„BIS nepřetržitě natáčela Františka Mrázka. Kamera v 8. patře na balkoně. V den jeho vraždy pak..." Slova, u kterých se zapotí i ředitel Koudelka

22.05.2021 13:41 | Kauza

Miroslav Provod zná ekonomickou povahu obchodů. Zná i šedou ekonomiku. Nebojí se říct, že byl odsouzený a nějaký čas pobýval na Borech. Poznal zavražděného Antonína Bělu, Františka Mrázka, zná i Tomáše Pitra, stejně jako znal Martina Hejla, který zastával v letech 1998 až 2001 funkci bezpečnostního ředitele NBÚ a předtím pracoval v Bezpečnostní informační službě (BIS). Pakliže se jeho poznatky spojí, vzniká velmi třaskavý koktejl. ParlamentníListy.cz přináší některé z Provodových vzpomínek, jak je redakci poskytl v pátek v noci. Primárně jde o reakci k rozhlasové relaci Svobodného vysílače.

„BIS nepřetržitě natáčela Františka Mrázka. Kamera v 8. patře na balkoně. V den jeho vraždy pak..." Slova, u kterých se zapotí i ředitel Koudelka
Foto: tan
Popisek: Mrázek byl zastřelen ve středu 25. ledna 2006 na parkovišti před sídlem jeho společnosti v budově Nové Dvory v Durychově ulici v pražské čtvrti Lhotka. Vedle sídlí společnost Eltodo

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí
Zkraje svého rozsáhlého textu, z něhož PL vybírají, Provod připomíná Mrázkovy obchodní aktivity. „Trestná činnost pana Mrázka spočívala v naplňování skutkové podstaty podle paragrafu 117 – spekulace. Toto byl moment, kdy se policejní orgány zabývající se rozkrýváním trestné činnosti poprvé dostaly do kontaktu s panem Františkem Mrázkem. Přesnou dobu nejsem schopen definovat, bylo to ale nejpozději v roce 1994, nikoliv až o tři roky později," konstatuje Provod.

Mrázek podle jeho slov nebyl za své nezákonné podnikání uvězněn, jeho první, „kolínská“ trestní věc byla pozastavena, a záhy byl prý Mrázek kontaktován vyššími složkami z ústředí ministerstva vnitra.

„Mrázek nebyl žádný údajný dobrodruh a spekulant, byl skutečným dobrodruhem a spekulantem. Prodejem všelijakých walkmanů a jiných nesmyslů sice vydělával své privátní statisíce, byly to ale de facto naprosto nepodstatné v porovnání s obrovským přínosem, který svými kontakty se sobě rovnými „lumpy ze západu“ naší republice zajistil," poznamenává také Provod.

Co konkrétně myslí? „Ilegální spolupráce s pašeráky s diplomatickými pasy z druhé strany železné opony rozhodně nebyla džob pro žádné slušné a jemnocitné osoby."

Provod o tom prý ví své. „Až do svých třicátin, do 12. července roku 1986, kdy jsem byl doma zatčen, jsem také aktivně naplňoval skutkovou podstatu podle § 117. Lidově řečeno; také jsem se aktivně věnoval nákupu a prodeji zboží za účelem dosažení zisku." Na rozdíl od Mrázka, jak uvádí také, obchodoval – spekuloval – výhradně pro sebe. „Začal jsem v osmnácti, skončil ve třiceti. Za mřížemi."

Zajímavá je v Provodově podání následující historka. Poukazuje na tehdejší dvojí metr policie.

„Často jsem měl u sebe přes sto kilo hodinek. Otázky typu, odkud a kam jedete, ukažte mi rezervu, byly naprosto běžné. Vždy jsem převzaté hodinky schovával do dveří i pod sedadla. Býval to neskutečný stres. Mrázek byl těchto situací, jak jsem se později dozvěděl, ušetřen. Výhradně pro tyto momenty byl vybaven speciálním průkazem. Po předložení průkazu policista realizující noční kontrolu nemohl nic kontrolovat, panu Mrázkovi zasalutoval, se slovy: „Můžete pokračovat“. Mimo svého zboží vozil sem vozil většinu embargovaných komponentů, které byly nejen pro elektro průmysl. Bylo v celospolečenském zájmu, aby Mrázek fungoval, a ne aby se dostal do věznice. Znám případ, kdy se dostal před soud kluk s deseti digitálními hodinkami."

Provod se dále věnuje Antonínu Bělovi. Toho média obvykle označují za údajnou hlavu tehdejší mafie. Měl být dokonce učitelem Mrázka, který se pro změnu měl stát jeho katem. Běla byl v dubnu 1996 zavražděn. Ke konci vztahu už prý Mrázek nechtěl s Bělou spolupracovat. Běla měl pít, brát drogy a začal být velmi nespolehlivý.

„Policie samozřejmě věděla, že se Běla věnoval obchodu s drogami a provozoval nevěstinec. Tyto činnosti se všude ve světě běžně označují termínem mafiánství z prostého důvodu, neboť základními artikly mafie jsou ve světě drogy, prostituce a zbraně. "

Zpět k Mrázkovi.

Mimo několika drobných spekulativních deliktů, které řešila kolínská kriminálka a nedostaly se ani k soudu, byl Mrázek zatčen v červenci v roce 1986. Byla to tehdy údajně největší poválečná ekonomická kauza československé policie.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 18.5.2021)

3%
hlasovalo: 17046 lidí
Desítky zadržených osob, desítky domovních prohlídek, dva vyhoštění němečtí diplomaté, dva zatčení pracovníci tajné služby Stasi, jeden zatčený pracovník polské rozvědky a jeden zatčený dodavatel západoněmeckých ambasád, jenž byl dlouhá leta v pravidelném přátelském kontaktu se spolkovým prezidentem Richardem von Weizsäckerem, jehož i prezident Německa považoval za svého dobrého přítele.

„Všichni jsme za nezákonnou spekulaci odseděli několik let. Naprosto všichni. Mimo ústředního aktéra – pana Mrázka."

Ve věznici na Borech, kde Provod skončil, na oddílu kovošrotu venku na dvoře třídil kabely. „Tehdy v zimě byly dvacetistupňové mrazy. Nastydl jsem tak, že mi selhaly ledviny. Z věznice mě lékař poslal rychle do Prahy na amputaci nohy, která se už nevešla do žádné vězeňské boty, jak byla obrovská, a celá černá. V nemocnici na Pankráci jsem se setkal s několika mrzáky a těžce nemocnými lidmi. Po svém propuštění jsem si u Karla Gotta vyzvedl peníze za od něj zakoupenou vilu v Jevanech, kterou jsme po dohodě přes advokáty z věznice v mezidobí prodali a založil jsem velkoobchod potravin," popisuje svůj nezvykle dobrodružný život Provod.

K dalším pasážím, kde líčí okolnosti svého podnikání, se PL dostanou.

Nyní se budeme věnovat Františku Mrázkovi a BIS. Provod ve svém rozsáhlém materiálu několikrát naznačuje, že Mrázek mohl pro tajné i jiné služby dlouhodobě pracovat.

Mimochodem taky naše redakce opakovaně získala informace o tom, že tajná služba umístila do domu vedle Mrázkova tehdejšího sídla na Praze 4 kamery. To potvrzuje i Miroslav Provod.

„Ve firmě Tomáše Pitra mám několik přátel, a tak spolehlivě vím, že za panem Mrázkem na zámeček docházela denně spousta osob. Mnoho z nich bylo a stále je veřejně známých. Od těchto přátel jsem se také dozvěděl, že v sousedním domě na balkoně byla v osmém patře trvale kamera BIS monitorující vstup a prostranství před zámečkem. Mohl by být někdo skutečně tak naivní, aby uvěřil náhodě, že pár hodin před střelbou na Mrázka před vstupem do budovy byla kamera odstraněna čirou náhodou? Copak by monitorovací oddělení BIS uposlechlo nějakou mafii, aby byli tak hodní a dali kameru pryč, neboť v osm večer přijdou pana Mrázka zastřelit?" konstatuje Provod.

Na to, co se tehdy mohlo stát, však nedává přímou odpověď. Naznačuje.

„Věděl jsem o jeho oficiálně – neoficiálním zařazení u BIS a také jsem pár měsíců před jeho smrtí zjistil, jakým způsobem ve známém pražském podniku, který podle dřívějšího vyjádření Mrázka měl být obrazově i zvukově pod kontrolou techniky, prováděl chytací manévry směřující ke kompromitaci a zaháčkování budoucích spolupracovníků BIS."

Krom toho udává jasnou linku mezi vysokým činitelem BIS Hejlem, Františkem Mrázkem a informacemi o jejich častém kontaktu uniklými z ÚOOZ do médií, které mohly práci Mrázka pro BIS prozradit a jeho odstranění iniciovat.

Další část vyprávění Miroslava Provoda přinese redakce v nejbližší dnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …