„Dominiku Haškovi jde politika jako mně hokej.“ Gólmanovi se vrací, co říkal o Zemanovi a Babišovi

23.05.2019 11:52

ANKETA Vystoupení hokejové legendy Dominika Haška na pražské protivládní demonstraci vzbudilo nadšení, ale i značnou vlnu odporu. ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků napříč spektrem, co o vystoupení slavného brankáře míní.

„Dominiku Haškovi jde politika jako mně hokej.“ Gólmanovi se vrací, co říkal o Zemanovi a Babišovi
Foto: Facebook
Popisek: Dominik Hašek

Legendární český hokejový brankář Dominik Hašek se zapojil do politického dění. Na úterní demonstraci na pražském Václavském náměstí, které se dle různých odhadů zúčastnilo zhruba 50 tisíc lidí, totiž vystoupil mezi řečníky.

Hašek pronesl mnohá varování. Uvedl, že se dav obává o demokracii s tím, že v současné době směr naší země určuje agent StB, který se upsal ďáblu. Prezident Miloš Zeman podle Dominika Haška pro změnu v zahraničí nemluví hezky o České republice a šikanuje novináře, čímž popírá princip Ústavy.

Dominik Hašek vyzval senátory, aby donutili premiéra Babiše změnit názor a odvolat novou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. ParlamentníListy.cz se zeptaly v rámci ankety politiků, co o takovém vystoupení soudí a zda má Hašek pravdu, případně, jestli může tlak senátorů (z nichž mnozí na demonstraci byli) vést k nějakým výsledkům.

Anketa

Prezident Zeman šikanuje část Česka, tvrdí Dominik Hašek. Má gólman pravdu?

7%
93%
hlasovalo: 26160 lidí

Čestný předseda TOP 09, exministr zahraničí a poslanec Karel Schwarzenberg uvedl, že na taková slova těžko hledat protiargumenty. „Vzhledem k otrlosti našich politiků budou senátoři potřebovat velikou výdrž,“ uvedl Schwarzenberg.

„Jsou to jen obvyklé lživé fráze papouškované z nenávistných mainstreamových médií. Senátoři na ohavném bolševickém přístupu k profesoru Gerlochovi prokázali, že si v žádném případě nezaslouží být označováni za pojistku demokracie,“ konstatoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Hejtman kraje Vysočina a poslanec ČSSD Jiří Běhounek upozorňuje, že existují svobodné volby, které nějak rozhodly. „Názory oponentů beru a chápu je, ale neznám jiný mechanismus, než že ve svobodných volbách současnou garnituru vítězů na Hradě i v Poslanecké sněmovně porazí a sami předvedou, jak se to má dělat,“ uvedl hejtman.

„Respektuji vynikající výsledky v oblasti sportu u Dominika Haška, ale na druhé straně by bylo vhodné, aby pan Hašek respektoval výsledky přímých prezidentských voleb a vůli občanů naší vlasti, kteří Miloše Zemana zvolili prezidentem,“ sdělil redakci první místopředseda Poslanecké sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip.

Poslanec a expředseda hnutí STAN Petr Gazdík připomněl, že senátoři zvažují žalobu na prezidenta. „Ta má ale jasně daná ústavní pravidla. A nikdo nebude ohýbat Ústavu, na rozdíl od prezidenta, který se o to už několikrát pokusil a nenašel silného soupeře ani v osobě současného premiéra, proto může tvrdit, že má právo např. odmítat návrhy na ministry,“ uvádí.

„Dle Ústavy prostě nemá, ale musel by narazit na opravdu silný názor premiéra. Většině voličů, kteří přišli  k prezidentským volbám, to zřejmě takto vyhovuje. Jak řekl už kdysi předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, že Ústava předpokládá jistou úroveň všech aktérů. A tu tady teď postrádám, včetně úcty k voličům,“ dodal Petr Gazdík.

Podle místopředsedy Sněmovny a šéfa SPD Tomia Okamury je Senát zbytečné slepé střevo našeho systému a senátoři prý nemají žádnou faktickou pravomoc kohokoli k něčemu nutit. „A už tahle první neznalost trochu diskvalifikuje výroky pana Haška a ukazuje, že je bohužel v zajetí mýtů a propagandy. Pokud jde o agenty nebo komunisty, byly jich tu plné vlády počínaje Havlovým Čalfou nebo agentem Junkem a je podivné, že kavárna tuhle část historie ignoruje. My v SPD jsme velmi kritičtí vůči současné vládě, ale kritizujeme konkrétní špatnou práci a zároveň představujeme naše konkrétní návrhy pozitivních řešení. Odmítáme dehonestační nálepkování,“ doplnil Okamura.

„Hašek má samozřejmě vždycky pravdu,“ směje se bývalý jihomoravský hejtman a vlivný sociální demokrat Michal Hašek. „Ale toto pravidlo má občas své výjimky, třeba v úterý u Dominátora. Každý ovšem máme právo se mýlit. Dominik Hašek je špičkový hokejový brankář světového formátu, o tom není sporu. Znalcem české Ústavy ovšem opravdu není, protože vztah vlády (premiéra) a senátorů z hlediska politické odpovědnosti neexistuje. Vláda se sestavuje na základě sněmovních voleb a sněmovní většiny, je tedy odpovědná primárně Sněmovně, tu žádá o důvěru, té předkládá rozpočet státu atd.“ řekl Hašek pro ParlamentníListy.cz.

Svéráznou odpověď na anketní otázku dodal místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar. „Nevím, kdo je Dominik Hašek, ale někdo v úterý večer na Václaváku taky říkal, a já to osobně slyšel, že když už tam tak dřepíme jako slepice, musíme zvýšit tlak a tlačit a tlačit, až se z toho… zatím žijeme v parlamentní demokracii a hybatelem změny jsou volby, a ne vajíčka vytlačené malým Menšíkem na školní besídce. První volby jsou za tři dny, mohou ukázat mnohé a být signálem velkých změn. Volič rozhoduje, a proto budu velmi zvědav, zda dá přednost potrestání prezidenta nebo raději podpoří změny ve prospěch zájmů většiny občanů prezentované KSČM pod heslem ‚Dáme Konečnou EU‘,“ sdělil Luzar.

„Dominiku Haškovi jde politika přesně tak, jako mně jde hokej. Na rozdíl od něho se já na ledové ploše neztrapňuji,“ konstatoval europoslanec za ČSSD profesor Jan Keller.

Poslanec SPD a diplomat Jiří Kobza je rozhodně proti tomu, aby „pouliční aktivisté“ odvolávali volené ústavní principy a činitele. „Vláda se zodpovídá Sněmovně, nikoliv Senátu. Jeho výzva je vlastně výzvou k obcházení Ústavy. Myslím, že paní Benešová je na místě, kam patří, a aktivisté bez jakéhokoliv mandátu si svou aktivitu mohou schovat do voleb. Senátoři se na demonstraci snaží zviditelnit,“ řekl Kobza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …