Proti vládě budou demonstrovat už i zemědělci. Zablokují silnice

05.05.2012 11:56

Zdá se, že Česká republika má nový trend. Demonstrace, protesty, kam se podíváš. Třeba na Náměstí Svobody v Brně se vystřídaly snad všechny skupiny. Od studentů, přes důchodce, postižené, odboráře, až po vinaře. Na ně volně navazují zemědělci, kteří plánují řetězec akcí proti vládě. Cílem je zvrátit rozhodnutí vlády o zrušení zelené nafty a uvalení daně na tiché víno.

Proti vládě budou demonstrovat už i zemědělci. Zablokují silnice
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Do Prahy přijely tisíce protestujících za odstoupení vlády

Série blokád začne 23. května a od příštího týdne vznikne i v Jihomoravském kraji krizový štáb, který bude organizovat protesty zemědělců v tomto kraji. Zemědělci se tvrdě připravují na demonstrace: “Je nutné stanovit jednotný slogan jako identifikace samotné akce zemědělců,“ uvedl v tiskové zprávě prezident Agrární komory (AG) Jan Veleba.



Za plánovanou demonstrací stojí rozhodnutí vlády, které zařadilo zrušení zelené nafty do balíku úsporných opatření, které mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP.

V současnosti mají farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu spotřební nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Pokud dojde ke zrušení zelené nafty, budou platit téměř o 11 korun za litr více, ročně je tak tento návrh může stát až 1,6 miliard korun. Zemědělci nehodlají ustoupit, dokud nedosáhnou svého: “Nejde o jednorázovou akci, akce se budou opakovat a stupňovat. Po 23. květnu se opětovně sejdeme, situace se vyhodnotí a bude stanoven další postup. V případě neúspěchu jsme připraveni na opakování a stupňování aktivit ve stejné podobě,“ upozorňuje na úmysly zemědělců v tiskové zprávě Veleba.

Zemědělci chtějí vyjednávat

Přestože již příští týden bude v Jihomoravském kraji zřízen krajský štáb, který bude pomáhat s přípravami demonstrace, zemědělci jsou stále připraveni vyjednávat: “Akce jsou sice v přípravách, ale stále jsme připraveni s vládou jednat o změnách,“ připouští  diskuzi Veleba.

Zatím se však zdá, že stejně jako při ostatních demonstracích, i u této se vláda obrnila mlčením a trpělivostí v souladu s heslem, že právo demonstrovat má každý: “Vláda prostě čeká, že nám dojde síla a energie. Bojím se, aby se to vážně nestalo,“ svěřila se s obavami ParlamentnímListům.cz Jana Šimková, která pravidelně obráží brněnské demonstrace.

I ona klidně podpoří zemědělce: “Já sice nejsem zemědělec, ale myslím, že máme na vládu podobný názor jako všichni, co protestují, tak proč se nespojit? Jedině tak možná něco změníme,“ přeje si Šimková. Na poslední demonstraci v Brně, kde vystoupili vinaři za zrušení daně za tiché víno, nemohla také chybět: “Samozřejmě, že jsem šla, i když se jednalo spíše o recesi s vážným podtextem. Jdu na každou demonstraci, z domu pád vlády nevysedím,“ rozčiluje se Šimková.

Nejdřív vinaři teď zemědělci

Minulé pondělí se na náměstí Svobody totiž sešli vinaři, aby i oni vyjádřili svůj nesouhlas s vládou. O průběhu demonstrace informovaly ParlamentníListy.cz. Recesisté vinařské republiky Kraví hora v Bořeticích v čele s jejich prezidentem Václavem Petráskem o demonstraci řekli: “Vinařská republika Kraví hora v Bořeticích chce vyjádřit svůj nesouhlas se zavedením daně za tichá vína. Demonstraci jsme pojali jako recesi, nicméně nelze zpochybnit, že se jedná o velmi vážnou věc,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Petrásek.

Petrásek se obával malé účasti. “Zvolili jsme trochu nešťastný termín, den před státním svátkem. Neuvědomili jsme si, že Brno se asi tou dobu vylidní,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz  Petrásek. Přesto demonstraci navštívilo více než sto účastníků. Předseda Stálé komise senátu pro Rozvoj venkova Petr Šilar (KDU-ČSL) se rozhodl zemědělce podpořit a stávky se osobně zúčastnit: “Arogance vlády, která ve svých škrtech nebere žádné ohledy na dlouhodobé potřeby zemědělců, přesáhla únosnou mez. Přestože v programovém prohlášení vláda deklaruje, že podpora konkurenceschopnosti českých zemědělců patří mezi její priority, skutečnost je přesně opačná,“ říká senátor Petr Šilar.

Na sklonku května se tak řidiči budou muset obrnit trpělivostí. Na silnice vyjedou zemědělské stroje a pomalou jízdou budou blokovat ostatní řidiče, dokud vládě nebo řidičům nedojde trpělivost.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…