Přijdeme kvůli Schwarzenbergovi o miliardy? EU již zahájila šetření

23.01.2013 16:40

Kvůli možné chybě ministra zahraničí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který kandiduje na prezidenta republiky, bude muset Česká republika v nejhorším případě zaplatit francouzské firmě Areva, která byla vyřazena z tendru na dostavbu Temelína, miliardové odškodné. Věcí se už začala zabývat i Evropská komise.

Přijdeme kvůli Schwarzenbergovi o miliardy? EU již zahájila šetření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Základní problém spočívá v tom, že Schwarzenberg v Paříži v říjnu loňského roku informoval francouzského ministra zahraničí o vyřazení francouzské společnosti Areva ze soutěže na dostavbu Temelína.

Schwarzenberg oznámil rozhodnutí, než bylo přijato!

Kardinální problém ale je, že to oznámil ještě předtím, než byla Areva firmou ČEZ oficiálně obeznámena s rozhodnutím. A to dokonce ještě dříve, než ČEZ učinil náležité formální rozhodnutí! O věci informoval první časopis Týden. Celé to vnáší otázky, zda do nezávislého tendru nezasahují politici. To by mohlo celou zakázku zpochybnit.
 
Areva v reakci na Schwarzenberga reagovala s tím, že se bude právně bránit u českých i mezinárodních institucí.

Pilotů jsou tuny, říká vládní zmocněnec

Kauzou se již zabývá Evropská komise, která tak reagovala na podnět firmy Areva. Komise EU zkoumá v rámci šetření EU Pilot 4384/12/MARK, které bylo zahájeno 17. prosince 2012, zda nedošlo k porušení práva Evropské unie.
 
ParlamentníListy.cz požádaly zvláštního vládního zmocněnce pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín Václava Bartušku, aby se k zahájení šetření Evropskou komisí vyjádřil.
 
„Žádný komentář k tomu dávat nebudu. Nevidím důvod. Nevidím důvod dávat jakýkoli komentář k pilotu. Není důvod to jakkoli komentovat. Pilotů jsou tuny. To není žádné řízení,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bartuška.

Pochybnost o politických tlacích

Kvůli Schwarzenbergově indiskreci (a že měl informaci o vyřazení Arevy před tím, než rozhodnutí padlo) se prošetřuje právě i to, zda celé zadávací řízení na dostavbu Temelína není potenciálně netransparentní, neboť Schwarzenberg informoval francouzského ministra zahraničí o vyřazení Arevy den před tím, než ČEZ oficiálně rozhodnul.
 
Jak napsal časopis Týden, podle představitelů Arevy to zakládá podezření, že rozhodnutí, kdo postaví třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny, je u nás spíše politické než technické. Diplomatické faux pas ministra zahraničí tak povede k obvinění z porušení zákona o veřejných zakázkách. Podle Týdne je namístě obava, že by nám v případě jejich úspěchu mohla hrozit až miliardová arbitráž.

Schwarzenberg favorizoval Arevu. Jak je to možné?

Ministrův mluvčí Vít Kolář informoval Týden, že o rozhodnutí vyřadit Arevu informoval Schwarzenberg osobně svůj francouzský protějšek Laurenta Fabiuse: „Pan ministr mluvil s francouzským ministerstvem zahraničí, ne s Arevou. Měl dvě možnosti: buď si mohl tuto informaci nechat pouze pro sebe, což by ale poznamenalo vztahy obou zemí, anebo na ni mohl upozornit. Návštěva byla načasována dopředu, nesouvisela s temelínským tendrem.“ Šéf české diplomacie dal podle Koláře bezprostředně po jednání s Fabiusem najevo, že Areva byla jeho favoritem.
 
„Je to celé zajímavé. Pokud dal ministr Schwarzenberg najevo, že je Areva jeho favoritem, tak to nahrává spekulaci, že za věcí jsou politické tlaky a je na místě se ptát, zda to celé nebylo schválně, aby byl zpochybněn tendr na dostavbu Temelína a Areva měla lepší šanci zvrátit rozhodnutí o svém vyřazení,“ řekl redakci vysoce postavený státní úředník, který nechtěl být jmenován.

Dozvěděl jsem se to. Jak? To není vaše záležitost

Jak je ale možné, že o jejím vyřazení z klíčové zakázky věděl Schwarzenberg dříve, než ČEZ vůbec rozhodl? Mají tedy snad v temelínském tendru zásadní slovo politici, tedy vláda, jak podotýká Areva? „Dozvěděl jsem se to. Jak? To není vaše záležitost,“ řekl Týdnu stroze ministr.
 
Že za rozhodováním o tendru mohou být politické tlaky, může napovídat právě i to, že Schwarzenberg informoval francouzského politika. Přitom do tendru se nepřihlásila francouzská vláda, nýbrž francouzská firma, byť z většiny vlastněná francouzským státem.

Arevě se můžou zvýšit šance

Tato záležitost může zpochybnit transparentnost rozhodování o tendrech v České republice a poškodit pověst naší země. Pokud by Evropská komise rozhodla, že kvůli Schwarzenbergovi došlo k porušení transparentnosti, mohla by pak mít Areva mnohem větší šanci, že na České republice vysoudí odškodné v řádech miliard korun. Areva se již vyjádřila, že pokud neuspěje u ÚOHS, bude se bránit u našich i mezinárodních soudů.
 
Evropská komise podle informací ParlamentníchListů.cz dále prověřuje, zda zadavatel, tedy ČEZ, případně chybně formuloval určitá kritéria pro vyloučení uchazečů, zda ČEZ případně diskriminačně nezacházel s vyřazeným uchazečem Areva při posuzování předložených nabídek a zda nedošlo k procesnímu pochybení ze strany ÚOHS, který prošetřuje podnět Arevy.
 
Nicméně je třeba připomenout, že Areva právě reagovala až na to, jak Karel Schwarzenberg informoval francouzského ministra zahraničí a do té doby tendr nezpochybňovala.

Antimonopolní úřad zbrzdil proces

Areva se rovněž odvolala k českému antimonopolnímu úřadu. Ten zatím společnosti ČEZ zakázal podepsat s případným vítězem smlouvu dřív, než padne rozhodnutí. To může trvat i několik měsíců.
 
Předběžné hodnocení nabídek na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín by mělo být hotové koncem února. Energetická společnost ČEZ ho původně chtěla stihnout na přelomu letošního a příštího roku, kvůli sporům po vyřazení francouzské Arevy ze soutěže se jí to ale nepodaří.
 
O dostavbu Temelína se ucházejí americko-japonská společnost Westinghouse, česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a francouzská Areva, kterou však ČEZ ze soutěže v říjnu vyřadil pro údajné porušení podmínek tendru. Náklady na dostavbu Temelína se odhadují až na 300 miliard korun.

Co je řízení EU Pilot?

Řízení EU Pilot je flexibilní a relativně neformální řízení, které slouží k objasnění, popřípadě řešení situací, u nichž Evropská komise shledává možné porušení unijního práva ze strany členského státu. Toto řízení předchází (až na několik výjimek) všem věcným řízením o porušení unijního práva. Jeho předmětem tedy může být velmi široké spektrum problémů, ať už jde o chybnou aplikaci unijního práva ze strany členského státu, nebo o nesprávně provedenou transpozici.

Řízení EU Pilot zahajuje Evropská komise, a to buď z vlastní iniciativy, nebo na základě obdržené stížnosti. Komise v jeho rámci komunikuje s kontaktními místy jednotlivých členských států prostřednictvím speciální databáze. Řízení je zahájeno tím, že Komise prostřednictvím této databáze zašle členskému státu (kontaktnímu místu) žádost o vyjádření k určitému problému, v němž spatřuje možné porušení unijního práva.

Po obdržení žádosti kontaktní místo osloví resort, do jehož gesce dotčená problematika spadá. V úzké spolupráci s tímto resortem je pak vypracováno vyjádření. Standardní lhůta pro vyjádření členského státu je 10 týdnů. Ve vyjádření vládní zmocněnec sdělí Komisi v závislosti na povaze případu navrhovaný způsob řešení. Například oznámí přijetí nápravných kroků nebo předloží Komisi argumenty podložené stanovisko, že k porušení práva EU nedošlo, případně poskytne další relevantní informace. Komise následně vyjádření vyhodnotí, a odpověď buď akceptuje, čímž řízení v zásadě končí, nebo ji odmítne a v takovém případě obvykle následují další kroky (zpravidla je zahájeno řízení o porušení unijního práva).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…