„Řval na mě, že jsem pitomá. Řekli mi, že jsem pí...“ Matka „něžného neonacisty“ Daliborka nám sdělila, jak podle ní jedná režisér Klusák a jeho tým

10.07.2017 4:41

KAUZA Atmosféra kolem nového snímku dokumentaristy Víta Klusáka Svět podle Daliborka houstne. ParlamentnímListům.cz se podařilo kontaktovat matku Klusákova „něžného neonacisty“ Daliborka Věru Krupičkovou a získat od ní aktuální informace týkající se pozadí natáčení Klusákova snímku. Režisér měl Krupičkové kvůli zveřejnění smlouvy na hraný film údajně vyhrožovat právníky a stotisícovou pokutou. Prý jí dokonce i nadával a vyhrožoval, že by také mohla synovi nosit jídlo do vězení. Daliborovu matku zároveň popudilo i to, jak se v médiích Klusák vyjadřoval o synově zesnulém otci, československém přeborníkovi v řeckořímském zápase Adolfu Krupičkovi, který byl za války totálně nasazen v Německu. ParlamentníListy.cz zjistily i další okolnosti – a není to pěkné čtení.

„Řval na mě, že jsem pitomá. Řekli mi, že jsem pí...“ Matka „něžného neonacisty“ Daliborka nám sdělila, jak podle ní jedná režisér Klusák a jeho tým
Foto: Reprofoto, YouTube
Popisek: Svět podle Daliborka, trailer

Podle Věry Krupičkové, matky Klusákova „něžného neonacisty“ Daliborka, jí nyní právníci režiséra Víta Klusáka hrozí žalobou a to údajně kvůli zveřejnění smlouvy, kterou s ním ona i její syn mají. Ve smlouvě je prý jasně uvedeno, že jsou v Klusákově filmu angažováni jako herci. Dokument nicméně zahrnuje i klauzuli o mlčenlivosti s tím, že za zveřejnění smlouvy hrozí pokuta sto tisíc korun. „Smlouvu jsem smazala. Za zveřejnění hrozí Klusák právníkem, pokuta 100 tisíc,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Krupičková. Krupičková smlouvu dříve zveřejnila na Facebooku, odkud si ji mohl kdokoliv stáhnout.

„S ním je konzultace zbytečná. Mlel by pořád to svoje. Včera mi volal a nadával. Jsem prý blbá, pitomá, mám zavřít hubu. A to jen proto, že jsem tu smlouvu dala mezi jeho komenty veřejně. Tak jsem ji musela vymazat a zase vyhrožoval,“ uvedla Krupičková. „Zveřejnění smlouvy mu hodně vadilo. Ta jeho asistentka o mně řekla, že jsem pí..,“ dodala Daliborova matka. „A měla štěstí, že mi to řekl Vládík (její přítel, pozn. red.), až když odešli.“ Režisér ji prý zároveň varoval, že má „zavřít hubu, nebo bude nosit Daliborovi jídlo do vězení“. „Napřed vyhrožoval policajtama a teď právníkem,“ dodala.  

Anketa

Schvalujete, že Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary pobírá dotace z veřejných rozpočtů?

4%
96%
hlasovalo: 11896 lidí

 „Chtěl ze mě udělat šmudlu“

Krupičková podle svých slov nechtěla dělat různé věci tak, jak „chtěli oni“ (štáb režiséra, pozn. red.). Klusák prý jí i Daliborovi říkal, co mají v daných scénách dělat. „Dal nám podepsat smlouvu na hraný film, až později se zmínil o dokumentu. Ale stále určoval, co se má před kamerou dělat,“ sdělila ParlamentnímListům.cz. Krupičková zároveň popisuje, jak režisér a štáb ovlivňovali její vlastní účinkování ve snímku. „Také jsem říkala, když mám hrát sebe, proč musím chodit pořád v takovém oblečení, co mi pořád vnucovala ta jeho asistentka. Chtěli ze mě udělat šmudlu. Na stole binec, vytáhl lak na nehty, gumičku do vlasů, popelník musel být pořád přeplněný, prostě binec,“ uvedla.

Režisér se podle Věry Krupičkové v médiích rovněž otřel o Daliborova otce, kterým byl Adolf Krupička, významný československý přeborník v řeckořímském zápase. Adolf Krupička byl dle jejích slov za druhé světové války nuceně nasazen v německém Essenu. „Ještě mě štve, jak Klusák někde začal vyprávět o Daliborově otci, že prý byl alkoholik a Daliborovi se nevěnoval. Ale on je 22 let mrtvý, hodně se Dalimu věnoval. Byl zápasník v řeckořímském zápase, byl mistr sportu a na mistrovství světa byl pátý, pak trénoval v Dukle, vojáky, mladé muže a děti. Ještě dělal sekretáře zápasu, o rodinu se uměl postarat,“ sdělila Daliborova matka ParlamentnímListům.cz

Režisér Vít Klusák vysvětluje svůj snímek Svět podle Daliborka na filmovém festivalu v Karlových Varech:

Dojmy dvou hlavních protagonistů jsou ve smyslu, že režisér Klusák zasahoval do celkové podoby snímku – na poměry dokumentárního žánru – přespříliš. To ParlamentnímListům.cz potvrzují i dva na sobě nezávislé zdroje z Prostějova. „Ano, bylo to tam tak, že režisér určoval, co a jak se má v dané scéně dělat a jak se mají lidé tvářit,“ uvedla Lucie Vyvlečková, která byla svědkyní natáčení filmu. Podle Vyvlečkové se dokonce scény natáčely několikrát, aby přesně vyhovovaly pokynům režiséra. To potvrzuje i Daliborův bývalý kolega a blízký kamarád Marek Stančík. „Prostě se natáčelo do doby, dokud režisér nebyl spokojen. Natáčení se mnou se odehrávalo převážně v továrně, kde Dalibor pracuje,“ uvedl.

Nacionalista se zájmem o vojenskou techniku

Navzdory zmíněnému však některé informace, které se ParlamentnímListům.cz podařilo získat, hrají částečně ve prospěch Klusákovy verze. Podle Marka Stančíka věří Dalibor Krupička v „nacionalismus a české vlastenectví“. Co se týče ale období druhé světové války, zajímá ho především armáda a vojenská technika. Daliborovy nacionalistické tendence potvrdila i jeho matka. „Ale že by hajloval, nutil do toho někoho, byl potetován svastikou, to ne,“ uvedl Stančík.

Pravdou nicméně zůstává, že jisté inklinace Dalibor Krupička k pravicovým ideologiím i k hnutí skinheads, podle všeho, choval či stále chová. Jak uvedla jeho matka, plakáty s německou vlajkou, které můžeme vidět v traileru ke Klusákově filmu, se Daliborovi líbily. „Dříve tam měl plakáty videoher,“ uvedla. Na druhé straně podle ní však uvažoval i o tom, že by si do pokoje zakoupil i dobovou vlajku sovětskou.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …