky makajících. To je chyba těch, co je zaměstnávají, a státu, že si to nehlídá. Nu a taky jaksi neumíme dostatečně rychle a účinně vyhostit toho z cizinců, kdo zde opravdu dělá paseku. Abych byl upřímný, docela bych uvítal, kdybychom místo honu na slušné Ukrajince či Vietnamce, vyhnali cizokrajné mafie. To by byl čin jistě záslužný. Ale pochopitelně i nesnadný a nebezpečný. Ulevilo by se však nejen nám, ale právě i těm, kteří u nás hledají práci a lepší život. Tak jako kdysi naši lidé utíkali na západ či do Austrálie,“ uvedl dále ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz poslanec Koskuba.

 Kubera: Kdyby to pomohlo snížit nezaměstnost aspoň o dvě procenta, proč ne...

Senátor Jaroslav Kubera krok, který by mohl pomoc snížit nezaměstnanost vítá. „I kdyby klesl počet nezaměstnaných o dvě procenta, byl by to úspěch a bylo by to dobře. Jen za tím nesmíme vidět samospásné řešení a mít od toho nějaká zcela zásadní očekávání,“ varuje ve své reakci na novinku pro ParlamentníListy.cz Kubera.

I on však vyjadřuje obavy z toho, zda bude možné – pokud by ze země museli odejít Ukrajinci a další cizinci, co zde tvrdě a levně pracují, místa po nich skutečně nahradit nyní nezaměstnanými Čechy. „Nejsem si jistý, že Češi budou chtít pracovat za stejné ceny, jako jsou ochotni ti cizinci. Proto chápu, že různí podnikatelé práce cizinců nyní rádi využívají, protože vše je otázkou peněz. Možná by v takovém případě musel nastoupit krok zpět ve výplatách. Pokud by se totiž lidem vyplácely mzdy za vykonanou práci po týdnu nebo i po dnu, přece jen to bude pro ty lidi, kteří někde kopou výkopy, motivační, a přijdou. Stačí se jen podívat, jak umí být i jisté skupiny obyvatelstva pilné, když se má někde krást kabel – což může vyžadovat taky nemalé úsilí. Ale jelikož odměna za to úsilí přijde hned, pustí se do toho. Jenomže je mi jasné, že podobný návrh asi nemá velké šance na úspěch…“ řekl dál ve svém komentáři týdne senátor.  

Léky i v obchodech – ano či ne?

Družstevní prodejny COOP se rozhodly konkurovat lékárnám a do své nabídky zařadí i volně prodejné léky. Stánky s léčivy bude letos tedy zkušebně vybaveno několik desítek těchto venkovských obchodů. V právě uplynulém týdnu to oznámilo vedení Svazu českých a moravských spotřebních družstev. V Česku v současné době funguje zhruba 2800 takových prodejen. Je to dobré řešení?

„Domnívám se, že ano a myslím, že by volně prodejné léky měly být k dostání – podobně jako v zahraničí – i třeba na čerpacích stanicích, či drogeriích. V jakých drogeriích by mělo stanovit ministerstvo zdravotnictví. Když ale někoho bolí hlava o víkendu a lékárna je zavřená, proč by si na to nemohl koupit někde lék? Já vím, už se v Česku na toto téma vede diskuse celkem dlouho, protože lékárníci argumentují tím, že oni umějí lidem poradit, zatímco ti prodavači ne. Ale když pak přijdete do lékárny a něco si kupujete, kolikrát vám opravdu poradí? Je to spíš výjimka. Bohužel i za tímhle se zase musí hledat peníze a zájmy lobbistických skupin,“ řekl k tématu ParlamentnímListům.cz senátor Kubera.

Jak dále vysvětlil, je logické, že všechny lobbistické skupiny chtějí mít výsostní právo a výhodu oproti ostatním v tom, že budou mít svůj okruh podnikání nedotknutelný. „Pokud lékárníci křičí, že nechtějí, aby se prodávaly léky v jiných obchodech, tak proč oni prodávají kartáčky na zuby, šampony a jiné zboží?“ ptá se Kubera.

Koskuba – to je otázka spíše na lékárníky…

„To by byl spíše dotaz na naše lékárníky. Já jsem veskrze konzervativní člověk. Já si ještě dokonce pamatuji obchody s látkami na Starém Městě, kde páni prodavači uměli mistrně rozbalovat balíky látek a obřadně nabízet i doporučovat různé vzory a materiály dámám.  No nezní to jak z doby Františka Josefa? Kdo to dnes z mladých zná? Jen tak mimochodem, prodavač-prodavačka toho či onoho byl učební obor. Taky ve většině obchodů jste se mohli poradit. Ubylo jich, bohužel.  Pravda, regály jsou plnější, barevnější, ale najdete-li vůbec prodavače a umí-li krom ruštiny i pár slov česky, stejně se nic nedozvíte,“ uvedl k prodeji léků v obchodech poslanec a lékař Jiří Koskuba.

A dodal, že do hospody se prostě chodí na pivo, do konzumu pro chleba, pro maso k řezníkovi, pro opodeldok do lékárny, pro cigarety do trafiky, pro benzín k pumpě.

Místo léků v supermarketu by uvítal v regálech vejce

„Nicméně vládne nám, tak jak jsme chtěli, všemocná ruka trhu. Potom je jasné, že je-li něco volně prodejné, tak je to prostě volně prodejné. Opakovaně jsem slyšel, že zvláště malé lékárny, zanikají. Takže se možná nějaké ty léky dostanou blíže k lidem, kteří mají zájem si je koupit a do města mají daleko, železnici jim zrušili... To je snad jediné pozitivum. Kromě zisku obchodníků, pochopitelně! Oni totiž naši občané prý za rok utratí za různé tabletky i pochybného účinku docela hodně peněz. Otazník pochopitelně je, zda-li a jak vůbec jim ty medikamenty pomohou. Lékárníci musí skřípat zuby. A já jim rozumím. Upřímně řečeno, já sám bych byl raději, kdyby v konzumech byla místo volně prodejných certlí taková obyčejnost - jako jsou vejce. Jejich nedostatek mne tedy dostal. Já rád vejce, hlavně na měkko. Mimochodem, nemáte taky pocit, že "tohle" už tu a ne jednou, nedávno bylo? Že by tentokrát bruselští soudruzi někde udělali chybu? Nebo dokonce i ti naši? Včetně pánů obchodníků? Promiňte - dnes se to takhle neříká. Jistě je to nějaký ten "manager". Bezpochyby udělali. Ani první, ani poslední…“ konstatuje dále ve svém komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

A vysvětluje, o co prý jde.

„Nebudou-li vejce, cukr nebo sůl, tak si alespoň koupíme prášky na bolení hlavy. A až zcela zrušíme odchod do penze nebo nějací odborníci uzákoní eutanázii, možná si koupíme i pět deka cyankáli.  Kšeft je kšeft,“ uzavírá poněkud ponuře poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…