Omezovat pohyb je nesmysl! řekl Pirát Bartoš do novin. V interním mailu napsal něco úplně jiného. Početl si i Rakušan. Ten mail máme

10.03.2021 4:44

Vláda Andreje Babiše (ANO) hledala cesty, jak srazit epidemii v rozletu. V nemocnicích leží několik tisíc lidí, z toho víc než 1.300 na JIP. České zdravotnictví je napjaté k prasknutí. Jednou z možností bylo razantně omezit pohyb lidí mezi kraji. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše to vůbec není dobrý nápad, uvedl 25. února pro MF Dnes.

Omezovat pohyb je nesmysl! řekl Pirát Bartoš do novin. V interním mailu napsal něco úplně jiného. Početl si i Rakušan. Ten mail máme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí
To datum je důležité. Naší redakci se totiž podařil získat text mailu, který právě Ivan Bartoš odeslal v podvečer 22. února, tedy o tři dny dříve. Tento email byl adresován nejen jeho partajním kolegům Richterové či Jiránkovi s Michálkem, ale také předsedovi STANu Rakušanovi. Hlavním adresátem byl zástupce Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

S ním Bartoš navazoval kontakt, aby společně vyřešili neřešitelné; pandemii a hrozící ekonomickou krizi.

„Po předchozí telefonické dohodě se na Vás (i Vaše případné kolegy, pokud usoudíte, že je vhodné zahrnout někoho dalšího) obracím s prosbou o on-line schůzku. Vzhledem k rychlému vývoji situace s COVID i roli sněmovny v přístupu k vládním potřebám bych preferoval, pokud je to ve Vašich možnostech, co nejdřívější termín," apeluje Bartoš s tím, že Dlouhému poskytl hned několik termínů.

Ty podstatné nejsou.

Podle Bartoše je nezbytné hledat společné cesty přes byznys tam, kde vláda aktivně nenabízí řešení nebo postupuje pomalu či stanovuje priority jinak než s cílem urychleně zvrátit trend vývoje.

„Snažíme se postupovat v synergii s opozicí ve sněmovně, opíráme se o názory odborníků (za zdravotní divizi je to prof. Hel, p. Kulveit, p. Smejkal a další) a jednáme jak s jednotlivými ministry, tak s premiérem a máme již i platformu, kde jsou zástupci hejtmanů," míní předseda Pirátů.

Doplňme, že zmíněný odborník Hel působí v americké Alabamě, Kulveit na anglickém Oxfordu a epidemiolog Smejkal v IKEMu. Všechny lze najít na stránkách iniciativy Sníh, což je údajně nezávislý a apolitický tým expertů a dobrovolníků spolupracující na ochraně zdraví a na zmírnění dopadů pandemie.

zmíněný email předsedy Pirátů

Nezávislost v tomto případě znamená spolupráci s opozicí, Piráty a STANem.

Bartoš si toto křehké spojení zjevně uvědomil, jelikož ve svém mailu Dlouhému píše, „žádost neberte prosím jako „Pirátskou a STAN akci“, neboť vaše vstupy budeme dále diskutovat na širší platformě."

Následně předseda Pirátů shrnuje praktické návrhy. Jako třeba rozšíření povinnosti nosit bezpečnější formy ochrany úst a nosu ve firmách nebo testovat tamtéž. Jedním z explicitně uvedených bodů je taky skutečnost nechat všechny lidi doma.

„Musí být nařízena práce z domova pro všechny osoby s výjimkou nezbytných zaměstnanců, kteří nemohou konat práci z domova (firmy i úřady)," konstatuje Bartoš. Svým způsobem si tak protiřečí vůči tomu, co o několik dnů později sdělil MfD.

Tam se postavil zákazu cestování mezi kraji, ačkoli se v citovaném emailu vymezuje vůči tomu, aby drtivá většina Čechů vůbec opouštěla byt.

Pirátský předseda rovněž žádá Dlouhého, aby za Hospodářskou komoru odpověděl na několik otázek.

„Napadají Vás nějaká další opatření na zvládnutí pandemie v oblasti činnosti podniků či lidí, které zastupujete? Pokud máte nějaké konsolidované podklady, mohl bych Vás zároveň požádat o jejich zaslání?" sdělil závěrem předseda Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj PS PČR a předseda České pirátské strany.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…