Psycholog: Ekonomická krize či politická situace nejsou příčinou sebevražd

10.10.2012 13:48

Je ekonomická krize, růst daní i pocit bezvýchodnosti z politických tahanic důvodem, aby lidé spáchali sebevraždu? Podle psychologa Daniela Štrobla tomu tak není, přestože počet sebevražd v Česku každoročně roste. Za důvodem dobrovolného odchodu ze života se prý skrývají spíše jiné věci.

Psycholog: Ekonomická krize či politická situace nejsou příčinou sebevražd
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Co lidí nutí, aby si sáhli na život? Je to ekonomická krize, nebo politická situace? Že to nejsou přímo témata, se kterými se lidé obracejí na psychoterapeuta, potvrdil v rozhovoru pro Český rozhlas psycholog Daniel Štrobl. V České republice totiž v posledních třech letech počet sebevražd roste.

V roce 2007 si vzalo život 1375 lidí, loni podle údajů Státního zdravotního ústavu spáchalo sebevraždu téměř 1600 lidí. Důvodem je podle odborníků ekonomická krize, růst daní i pocit bezvýchodnosti z politických tahanic.

Daniel Štrobl ale tvrdí, že aby bylo možné učinit nějaký soud, museli bychom si vzít každého sebevraha zvlášť.

„Vzít si jejich dopisy na rozloučenou, jejich životní osudy před sebevraždou, pak bychom takový soud mohli vyřknout. Máme ale jen statistické údaje o počtu sebevražd. Ze své zkušenosti musím říci, že ekonomická krize nebo politická situace nejsou tématy, se kterými se lidé obracejí na psychologa. Tudíž patrně nebudou ani těmi důvody, které stojí za spácháním sebevraždy,“ řekl Štrobl rozhlasu.

Nejvíce lidí si sáhlo na život v roce 1934

Podle zjištění ČRo si nejvíc obyvatel nynějšího Česka sáhlo na život v roce 1934, tedy za hospodářské krize. Počet sebevrahů tehdy dosáhl čísla 4007. Dalším vrcholem se stalo období po roce 1968 a doba normalizace. „V roce 1970 spáchalo sebevraždu 2824 mužů a žen. Od té doby počet sebevražd postupně klesal,“ uvedl dále rozhlas.

„Obě situace, tedy doba hospodářské krize a normalizace, jsou nesrovnatelné s tím, co nyní zažíváme. Hospodářská krize znamenala často pád do obrovské chudoby, do enormního hladu. Nechci bagatelizovat dnešní problémy, ale bavíme se o zcela odlišných situacích,“ vysvětlil psycholog a zdůraznil, že naopak v době vypjatých společenských událostí, jako je například válka, sebevražd ubývá.

Mužů více než žen

„Válka je velmi traumatizující, ale zároveň zbavuje člověka existenciální otázky, co na světě dělá, proč tady je, jaký to má smysl,“ vysvětlil. Podle něj jsou sebevraždy spíše následkem depresí, neboť nyní jich enormně přibývá. Ty mohou souviset i s tím, že jsme doposud nevídaně tlačeni do podávání výkonu.

Nejvíc sebevražd se odehraje na konci zimy a na jaře. Nejvyšší počet jich je v dubnu. Nejčastěji chtějí lidé ukončit svůj život v pondělí.

Co je však zajímavé, je fakt, že zhruba pětinu sebevražd provedly ženy, které sice vévodí v počtu sebevražd – je jich u nich tedy více než u mužů - muži ale prý spíše odchod ze světa dokonají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…