„Češi vědí...“ Oslavy bez vlajky SSSR. Přidělenec USA jel Ukrajinu

08.05.2023 4:44 | Reportáž

Tisíce lidí se zúčastnily vzpomínkového dne na ukončení války v Muzeu na demarkační linii v Rokycanech. Poprvé v historii oslav se této akce nezúčastnili veteráni osvobození, protože čas, jak uvedl plzeňský hejtman, je neúprosný. U bust generálů Rybalka a Robertsona se uskutečnil po poledni krátký pietní akt. Poprvé zde v rukách mladých skautů vlály jen vlajky Československa, USA, Velké Británie a Francie. Vojenský přidělenec USA James Hackbarth mluvil mimo jiné i o Ukrajině.

„Češi vědí...“ Oslavy bez vlajky SSSR. Přidělenec USA jel Ukrajinu
Foto: Václav Fiala
Popisek: Oslavy osvobození v Muzeu na demarkační linii v Rokycanech

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28095 lidí
Muzeum, založené v roce 1997, uspořádalo po covidové odmlce tradiční akci, která byla hojně navštívena především mladými rodinami s dětmi.

Miliony lidských životů

Starosta města Rokycan Tomáš Rada (Rokycanští patrioti) mj. uvedl: „Válka skončila zde, v centru Evropy, setkáním východních a západních armád na demarkační linii. Uvádí se, že počet obětí druhé světové války byl 62 milionů. Byli to nejen vojáci na obou dvou válčících stranách, ale i civilní obyvatelstvo, které se zapojilo do odboje, a především také Židé. Zhruba 11 až 17 milionů Židů bylo odvlečeno do koncentračních táborů. Také z Rokycan byly deportovány všechny židovské rodiny.“

„Do Rokycan 7. 5. přijeli vojáci 23. průzkumné eskadrony 16. obrněné divize americké armády. 9. května 1945 v dopoledních hodinách dorazily do Rokycan-Borku tankisté 6. gardové brigády Rudé armády. Obě armády se setkaly ve východní části Rokycan. Lidé dokázali, že společným bojem lze porazit i ty největší válečné mašinérie. Je potřeba, aby se i dnes lidé spojili proti válkám a masovým zločinům, páchaným v současné době po celém světě,“ konstatoval rokycanský starosta.

Od Masaryka k Ukrajině

Dalším hostem, který pronesl zdravici, byl vojenský přidělenec Velvyslanectví USA plukovník James Hackbarth. Ten mj. ocenil, že se stále vzpomíná na oběti a hrdinství amerických vojáků při osvobozování Evropy proti nacistickému Německu.

„Také nyní oslavujeme sdílení našich hodnot – svobody, otevřenosti, tolerance a důstojnosti pro všechny. Tyto hodnoty jsou základem našeho transatlantického společenství a jsou tím, co jsme se jako spojenci v NATO zavázali bránit. Spojené státy stály při vás, když se v roce 1918 Masaryk odvážil snít o demokratické vlasti pro Čechy a Slováky ve střední Evropě. Stáli jsme při vás i v roce 1945, kdy jsme společně vytlačili nacistickou armádu. Když Češi v roce 1989 svrhli sovětský útlak, stáli jsme opět při vás a přivítali jsme vás v komunitě demokratických zemí. V roce 1999 jsme zase stáli při vás, když jste vstupovali do NATO a zavázali se slavnostním slibem ke společné obraně. I dnes společně stojíme za statečným lidem Ukrajiny, který bojuje za vlastní svobodu a právo zvolit si svůj osud,“ řekl vojenský přidělenec Velvyslanectví USA v Praze.

„Jsme svědky dalšího pokusu autokratického diktátora vnutit svou vůli svobodným lidem v Evropě. A stejně jako v roce 1945 víme, že tento pokus se musí zastavit. Češi i Američané vědí, co je v sázce. Svobodu je potřeba neustále pěstovat, chránit, bránit. My jako spojenci a přátelé se musíme navzájem podporovat v tomto každodenním boji za svobodu, abychom tyrany a tyranie poslali na smetiště dějin. Jsem přesvědčen, že Američané, Češi a obránci svobody zvítězí,“ prohlásil vojenský přidělenec USA.

Nezapomínáme

Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti) pak připomněl, že svoboda není samozřejmost a není zadarmo.

Na samotný závěr moderátor připomněl, že tato vzpomínka v Muzeu na demarkační linii v Rokycanech byla na paměť obětí ze všech – zdůrazněno všech – armád…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč přidělenec nevzpomněl , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePremos , 08.05.2023 8:43:40
Masakr v Jugoslávii, Iráku, Afghánistánu , Vietnamu a kdo ví kde ještě jejich vojska útočili při politických prevratech pro získání zdrojů a moci !!!! Proč se ho nikdo tam veřejné nezeptal??? Když budeme držet huby nic se nestane, a to je špatně .

|  17 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…